Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na francouzskou ovocnou omáčku coulis

Apetit
6. 5. 2021
Malinové couis
ImageProfessionals

Našli jste v receptu francouzský termín ,coulis' a nevíte, co znamená? Není třeba se děsit. Jde pravděpodobně o ovocnou omáčku, která dodá každému dezertu správný sladkokyselý švih.  Fanoušci francouzské kuchyně vědí, že coulis dovede podtrhnout celou škálu pokrmů od dezertů až po pečené maso.

Jde o hustou hladkou omáčku nebo pyré, které lze připravovat z ovoce nebo zeleniny. Význam tohoto slova však prošel vývojem.

  • Původní označení coulis totiž platilo pro uvolněnou šťávu z masa během pečení.
  • Dnes se však nejčastěji používá pojem coulis pro omáčku z ovoce.

Tvarohové noky s borůvkovým přelivem

Tvarohové noky s borůvkovým přelivem

> 60 min
4.1(65x)
Přečíst recept

Ovocné coulis

Připravuje povařením čerstvého či mraženého ovoce s cukrem, vanilkou nebo dalším kořením. Rozvařená směs se přecedí přes sítko, čímž se zbaví nežádoucích zrníček a slupek.

  • Malinové coulis patří mezi klasiku, na výrobu se však dají skvěle použít také jahody, rybíz, meruňky, ostružiny či mango.
  • Ovocné coulis louží jako chuťový doprovod dezertů za studena i za tepla, kterým se zákusek přelije nebo pokape.
  • Sladkokyselá ovocná chuť omáčky skvěle ladí například s čokoládou, uplatnění však najde například také při servírování steaků.

Zeleninové coulis 

Zeleninové coulis se používá v zeleninových i masových pokrmech, poslouží také jako základ polévek a omáček. Lepší chuť získá, když ho připravíme z pečené zeleniny, klasikou mezi zeleninovým coulis je rajčatové nebo z pečených paprik.

Coulis vydrží v chladničce několik dní. Přebytky však můžeme snadno zamrazit k pozdějšímu použití.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

 

Sdílet článek

Z ovoce Sladká jídla Francouzská kuchyně

Související články