Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Testování sáčků na chleba: Ve kterém vydrží nejdéle a s nejkřupavější kůrkou?

bochník chleba
ZDROJ: Flo Maderebner / Pexels
sdílet:

V čem doma uchovávat chléb, aby si zachoval měkkou střídku, kůrku křupavou tak akorát a záhy nepodlehl plísni? Vyzkoušeli jsme šest způsobů, jak zabalit bochník, a týden pečlivě zkoumali, co s ním udělají běžné i speciální obaly. 

Pro test jsme zvolili pšenično-žitný chléb ze středně velkého pražského pekařství v ceně kolem 50 korun za 800g bochník. Záměrně jsme se vyhnuli více hydratovaným dražším pecnům z řemeslných pekáren i nejlevnější supermarketové produkci.

 

Skryt pre seznam

Všechny bochníky jsme zakoupili v pátek, rozkrojili je, polovinu vložili do sáčku a umístili na linku redakční kuchyně. O víkendu zůstaly chleby nedotčené, od pondělí do pátku jsme je každý den vyňali a prozkoumali, zda po stlačení pruží kůrka, do jaké hloubky vysychá střídka a zda se na chlebu neobjevuje plíseň. Pokaždé jsme ukrojili krajíček a měřili, kolik bylo nutné skrojit, abychom se dostali k měkčí střídě. Chléb jsme ochutnali a znovu zabalili.

Pozor na vlhkost 

Obaly jsme zvolili od obyčejných (utěrka, plastový, papírový sáček) po nová řešení (voskovaný a membránový funkční sáček). Každý obal má své přednosti: látkový dýchá, chléb v něm ale vysychá. Mikroten udrží pečivo vláčné, vlhkost uvnitř sáčku však zvyšuje riziko zapaření a vzniku plísní. To roste při kolísání teplot.

,Na kuchyňské lince je zabalený chléb vystaven například vyšší teplotě z vaření či slunečního záření. Tím dochází k vyššímu odparu vody z pečiva, která později při poklesu teploty zkondenzuje a na povrchu vytvoří vhodné podmínky pro růst plísní,“ upozorňuje Lukáš Vápenka z Ústavu konzervace potravin VŠCHT Praha.

Při testu jsme se zaměřili na měkkost: čím déle byl chléb měkký, tím vyšší body – plíseň totiž spotřebitel řeší až v momentě, kdy je vidět. Do úvahy je třeba vzít i fakt, že někdo preferuje měkkost, jiný křupavost kůrky. Vliv na výdrž pečiva má i receptura. Je vůbec rozumné kupovat chléb na skladování? Týden je pro běžný chléb poměrně extrémní: přimlouvali bychom se za kratší interval.

Jak dopadlo hodnocení? 

  • 1. Funkční sáček – vítěz testu: Bavlněný pytlík se speciální vrstvou odolnou proti plísni, která funguje jako membrána.
  • 2. Mikrotenový sáček
  • 3. Voskovaný sáček
  • 4. Kompostovatelný sáček
  • 5. Papírový sáček
  • 6. Bavlněná utěrka
Skryt pre seznam

Podrobnosti o testování a vlastnostech každého sáčku se dozvíte v zářijovém čísle časopisu Apetit, které je v prodeji od 17.8. 2023. Těšit se můžete na detaily o tom, jak chleba z jednotlivého sáčku vypadal na konci testování a jaké důvody nás k hodnocení vedly.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč