Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Autorka kuchařky Zmrzliny Katka Kočičková: Jak připravit domácí zmrzlinu

Katka Kočičková
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kdo jiný by nás měl naučit, jak připravit domácí zmrzlinu než autorka kuchařky Zmrzliny. Redaktorka Apetitu Katka Kočičková vás seznámí s typy zmrzlin, poradí, jak si jednoduše vyrobit nanuky či zmrzlinu bez stroje, ale také vysvětlí, komu a z jakého důvodu se vyplatí si zmrzlinovač pořídit a proč je výsledek vždycky lepší s výkonnějším přístrojem.

V kuchařce jsou recepty, jak na zmrzlinu, kterou si člověk umíchá doma ve stroji, tak na nanuky, na něž stačí jen formičky. Jakými různými způsoby si mohu vyrobit snadno domácí zmrzlinu?

  • Nejjednodušší jsou nanuky – není na ně třeba téměř žádné vybavení. Dokonce nevadí, ani když někdo nemá speciální formičky. Zmrzlinovou směs můžete zmrazit i v kelímku od jogurtu. Po lehkém zatuhnutí do ní stačí zapíchnout dřívko.
  • Směs na nanuky se dá nalít i do pekáčku nebo vaničky, v tom případě je potřeba více dřívek zapíchat v pravidelných rozestupech do polotuhé směsi a celý blok po zamražení nařezat na porce.
  • Nanuky lze po vyjmutí z formiček zabalit do pečícího papíru a ve velké krabici uchovávat v mrazáku, takže si je v sezoně ovoce můžete nadělat do zásoby. 

Nejsnažší je vyrobit nanuky z ovocné dřeně (například rozmixovaného čerstvého ovoce), ale můžete si s nimi i pohrát, jako třeba v případě receptu na nanuky s jablkem a müsli. Zkušenější domácí zmrzlináři se mohou pustit i do smetanových nanuků s čokoládovou polevou.

Zmrzlinu zvládnete připravit doma i bez vybavení

Snadné je vyrobit granitu – tekutá směs na zmrzlinu se nalije do mělké misky a dá se mrazit. Čas od času je třeba vznikající led rozrušit vidličkou, ale jelikož granita má mít hrubší konzistenci (skládá se vlastně z ledových krystalků), není třeba směs míchat příliš často.

  • V receptu na svařákovou granitu, který najdete v kuchařce, dokonce není třeba díky obsahu alkoholu směs míchat vůbec.

Dalším typem osvěžující pochoutky je ledová tříšť. Na ni je třeba počítat s výkonným mixérem, který zvládne roztříštit kostky ledu. Právě z nich vznikne rychlým rozmixováním v kombinaci s ovocem a ochucujícím sirupem báječně chladná dobrota.

  • Konzumovat se musí ihned a bude skvělým pohoštěním třeba na dětské oslavě.

Mixér je výborným pomocníkem i při přípravě dalšího typu jednoduché zmrzliny, na niž není třeba zmrzlinovač. V zahraničí se pro ni ujal název nice cream.

  • Jejím základem je hodně zralé ovoce – často banány, ale funguje i s mangem, ananasem, jahodami nebo borůvkami, které se naporcuje a zamrazí.
  • Pak ho stačí jen rozmixovat. Vyznavači zdravé stravy se u těchto zmrzlin obejdou bez oslazení, ale já doporučuji pro lepší texturu přidat 3 lžíce medu nebo jiného tekutého sladidla – například sirupu.

Zmrzlinovač pomůže se smetanovou zmrzlinou i ovocnými sorbety

I smetanová zmrzlina jde udělat bez stroje, a to pomocí dvou metod. V jedné z nich je základem salko a metoda využívá toho, že slazené zahuštěné mléko už je částečně zbavené vody. Právě ta totiž ve zmrzlině při tuhnutí vytváří krystalky, jež drhnou na jazyku.

  • Díky použití kondenzovaného mléka je ve směsi na zmrzlinu vody méně, a tak je výsledek hladký, i když se mrazí bez míchání.
  • Její nevýhodou je, že ať už ji uděláte v jakékoli příchuti, vždycky bude trošku chutnat po kondenzovaném mléku. Což se může časem omrzet.

Jde to i bez kondenzovaného mléka?

Druhým způsobem, jak dosáhnout krémové zmrzliny, je její vymíchání. Pokud někdo nevlastní zmrzlinovač, musí během mražení pravidelně rozrušovat vznikající ledové krystaly ručně.

  • Znamená to, že zmrzlinovou směs po nalití do formy je třeba čas od času (nejlépe každou půlhodinu) vytáhnout z mrazáku a důkladně prohrábnout vidličkou.
  • Celý proces mražení trvá asi 4 hodiny, takže taková výroba chce čas a trpělivost.
Výsledek bývá i při ručním míchání docela dobrý, ale kdo chce smetanovou zmrzlinu jako z cukrárny, měl by si pořídit stroj.
 

Když stroj, tak jaký?

Existují dva typy. Jeden – zmrzlinovač s nachlazovací nádobou – je levný a nebývá příliš rozměrný. Skládá se ze dvou částí. Tou první je část s motorem, na kterou se nasadí předem nachlazená nádoba. Tu je třeba mrazit nejlépe 24 hodin předem, protože právě chlad z jejích stěn zajistí, že zatímco s ní motor otáčí, zmrzlinová směs uvnitř rovnoměrně tuhne.
  • Nedá se v ní ale umíchat velké množství zmrzliny a už vůbec nejde připravit dvě různé příchuti za sebou. Chladicí nádoba totiž musí mezi jednotlivými dávkami zpět na mnoho hodin do mrazáku.

Kdo to myslí s výrobou domácí zmrzliny vážně, měl by přemýšlet o koupi zmrzlinovače s kompresorem. I menší spotřebiče určené domácnostem totiž pracují na stejném principu jako velké zmrzlinářské stroje.

  • To znamená, že chladicí jednotka je přímo součástí přístroje, nachlazuje nádobu uvnitř zmrzlinovače, v níž krouží lopatka, která vhání do směsi vzduch.
  • Díky tomu je zmrzlina vyrobená v tomto typu zmrzlinovače – ať už je to ovocný sorbet nebo klasická smetanová – nadýchaná, hladká a krémová. 

Jaký je rozdíl mezi sorbetem a smetanovou zmrzlinou?

Sorbet je zmrzlina bez mléka, obvykle z ovoce (i když existuje například i sorbet z hořké čokolády). Chuť ovoce v něm bývá cítit intenzivněji než ve smetanových ovocných zmrzlinách.

Smetanová zmrzlina obsahuje mléčnou složku, ale základem její krémovosti – alespoň při domácí výrobě – nebývá smetana (v klasických receptech se někdy používá pouze mléko), nýbrž vaječné žloutky.

  • Z jejich směsi s mlékem a cukrem se šetrnou pasterizací (zahřátím na teplotu mezi 72 až 82 °C) připraví základ na zmrzlinu.
  • Žloutky obsahují leticin, což je přirozený emulgátor, díky němuž potom drží zmrzlinová směs pohromadě.
  • To, v jakém poměru do zmrzliny přidáme mléko a smetanu, záleží na celkové tučnosti směsi.
  • Tuk je ve smetanové zmrzlině důležitý, protože se stará o hladkou a krémovitou texturu, ovšem nesmí ho být příliš mnoho, maximálně do 10 % – při vyšší tučnosti by zmrzlina nepříjemně ulpívala na jazyku.

Přípravu smetanové zmrzliny si můžete vyzkoušet v receptu na jahodovou zmrzlinu s balzamikovým octem. Podrobný postup s fotografiemi krok za krokem pak najdete v mé kuchařce Zmrzliny.

Výkonný pomocník pro domácího zmrzlináře

Tip redakce Apetitu

Výrobník zmrzliny Smart Scoop Sage SCI600 – výkonný pomocník do domácnosti, foto: archiv firmy SageV létě 2018 jsme testovali domácí výrobník zmrzliny Smart Scoop Sage SCI600. Redaktorky Katka Kočičková a Darina Sieglová v něm připravily všechny typy zmrzliny, od sorbetu přes jogurtovou až po lahodnou smetanovou, a výsledek byl výborný.

Smart Scoop Sage SCI600 patří mezi zmrzlinovače s kompresorem, takže v něm lze připravit několik dávek zmrzliny během jediného odpoledne. Vyniká uspokojivým výkonem i velkou nádobou – vejde se do něj až 700 ml tekuté směsi, z níž umícháte 1 litr zmrzliny. Zároveň je přístroj tichý, a i když ho zaměstnáte mícháním více dávek zmrzliny, výkonný motor nezpomaluje ani se nepřehřívá. 

  • Zmrzlinovač disponuje přednastavenými programy pro různé typy zmrzliny a dokáže namíchat zmrzlinu různé hustoty a tuhosti.
  • Nastavit ho můžete i manuálně. Pokud se rozhodnete obohatit zmrzlinu kousky sušenek či sekanými oříšky, během míchání Smart Scoop Sage SCI600 signalizuje, kdy je třeba tyto ingredience přidat.
  • Zvukový signál také ohlásí konec programu. 
  • Pokud nechcete zmrzlinu servírovat hned, ani ji nehodláte okamžitě přesunout do mrazáku, díky funkci keep cool ji přístroj dokáže udržet v konzistenci vhodné ke kopečkování po dobu až 3 hodin. 
  • Doporučená maloobchodní cena: 8490 Kč

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín