Víte, co je coulis?

Víte, co je coulis?
sdílet:
Našli jste v receptu francouzský termín a nevíte, co znamená? Není třeba se děsit. Jde pravděpodobně o ovocnou omáčku, která dodá každému dezertu správný sladkokyselý švih.

Fanoušci francouzské kuchyně vědí, že coulis dovede podtrhnout celou škálu pokrmů od dezertů až po pečené maso. Jde o hustou hladkou omáčku nebo pyré, které lze připravovat z ovoce nebo zeleniny. Význam tohoto slova však prošel vývojem. Původní označení coulis totiž platilo pro uvolněnou šťávu z masa během pečení. Dnes se však nejčastěji používá pojem coulis pro omáčku z ovoce.

Ovocné coulis se připravuje povařením čerstvého či mraženého ovoce s cukrem, vanilkou nebo jiným kořením. Rozvařená směs se přecedí přes sítko, čímž se zbaví nežádoucích zrníček a slupek. Malinové coulis patří mezi klasiku, na výrobu se však dají skvěle použít také jahody, rybíz, meruňky, ostružiny či mango. Slouží jako chuťový doprovod dezertů za studena i za tepla, kterým se zákusek přelije nebo pokape. Sladkokyselá ovocná chuť omáčky skvěle ladí například s čokoládou, uplatnění však najde i například při servírování steaků.

Zeleninové coulis se používá v zeleninových i masových pokrmech, poslouží také jako základ polévek a omáček. Lepší chuť získá, když ho připravíme z pečené zeleniny, klasikou mezi zeleninovým coulis je rajčatové nebo z pečených paprik.

Coulis vydrží v chladničce několik dní. Přebytky však můžeme snadno zamrazit k pozdějšímu použití.

Foto v textu: Blandine Joannic/Pixabay 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit