0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na francouzskou ovocnou omáčku coulis

Malinové couis
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Našli jste v receptu francouzský termín ,coulis' a nevíte, co znamená? Není třeba se děsit. Jde pravděpodobně o ovocnou omáčku, která dodá každému dezertu správný sladkokyselý švih.  Fanoušci francouzské kuchyně vědí, že coulis dovede podtrhnout celou škálu pokrmů od dezertů až po pečené maso.

Jde o hustou hladkou omáčku nebo pyré, které lze připravovat z ovoce nebo zeleniny. Význam tohoto slova však prošel vývojem.

  • Původní označení coulis totiž platilo pro uvolněnou šťávu z masa během pečení.
  • Dnes se však nejčastěji používá pojem coulis pro omáčku z ovoce.

Ovocné coulis

Připravuje povařením čerstvého či mraženého ovoce s cukrem, vanilkou nebo dalším kořením. Rozvařená směs se přecedí přes sítko, čímž se zbaví nežádoucích zrníček a slupek.

  • Malinové coulis patří mezi klasiku, na výrobu se však dají skvěle použít také jahody, rybíz, meruňky, ostružiny či mango.
  • Ovocné coulis louží jako chuťový doprovod dezertů za studena i za tepla, kterým se zákusek přelije nebo pokape.
  • Sladkokyselá ovocná chuť omáčky skvěle ladí například s čokoládou, uplatnění však najde například také při servírování steaků.

Zeleninové coulis 

Zeleninové coulis se používá v zeleninových i masových pokrmech, poslouží také jako základ polévek a omáček. Lepší chuť získá, když ho připravíme z pečené zeleniny, klasikou mezi zeleninovým coulis je rajčatové nebo z pečených paprik.

Coulis vydrží v chladničce několik dní. Přebytky však můžeme snadno zamrazit k pozdějšímu použití.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

 

Související články

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
KVÍZ: Jídla, která zná každý dobrý kuchař
  • Kvízy

KVÍZ: Jídla, která zná každý dobrý kuchař

Můžete umět vařit dokonale českou kuchyni, ale skvělého kuchaře z vás udělá až cesta kolem světa. Na tu se nemusíte vydat žádným dopravním prostředkem, koření a exotické ingredience vás přenesou kam jen budete chtít! Zkuste si náš kvíz, ať...
Autor: Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit