Krůtí prso pečené v podmáslí s rybízovou omáčkou

Krůtí prso pečené v podmáslí s rybízovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4521 kcal
Bílkoviny 96 g
Cukr 532 g
Tuky 226 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá marináda dodá suššímu masu šťavnatost stejně jako voňavé šalvějové máslo schované "v kapse".

Suroviny

1 ks
krůtí prso v celku, cca 1,7kg
olivový olej 1 PL
máslo 50 g
šalotka 8 ks
malé, oloupané, přepůlené
šalvěj 1 PL
nasekané lístky
80 g
rybízové želé lze nahradit džemem
hořčice dijonská 2 PL
+ k podávání
worcesterská omáčka 4 PL
cca 60 ml
ciabatta
k podávání
Na marinádu
1 ČL
jalovičky drcené
sůl 0.25 hrnek
cca 60g
šalvěj 1 svazek
bobkový list 4 ks
čerstvé
krupicový cukr 0.25 hrnek
cca 55g
česnek 6 stroužek
rozmáčknuté plochou stranou nože
pepř mletý 1 ČL
kuliček
podmáslí 1 l
Na šalvějové máslo
máslo 150 g
změklé
česnek 1 stroužek
drcený
šalvěj 0.25 hrnek
jemně nasekaná čerstvá
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý, podle chuti

1 Na marinádu v rendlíku přiveďte k varu 1 litr vody se všemi surovinami kromě podmáslí. Když se cukr rozpustí, vypněte a nechte zchladnout. Vmíchejte podmáslí a v porcelánové nebo skleněné nádobě marinádou zalijte maso. Zakryjte a nechte v chladu 2–3 hodiny marinovat (ne déle!).

2 Promíchejte přísady na šalvějové máslo. Vyjměte maso z marinády a osušte je. Udělejte doprostřed podélný zářez a vytvořte kapsu. Naplňte ji připraveným máslem a uzavřete. Troubu předehřejte na 180 °C.

3 V pekáčku nebo kastrolu vhodném do trouby rozehřejte směs oleje a másla a maso opečte ze všech stran dozlatova, při obracení přihoďte šalotku a opékejte ji spolu s masem. Posypte šalvějí, podlijte 300 ml přecezené marinády, přiklopte a pečte zhruba 50 minut doměkka. Přelévejte vypečenou šťávou a podlévejte další marinádou.

4 Maso vyjměte na prkénko a šťávu sceďte do rendlíku. Rozmíchejte v ní rybízový džem, hořčici, worcesterskou omáčku a vařte a šlehejte 10 minut do zhoustnutí. Dochuťte a podávejte s plátky krůtího masa, pečenými šalotkami, hořčicí a ciabattou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit