Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Základní vanilková zmrzlina

Královnou letních dezertů je zmrzlina. A nejlepší je domácí! 

Vydání: 2014/8
Autor:
Hodnocení:
29 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na přibližně 1,5 litru
Doba přípravy: Do 20 minut
PT10M
Vaření 0:10
Zmrzlina

Ingredience

    • 750 ml smetany ke šlehání (40%) 
    • 250 ml plnotučného mléka
    • 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený a vyškrábnutá dřeň
    • 10 velkých žloutků 
    • 220 g krupicového cukru špetka soli 

Příprava jídla

1 V rendlíku smíchejte smetanu, mléko a vanilkovou dřeň i prázdný lusk. Na středním plameni přiveďte těsně k bodu varu a pak stáhněte ze sporáku. 

V míse prošlehávejte žloutky, cukr a špetku soli, až směs zesvětlá – znamená to, že se cukr rozpustil. Za stálého šlehání vlijte pramínkem polovinu horké smetanové směsi. Pak vlijte vzniklou směs za stálého míchání zpět ke zbytku smetany v rendlíku. Na středním plameni za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut do zhoustnutí, až se krém udrží na zadní straně vařečky.

3 Přes jemné síto krém přeceďte do mixéru (odstraníte tak hrudky a vanilkový lusk). Mixujte 30 sekund do pěny. Vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici chladnout alespoň 3 hodiny, ale i přes noc.

4 Vychlazený krém přesuňte do zmrzlinovače a připravte zmrzlinu podle návodu k přístroji. Hotovou zmrzlinu dejte do plastové krabičky a uložte do mrazáku na 2 hodiny ztuhnout. 

ZMRZLINOVÝ MIXÉR

Základní zmrzlinu lze obohatit desítkami snadno dostupných přísad, a tak ji proměnit v neopakovatelný chuťový zážitek.

JAK NA TO Nechte 1 litr základní vanilkové zmrzliny 30 minut povolit při pokojové teplotě a dejte do mísy. Zvolte 1 až 3 přísady z následujících variant (nebo jiné podle své chuti), větší nasekejte. Přidejte ke zmrzlině v míse a dobře promíchejte. Přesuňte do uzavíratelné krabičky vhodné do mrazáku a nechte znovu zmrznout, trvá to minimálně 30 minut.

MOŽNÉ KOMBINACE PŘÍSAD DO ZMRZLINY: 

  • brownies + karamelový popcorn
  • banány + nutella + kukuřičné lupínky
  • med + pistáciové oříšky
  • cheesecake + jahody rozmačkané s cukrem
  • borůvky + sušenky s vločkami
  • kokosová tyčinka v čokoládě + tmavý rum
  • višně v čokoládě + čokoládové cereálie
  • jahodový džem + skořicové cereálie
  • broskve mixované s brandy + mandlové lupínky

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kokosová zmrzlina s ovocnou salsou

Pohár Černý les

Pohár s broskvemi, malinami a levandulí

Kávová zmrzlina s banány a karamelem

3 polevy na zmrzlinu

20x skvělá domácí zmrzlina

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
V životě jsem v obchodě neviděla smetanu, která by měla 40% tuku.
Obrazek uzivatele
Milá Blanko, 40% šlehačku de luxe vyrábí např. Mlékárna Kunín.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, trochu bezradně teď stojím u tohoto receptu s knihou Dorty a dezerty v ruce - máte tam jiný recept na vanilkovou zmrzlinu u kterého je napsáno, že je dokonalý :-) Kniha je z roku 2012, tento recept 2014, můžu tedy předpokládat, že je ještě "vyladěnější"? :-)
Obrazek uzivatele
Ani s jedním rozhodně nešlápnete vedle ;-)!

Přidat komentář