Pstruh s petrželovo-cibulovým pyré a lehkou šafránovou omáčkou

Pstruh s petrželovo-cibulovým pyré a lehkou šafránovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 2 ()
Do 20 minut pro 1 osobu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 674 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 23 g
Tuky 42 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Česká sladkovodní ryba v luxusní úpravě

Suroviny

pstruh 2 ks
filety, bez kostí , s kůží
máslo plátek
mrkev 30 g
celer 30 g
cuketa 30 g
sůl
pepř mletý
Na pyré
cibule 20 g
nakrájená
petržel 20 g
nakrájená
krupicový cukr špetka
Na omáčku
šalotka 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
olej 1 PL
víno bílé 40 ml
100 ml
šťáva z mrkve čerstvě vylisovaná
limetková šťáva z 1/4 limety
vývar zeleninový 100 ml
tymián
šafrán

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Cibuli a petržel na pyré vložte do pekáče, osolte, opepřete a přidejte špetku cukru. Přikryjte alobalem a pečte asi 50 minut. Pak rozmixujte dohladka.

2 Na omáčku na oleji orestujte šalotku s odrhnutými lístky tymiánu, zastříkněte bílým vínem a nechte vyvařit. Poté přilijte mrkvovou šťávu, vývar a šťávu z limetky. Zredukujte na 1/3, pak přidejte špetku šafránu a dochuťte solí a pepřem.

3 Mrkev, celer a cuketu nakrájejte na plátky a v osolené vodě vařte minutu do poloměkka. V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm osoleného a opepřeného pstruha – jeden filet pak položte na talíř kůží dolů a potřete cibulovopetrželovým pyré. Na pánvi po pstruhovi krátce opečte povařenou zeleninu a navršte ji na pstruha s pyré, přiklopte druhým filetem a přelijte omáčkou.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit