Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krůtí prso pečené v podmáslí s rybízovou omáčkou

Skvělá marináda dodá suššímu masu šťavnatost stejně jako voňavé šalvějové máslo schované "v kapse".

Vydání: 2016/1
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ marinování
PT50M
Pečení 0:50
Maso

Ingredience

    • 1 krůtí prso, v celku (cca 1,7kg)
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 50g másla
    • 8 malých šalotek, oloupaných a přepůlených
    • 1 lžíce nasekaných lístků šalvěje
    • 80g rybízového želé nebo džemu
    • 2 lžíce dijonské hořčice + k podávání
    • 4 lžíce (cca 60ml) worcesterské omáčky
    • ciabatta k podávání

    NA MARINÁDU

    • 1 lžička drcených jalovčinek
    • 1/4 hrnku (cca 60g) soli
    • 1 svazek šalvěje
    • 4 (čerstvé) bobkové listy
    • 1/4 hrnku (cca 55g) krupicového cukru
    • 6 stroužků česneku, rozmáčknutých plochou stranou nože
    • 1 lžička kuliček černého pepře
    • 1 litr podmáslí

    NA ŠALVĚJOVÉ MÁSLO

    • 150g másla, změklého
    • 1 stroužek česneku, drcený 
    • 1/4 hrnku jemně nasekané čerstvé šalvěje
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti 

Příprava jídla

1 Na marinádu v rendlíku přiveďte k varu 1 litr vody se všemi surovinami kromě podmáslí. Když se cukr rozpustí, vypněte a nechte zchladnout. Vmíchejte podmáslí a v porcelánové nebo skleněné nádobě marinádou zalijte maso. Zakryjte a nechte v chladu 2–3 hodiny marinovat (ne déle!).

2 Promíchejte přísady na šalvějové máslo. Vyjměte maso z marinády a osušte je. Udělejte doprostřed podélný zářez a vytvořte kapsu. Naplňte ji připraveným máslem a uzavřete. Troubu předehřejte na 180 °C.

3 V pekáčku nebo kastrolu vhodném do trouby rozehřejte směs oleje a másla a maso opečte ze všech stran dozlatova, při obracení přihoďte šalotku a opékejte ji spolu s masem. Posypte šalvějí, podlijte 300 ml přecezené marinády, přiklopte a pečte zhruba 50 minut doměkka. Přelévejte vypečenou šťávou a podlévejte další marinádou.

4 Maso vyjměte na prkénko a šťávu sceďte do rendlíku. Rozmíchejte v ní rybízový džem, hořčici, worcesterskou omáčku a vařte a šlehejte 10 minut do zhoustnutí. Dochuťte a podávejte s plátky krůtího masa, pečenými šalotkami, hořčicí a ciabattou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřová roláda se slaninou a jablky

Bůček na koriandru se zeleninou

Pomalu pečené hovězí na balzamiku

Jehněčí plec s cizrnou

Přidat komentář