Našli jste v receptu francouzský termín ,coulis' a nevíte, co znamená? Není třeba se děsit. Jde pravděpodobně o ovocnou omáčku, která dodá každému dezertu správný sladkokyselý švih. Fanoušci francouzské kuchyně vědí, že coulis dovede podtrhnout celou škálu pokrmů od dezertů až po pečené maso.
Jde o hustou hladkou omáčku nebo pyré, které lze připravovat z ovoce nebo zeleniny. Význam tohoto slova však prošel vývojem.
- Původní označení coulis totiž platilo pro uvolněnou šťávu z masa během pečení.
- Dnes se však nejčastěji používá pojem coulis pro omáčku z ovoce.
Ovocné coulis
Připravuje povařením čerstvého či mraženého ovoce s cukrem, vanilkou nebo dalším kořením. Rozvařená směs se přecedí přes sítko, čímž se zbaví nežádoucích zrníček a slupek.
- Malinové coulis patří mezi klasiku, na výrobu se však dají skvěle použít také jahody, rybíz, meruňky, ostružiny či mango.
- Ovocné coulis louží jako chuťový doprovod dezertů za studena i za tepla, kterým se zákusek přelije nebo pokape.
- Sladkokyselá ovocná chuť omáčky skvěle ladí například s čokoládou, uplatnění však najde například také při servírování steaků.
Zeleninové coulis
Zeleninové coulis se používá v zeleninových i masových pokrmech, poslouží také jako základ polévek a omáček. Lepší chuť získá, když ho připravíme z pečené zeleniny, klasikou mezi zeleninovým coulis je rajčatové nebo z pečených paprik.
Coulis vydrží v chladničce několik dní. Přebytky však můžeme snadno zamrazit k pozdějšímu použití.
Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food