Lehká polévka s naklíčenou čočkou

Lehká polévka s naklíčenou čočkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do 20 minut 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1394 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 200 g
Tuky 25 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ačkoli se zdá, že je jí hodně, k večeři ji bez problémů sníte ve dvou. Jestli chcete, přikusujte chlebové placky nebo čerstvý chléb.

Suroviny

vývar zeleninový 1 l
či bylinkový či voda
čočka 200 g
naklíčená
kari koření 1 hrst
čerstvé či sušené
cukr 1 ČL
jakýkoliv
mouka rýžová 1 PL
podmáslí 250 ml
sůl
dle chuti
rostlinný olej 1 PL
pepř mletý 1 ČL
čerstvě nahrubo drcený
pepř 1 ČL
mleté
koriandr
či petrželka čerstvý, na posypání (nemusí být)

1 V hrnci přiveďte k varu vývar (nebo vodu, ale s vývarem je polévka lepší). Přidejte čočku, kari listy a cukr a pár minut povařte. Ztlumte oheň. Podmáslí smíchejte s rýžovou moukou, přilijte naběračku nebo dvě horkého vývaru. Vzniklou tekutinu postupně přidejte do hrnce k polévce. Dosolte.

2 Na malé pánvi zahřejte olej. Vsypte pepř a kmín a opékejte, aby se rozvoněly; stačí asi 30 sekund. Směsí posypte polévku a přiveďte k varu. Pak hned podávejte; můžete ozdobit nasekanými bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Polévku můžete dochutit namísto kari listů zhruba lžičkou kari koření a/nebo zaostřit mletým chilli či nasekanou chilli papričkou.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit