Zvykli jste si na lehčí jídla? Představujeme vám způsoby, jak se zbavit přebytečných ok.
- Pokud chcete s vývarem, polévkou, omáčkou nebo vypečenou šťávou z masa pracovat pěkně zatepla, pak potřebujete led, větší kus čisté gázy nebo hustou síťku (od česneku apod.) a potravinářský provázek. Čím větší objem tekutiny, tím větší množství ledových kostek zavažte do gázy a převažte provázkem. Pak uzlíček ponořte do hrnce či pekáče, aby se na něm mohl tuk pohodlně vysrážet, a pak ho rychle vyjměte. Cedník vyložte kuchyňským papírem a poté jím pomalu prolijte vývar. Tuk se drží navrchu a pak ho i s papírem vyhodíte.
- Od vypečené šťávy se dá tuk oddělit i takhle: Šťávu vlijte do silného (průhledného) plastového sáčku. Nechte pár minut odstát, aby se tuk ustálil navrchu. Pak ustřihněte růžek a opatrně odlévejte šťávu. Až se bude tuk povážlivě blížit, přestaňte.
- Když máte čas, počkejte, až vývar, šťáva nebo omáčka zchladnou a seberte tukové ,kry‘ nebo vrchní vrstvu sádla.