Základní vanilková zmrzlina

Základní vanilková zmrzlina

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (32)
Do 20 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7018 kcal
Bílkoviny 189 g
Cukr 284 g
Tuky 565 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Královnou letních dezertů je zmrzlina. A nejlepší je domácí! 

Suroviny

smetana ke šlehání 750 ml
40%
250 ml
plnotučné mléko
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozkrojený, vyškrábnutá dřeň
žloutek 10 ks
krupicový cukr 220 g
sůl 1 špetka

1 V rendlíku smíchejte smetanu, mléko a vanilkovou deň i prázdný lusk. Na stedním plameni pivete tsně k bodu varu a pak stáhnte ze sporáku. 

V míse prolehávejte loutky, cukr petku soli, až sms zesvtlá – znamená to, e se cukr rozpustil. Za stálého lehání vlijte pramínkem polovinu horké smetanové smsi. Pak vlijte vzniklou sms za stálého míchání zpt ke zbytku smetany v rendlíku. Na stedním plameni za stálého míchání zahívejte asi 10 minut do zhoustnutí, až se krém udrí na zadní straně vaeky.

3 Pes jemné síto krém pecete do mixéru (odstraníte tak hrudky a vanilkový lusk). Mixujte 30 sekund do pny. Vrate do mísy, zakryjte potravináskou fólií a nechte v lednici chladnout alespoň 3 hodiny, ale i pes noc.

4 Vychlazený krém pesute do zmrzlinovae a pipravte zmrzlinu podle návodu k pístroji. Hotovou zmrzlinu dejte do plastové krabiky a ulote do mrazáku na 2 hodiny ztuhnout. 

ZMRZLINOVÝ MIXÉR

Základní zmrzlinu lze obohatit desítkami snadno dostupných přísad, a tak ji proměnit v neopakovatelný chuťový zážitek.

JAK NA TO Nechte 1 litr základní vanilkové zmrzliny 30 minut povolit při pokojové teplotě a dejte do mísy. Zvolte 1 až 3 přísady z následujících variant (nebo jiné podle své chuti), větší nasekejte. Přidejte ke zmrzlině v míse a dobře promíchejte. Přesuňte do uzavíratelné krabičky vhodné do mrazáku a nechte znovu zmrznout, trvá to minimálně 30 minut.

MOŽNÉ KOMBINACE PŘÍSAD DO ZMRZLINY: 

  • brownies + karamelový popcorn
  • banány + nutella + kukuřičné lupínky
  • med + pistáciové oříšky
  • cheesecake + jahody rozmačkané s cukrem
  • borůvky + sušenky s vločkami
  • kokosová tyčinka v čokoládě + tmavý rum
  • višně v čokoládě + čokoládové cereálie
  • jahodový džem + skořicové cereálie
  • broskve mixované s brandy + mandlové lupínky

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit