Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pozvánka do muzea zmrzliny. Zmrzlinové stroje jsem měl i v ložnici, říká majitel

 Jan Hochsteiger
ZDROJ: Se souhlasem Jana Hochsteigera
sdílet:

Majitel zmrzlinárny Crème de la Crème otevřel na Národní třídě v Praze zmrzlinové muzeum, kde uvidíte desítky krásných předmětů z historie zmrzliny, funkční repliku původního zmrzlinového baru i dvě historické zmrzlinové laboratoře.

Prostor nabízí více než 200 historických exponátů. Součástí muzea jsou i dvě repliky výroben zmrzliny, kde se budete cítit jako byste odcestovali strojem času do minulosti.

Skryt pre seznam

V muzeum najdete například české výrobníky zmrzliny Frigera, které nejsou vystaveny v žádném jiném muzeu na světě. Mezi nejstarší exponáty patří barokní knihy s recepty na zmrzlinu – kniha Francoise Massialotta je z roku 1693, v originálním a původním stavu. Unikátními exponáty jsou výrobníky Cattabriga, které jsou více jak 70 let staré a stále fungují.  

Mám garáž, ale auto se tam kvůli zmrzlinovým strojům nevešlo, tak jsem parkoval na ulici. Když jsme dva staré zmrzlinové stroje měli doma už i v ložnici, manželka mě donutila, abych začal pracovat na otevření muzea,“ říká Jan Hochsteiger, majitel zmrzlinárny Crème de la Crème.

Zabaví se děti i dospělí 

Část expozice je interaktivní – několik zmrzlinových strojů si můžete sami spustit, abyste viděli, jak stroje, které psaly dějiny zmrzlinářského oboru pracují. Na své si přijdou i milovníci filmu, na plátně se bude stále promítat několik dokumentů o zmrzlině včetně dokumentu z dílny Crème de la Crème. 

Jsem sběratel a muzejník tělem i duší. Narodil jsem se tak. Několik let jsem i pracoval v Národním technickém muzeu a kdyby nám tam tehdy platili mzdu místo kapesného, které nestačilo ani ku přežití, asi bych tam působil spokojeně dodnes. Když jsem se pak začal věnovat zmrzlině, automaticky jsem šel po její historii. Postupně jsem objevoval nádherné staré zmrzlinové stroje, úžasné příběhy a začal zkoušet historické recepty na její přípravu,“ dodává Jan Hochsteiger.

Muzeum zmrzliny najdete v Praze v ulici Národní 23, otevřeno je od úterý do neděle od 12 do 18 hodin.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč