Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní vanilková zmrzlina
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 52
Do 30 minut Snadné Na přibližně 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7136 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 297 g
Tuky 570 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vanilková zmrzlina je základní příchuť a všeobecně oblíbená. Pokud hledáte možnosti jak a s čím ji kombinovat, vše najdete na konci postupu. Teď už nezbývá nic jiného, než recept vyzkoušet. A pokud máte zmrzlinovač, jste o krok blíže k dokonalé domácí vanilkové zmrzlině. Je jednoduchá, smetanová a z pravé vanilky.

Suroviny

mléko 250 ml
plnotučné
podélně rozkrojený, vyškrábnutá dřeň
sůl 1 špetka

Postup

1

V rendlíku smíchejte smetanu, mléko a vanilkovou dřeň i prázdný lusk. Na středním plameni přiveďte těsně k bodu varu a pak stáhněte ze sporáku. 

    2

    V míse prošlehávejte žloutky, cukr a špetku soli, až směs zesvětlá – znamená to, že se cukr rozpustil. Za stálého šlehání vlijte pramínkem polovinu horké smetanové směsi.

      3

      Pak vlijte vzniklou směs za stálého míchání zpět ke zbytku smetany v rendlíku. Na středním plameni za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut do zhoustnutí, až se krém udrží na zadní straně vařečky.

        4

        Přes jemné síto krém přeceďte do mixéru (odstraníte tak hrudky a vanilkový lusk).

          5

          Mixujte 30 sekund do pěny.

            6

            Vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici chladnout alespoň 3 hodiny, ale i přes noc.

              7

              Vychlazený krém přesuňte do zmrzlinovače a připravte zmrzlinu podle návodu k přístroji.

                8

                Hotovou zmrzlinu dejte do plastové krabičky a uložte do mrazáku na 2 hodiny ztuhnout. 

                ZMRZLINOVÝ MIXÉR

                Základní zmrzlinu lze obohatit desítkami snadno dostupných přísad, a tak ji proměnit v neopakovatelný chuťový zážitek.

                JAK NA TO:
                Nechte 1 litr základní vanilkové zmrzliny 30 minut povolit při pokojové teplotě a dejte do mísy. Zvolte 1 až 3 přísady z následujících variant (nebo jiné podle své chuti), větší nasekejte. Přidejte ke zmrzlině v míse a dobře promíchejte. Přesuňte do uzavíratelné krabičky vhodné do mrazáku a nechte znovu zmrznout, trvá to minimálně 30 minut.

                MOŽNÉ KOMBINACE PŘÍSAD DO ZMRZLINY: 

                • brownies + karamelový popcorn
                • banány + nutella + kukuřičné lupínky
                • med + pistáciové oříšky
                • cheesecake + jahody rozmačkané s cukrem
                • borůvky + sušenky s vločkami
                • kokosová tyčinka v čokoládě + tmavý rum
                • višně v čokoládě + čokoládové cereálie
                • jahodový džem + skořicové cereálie
                • broskve mixované s brandy + mandlové lupínky

                Související články

                Tento recept naleznete také v kolekcích:

                Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

                Autor: redakce Apetitu

                Apetit 2014/8

                Komentáře

                25.06.2016 09:31

                Dobrý den, trochu bezradně teď stojím u tohoto receptu s knihou Dorty a dezerty v ruce - máte tam jiný recept na vanilkovou zmrzlinu u kterého je napsáno, že je dokonalý :-) Kniha je z roku 2012, tento recept 2014, můžu tedy předpokládat, že je ještě "vyladěnější"? :-)

                28.06.2016 14:12

                Ani s jedním rozhodně nešlápnete vedle ;-)!

                06.08.2015 20:19

                V životě jsem v obchodě neviděla smetanu, která by měla 40% tuku.

                21.09.2015 13:23

                Milá Blanko, 40% šlehačku de luxe vyrábí např. Mlékárna Kunín.

                Apetit magazín

                AD
                Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
                • Zajímavosti

                Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

                Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...