Základní vanilková zmrzlina

Základní vanilková zmrzlina

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (34)
Více než hodinu Snadné Na přibližně 1,5 litru

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7136 kcal
Bílkoviny 197 g
Sacharidy 297 g
Tuky 570 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Královnou letních dezertů je zmrzlina. A nejlepší je domácí! 

Suroviny

smetana ke šlehání 750 ml
40%
mléko 250 ml
plnotučné
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozkrojený, vyškrábnutá dřeň
žloutek 10 ks
krupicový cukr 220 g
sůl 1 špetka

Postup

1

V rendlíku smíchejte smetanu, mléko a vanilkovou dřeň i prázdný lusk. Na středním plameni přiveďte těsně k bodu varu a pak stáhněte ze sporáku. 

2

V míse prošlehávejte žloutky, cukr a špetku soli, až směs zesvětlá – znamená to, že se cukr rozpustil. Za stálého šlehání vlijte pramínkem polovinu horké smetanové směsi.

3

Pak vlijte vzniklou směs za stálého míchání zpět ke zbytku smetany v rendlíku. Na středním plameni za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut do zhoustnutí, až se krém udrží na zadní straně vařečky.

4

Přes jemné síto krém přeceďte do mixéru (odstraníte tak hrudky a vanilkový lusk).

5

Mixujte 30 sekund do pěny.

6

Vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici chladnout alespoň 3 hodiny, ale i přes noc.

7

Vychlazený krém přesuňte do zmrzlinovače a připravte zmrzlinu podle návodu k přístroji.

8

Hotovou zmrzlinu dejte do plastové krabičky a uložte do mrazáku na 2 hodiny ztuhnout. 

ZMRZLINOVÝ MIXÉR

Základní zmrzlinu lze obohatit desítkami snadno dostupných přísad, a tak ji proměnit v neopakovatelný chuťový zážitek.

JAK NA TO:
Nechte 1 litr základní vanilkové zmrzliny 30 minut povolit při pokojové teplotě a dejte do mísy. Zvolte 1 až 3 přísady z následujících variant (nebo jiné podle své chuti), větší nasekejte. Přidejte ke zmrzlině v míse a dobře promíchejte. Přesuňte do uzavíratelné krabičky vhodné do mrazáku a nechte znovu zmrznout, trvá to minimálně 30 minut.

MOŽNÉ KOMBINACE PŘÍSAD DO ZMRZLINY: 

  • brownies + karamelový popcorn
  • banány + nutella + kukuřičné lupínky
  • med + pistáciové oříšky
  • cheesecake + jahody rozmačkané s cukrem
  • borůvky + sušenky s vločkami
  • kokosová tyčinka v čokoládě + tmavý rum
  • višně v čokoládě + čokoládové cereálie
  • jahodový džem + skořicové cereálie
  • broskve mixované s brandy + mandlové lupínky

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Komentáře

Anonym

Dobrý den, trochu bezradně teď stojím u tohoto receptu s knihou Dorty a dezerty v ruce - máte tam jiný recept na vanilkovou zmrzlinu u kterého je napsáno, že je dokonalý :-) Kniha je z roku 2012, tento recept 2014, můžu tedy předpokládat, že je ještě "vyladěnější"? :-)

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit