Karamelová zmrzlina s mořskou solí

Karamelová zmrzlina s mořskou solí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Karamelová zmrzlina s mořskou solí

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu Pro zkušené Na cca 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4186 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 215 g
Tuky 326 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Samotná karamelová zmrzlina je vynikající. Sladká, smetanová, hedvábná... Pokud ale přidáte mořskou sůl změní se v opravdu nadpozemský zážitek! Kombinace sladkého a slaného je totiž silně návyková. Dejte si na výběru soli skutečně záležet a použijte kvalitní, skvělá je třeba bretaňská sůl z Guérande, solný květ z Mallorky nebo uzená maldonská, která dodá mírně kouřový nádech.

Suroviny

smetana ke šlehání 500 ml
33%
krupicový cukr 180 g
mléko 300 ml
pokojová teplota
sůl mořská 4 g
žloutek 5 ks

Postup

1

Do rendlíku nalijte 250 ml smetany a přiveďte těsně pod bod varu. Udržujte ji dostatečně teplou – díky tomu se pak snáze spojí s karamelem. Smetanu můžete ohřát také v mikrovlnné troubě. Druhou polovinu smetany vlijte do mísy, v níž se bude zmrzlina později chladit, a navrch mísy položte síto.

2

Do hrnce se silným dnem vsypte tenkou vrstvu cukru, asi tak 2 lžíce, a na mírném ohni zahřívejte. Když se cukr začne rozpouštět, vsypte další dávku a takto postupujte, až cukr spotřebujete všechen. V průběhu můžete karamel míchat malými kroužky: cukr se většinou rozpouští rychleji ve středu než po okrajích, mícháním pomůžete rovnoměrnému rozpouštění.

3

Jakmile je všechen cukr v hrnci, nechte karamel dojít do jantarové barvy. Hlídejte, aby se nespálil! Navlékněte si kuchyňskou rukavici a chráněnou rukou opatrně přilévejte horkou smetanu – karamel bude bublat a prskat. Míchejte. Když karamel pojme smetanu, přilijte mléko. Pokud se v karamelu udělaly tvrdé hrudky, nic se neděje – ztlumte oheň a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Občas zamíchejte. Vsypte sůl.

4

V další míse rozšlehejte žloutky. Část vřelé karamelové směsi vlijte pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte při tom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se žloutky spojí s karamelovou směsí, vlijte vše zpátky do hrnce.

5

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do mísy se smetanou a promíchejte. Ihned prudce zchlaďte vložením mísy s uvařenou směsí do studené vody s ledem a míchejte, dokud teplota neklesne. Vodu jednou vyměňte. Poté dejte přes noc do lednice. 

6

Vychlazenou směs nalijte do zmrzlinovače a dejte umíchat. Pokud zmrzlinovač nemáte, zamrazte směs podle návodu níže. Před podáváním nechte povolit.

BEZ ZMRZLINOVAČE
Hotovou chladnou směs přelijte do širší a mělčí mrazuvzdorné nádoby a vložte do mrazáku. Po 40 minutách vytáhněte, směs bude tuhnout po krajích, střed bude tekutý. Kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Proces opakujte každých 30 minut, dokud nebude zmrzlina hladká a pevná. Trvá to cca 4 hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...

Obchod Apetit