Vanilková zmrzlina je základní příchuť a všeobecně oblíbená. Pokud hledáte možnosti jak a s čím ji kombinovat, vše najdete na konci postupu. Teď už nezbývá nic jiného, než recept vyzkoušet. A pokud máte zmrzlinovač, jste o krok blíže k dokonalé domácí vanilkové zmrzlině. Je jednoduchá, smetanová a z pravé vanilky.
Suroviny
Postup
V rendlíku smíchejte smetanu, mléko a vanilkovou dřeň i prázdný lusk. Na středním plameni přiveďte těsně k bodu varu a pak stáhněte ze sporáku.
V míse prošlehávejte žloutky, cukr a špetku soli, až směs zesvětlá – znamená to, že se cukr rozpustil. Za stálého šlehání vlijte pramínkem polovinu horké smetanové směsi.
Pak vlijte vzniklou směs za stálého míchání zpět ke zbytku smetany v rendlíku. Na středním plameni za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut do zhoustnutí, až se krém udrží na zadní straně vařečky.
Přes jemné síto krém přeceďte do mixéru (odstraníte tak hrudky a vanilkový lusk).
Mixujte 30 sekund do pěny.
Vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici chladnout alespoň 3 hodiny, ale i přes noc.
Vychlazený krém přesuňte do zmrzlinovače a připravte zmrzlinu podle návodu k přístroji.
Hotovou zmrzlinu dejte do plastové krabičky a uložte do mrazáku na 2 hodiny ztuhnout.
ZMRZLINOVÝ MIXÉR
Základní zmrzlinu lze obohatit desítkami snadno dostupných přísad, a tak ji proměnit v neopakovatelný chuťový zážitek.
JAK NA TO:
Nechte 1 litr základní vanilkové zmrzliny 30 minut povolit při pokojové teplotě a dejte do mísy. Zvolte 1 až 3 přísady z následujících variant (nebo jiné podle své chuti), větší nasekejte. Přidejte ke zmrzlině v míse a dobře promíchejte. Přesuňte do uzavíratelné krabičky vhodné do mrazáku a nechte znovu zmrznout, trvá to minimálně 30 minut.
MOŽNÉ KOMBINACE PŘÍSAD DO ZMRZLINY:
- brownies + karamelový popcorn
- banány + nutella + kukuřičné lupínky
- med + pistáciové oříšky
- cheesecake + jahody rozmačkané s cukrem
- borůvky + sušenky s vločkami
- kokosová tyčinka v čokoládě + tmavý rum
- višně v čokoládě + čokoládové cereálie
- jahodový džem + skořicové cereálie
- broskve mixované s brandy + mandlové lupínky
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20x skvělá domácí zmrzlina(20 receptů )
Komentáře
Dobrý den, trochu bezradně teď stojím u tohoto receptu s knihou Dorty a dezerty v ruce - máte tam jiný recept na vanilkovou zmrzlinu u kterého je napsáno, že je dokonalý :-) Kniha je z roku 2012, tento recept 2014, můžu tedy předpokládat, že je ještě "vyladěnější"? :-)
Ani s jedním rozhodně nešlápnete vedle ;-)!
V životě jsem v obchodě neviděla smetanu, která by měla 40% tuku.
Milá Blanko, 40% šlehačku de luxe vyrábí např. Mlékárna Kunín.