Domácí pečení: Jak si poradit bez droždí

Domácí pečení: Jak si poradit bez droždí
sdílet:
Ve 3. dílu našeho seriálu o domácím pečení se zaměříme na situace, kdy chceme upéct čerstvé pečivo, potřebujeme ho ihned, ale schází nám čas a důležitá surovina – nemáme droždí! Poradíme vám, jak na chléb bez kynutí a jaké jsou další možnosti, když pečeme bez droždí.

V prvním díle jsme si představili kvásek a kváskové pečivo, v druhém jsme pekli z droždí a zjistili, že při správné technice nám k zadělání těsta stačí jen troška sušeného či čerstvého droždí. Ale co dělat, když nastane situace, kdy zkrátka droždí není vůbec?

V předchozích měsících, kdy lidé zůstali kvůli epidemiologickým opatřením často doma a mnoho z nás se vrhlo na domácí pečení, se náhle droždí stalo nedostatkovým zbožím. Přestože už dávno vyprodané není, někdy se stane, že se bez něj musíme obejít.

Jak na pečení bez droždí

Řekněme, že jste třeba na chatě, do obchodu je daleko, pečivo došlo a vy jako z udělání máte ve spíži jen mouku, kypřicí prášek, sůl a v lednici půl litru zapomenutého podmáslí či kelímek bílého jogurtu. A chatu plnou hladových dětí, které se dožadují bleskové svačiny. Můžete sednout na kolo či do auta, poručit dům i děti osudu (schovat sirky, sekyrky, nože, vzduchovku a další zajímavé předměty) a vyrazit do městečka na nákup. Anebo výpravu do obchodu zatím odložte a vyčarujte pečivo z toho, co máte po ruce. Na scénu vstupuje chléb bez kynutí!

Upečte si křupavý chleba bez kynutí

Upečte si křupavý chleba bez kynutí

Více

Chléb bez kynutí

V angličtině se mu říká soda bread, a jak název napovídá, jeho hlavním kypřidlem je jedlá soda. Díky její reakci s kyselou složkou v těstě (v našem případě zakysaným mléčným výrobkem), dochází k uvolňování kysličníku uhličitého, a tím i nakypření těsta. Jelikož reakce startuje ihned po promísení, musí chléb do trouby neprodleně. Vlivem tepla pak v sodě dojde k dalšímu uvolnění kysličníku uhličitého, takže těsto v troubě pěkně naroste. Peče se podle velikosti zhruba 40 minut. Díky přípravě se sodou tak budete mít chlebík od zadělání těsta do prvního nakrojení hotový do hodiny.

U nás tento typ chleba příliš známý není a někdo se s vámi možná bude přít, že chléb bez kvásku či droždí není chlebem, ale v anglosaských zemích je už od 19. století, kdy s všeobecnou industrializací vyvstal požadavek na rychlost i ve stravování, běžnou součástí kuchyně.

Základní chléb bez kynutí, jehož hlavními složkami jsou mouka, jedlá soda, sůl a podmáslí, kefír či jogurt na zadělání, se může jevit poněkud planý. Ovšem existuje spousta způsobů, jak ho přidáním různých ingrediencí povýšit z nouzové svačiny na hlavní hvězdu stolu! Do těsta můžete pro lepší texturu i chuť přidat oříšky či semínka, například lněné, slunečnicové, sezamové nebo dýňové. Vláčného výsledku a zajímavé chuti docílíte, pokud do těsta přihodíte nastrouhanou zeleninu – skvěle se k tomuto účelu hodí kořenová petržel, pastinák či mrkev, kterou jsme použili v receptu na mrkvový chléb s ořechy. Výborně funguje i červená řepa, jejíž zemitá chuť skvěle ladí s kozím sýrem. Přesvědčit se o tom můžete v receptu na řepný chlebíček s kozím sýrem. Chléb bez kynutí můžete upéct i pro celiaky – my s úspěchem vyzkoušeli bezlepkový chléb se sušenými rajčaty.

Jedlá soda alias hydrogenuhličitan sodný je i základní složkou kypřicího prášku do pečiva, takže prakticky vše, co jsme o chlebech založených na kypření sodou napsali, platí i při použití kypřicího prášku. U něj pouze pozor, pokud se vyhýbáte lepku – kromě kypřidel bývají jeho součástí i další pomocné látky, které jej mohou obsahovat. 

Kukuřičný chléb

Variantou chleba bez kynutí je chléb kukuřičný. Populární je v Severní Americe a rozhodně stojí za vyzkoušení. Část pšeničné mouky je v něm nahrazena kukuřičnou. Pokud byste měli potíž ji sehnat, poslouží místo kukuřičné mouky dobře i kukuřičná krupice, z níž se dělá polenta.

Na kukuřičném chlebu je zábavné, že ho můžete doplnit libovolnou pikantní ingrediencí a získáte chuťovku, na niž se stolovníci doslova vrhnou. S těstem jde v duchu tex-mex kuchyně výborně dohromady chilli, skvělé je doplněné sýrem a cibulkou. Přesně tuhle kombinaci jsme použili v receptu na kukuřičný chlebíček s jarní cibulkou a chilli, kterému náramně sluší kombinace s pivem.

Kukuřičný chléb se může stát i základem plnohodnotné večeře. Doplňte ho ostrou hovězí omáčkou jako v případě receptu na tamales páj a dostanete skvělé jídlo z pánve, od něhož se rodina nezvedne, dokud nebude pánev zcela prázdná.

Jemnější variantou, která zaujme i menší děti, je kanadský kukuřičný chléb s javorovým sirupem.

Slané muffiny snadno nahradí pečivo

Pokud se vám nechce péct celý bochník, můžete si v případě nedostatku pečiva pomoci muffiny. V jejich sladké variantě je milují děti i dospělí, naslano tomu bude zrovna tak. Poslouží místo chleba jako příloha k husté polévce. Jako svačina se hodí rovnou do ruky a můžete je vzít i s sebou na výlet. K snídani už není třeba na ně nic mazat, protože dobroty, jako klobáska či sýr, už jsou uvnitř. Schovat do nich můžete, cokoli vás napadne – od šunky přes najemno nakrájenou, nasekanou či nastrouhanou zeleninu (špenát, mrkev, kysané zelí, kukuřici, hrášek…) až po olivy, ančovičky a další pikantnosti. Tipy na 6x muffiny naslano, najdete v souboru receptů níže. Pokud nevlastníte formu na muffiny, můžete si upéct jednoduché bulky – naše kombinace s medvědím česnekem se hodí na jaro, ale v receptu jsou uvedeny i varianty pro další roční období.

6x muffiny naslano

6x muffiny naslano

Více

Naan & podobné placky

Další možností, jak připravit bleskově pečivo z několika běžně dostupných surovin, jsou ploché chlebové placky typické pro indickou či arabskou kuchyni. Způsob jejich přípravy je prastarý, těsto se po promísení nenechávalo vždy kynout a ihned se po vytvarování do tenké placky peklo na povrchu rozpálených pecí. V našich podmínkách můžete pec nahradit grilem, jako jsme to udělali my u receptu na křupavé placky & pesto z máty, nebo použít rozpálenou pánev, na níž placky postupně z obou stran opečete.

Pokud hledáte pečivo, které bude úplně bez mouky, zato nabité vlákninou a rostlinnými proteiny, vyzkoušejte indické pikantní zelné placky tepla.

Grilovaný naan s bylinkami a sýrem

Grilovaný naan s bylinkami a sýrem

Více

Další nápady, jak na klasické recepty, ale bez kynutí

Bez droždí zvládnete upéct i domácí pizzu. Nás v Apetitu bavil recept na pizzu z pánve, při jejíž přípravě nemusíte ani rozpalovat troubu. Odkoukali jsme ho od mistra chytrých kuchyňských triků Jamieho Olivera a opravdu funguje! Snadná je i pizza z polenty a na témže principu jako u těsta na chléb bez kynutí je založena i naše blesková pizza.

Na našem webu jsme v archivu objevili i recept na focacciu zadělanou kypřicím práškem do pečiva. Ta pravá, italská je správně vždy kynutá, ale čas od času – když člověk spěchá nebo jen nemá náladu na dlouhé pečení – se trochu podvádět může…

 

Chcete-li přijít na to, jak péct s kváskem, základy i recepty najdete v 1. dílu seriálu.

Aby to doma vonělo: Jak upéct vlastní křupavé pečivo

Aby to doma vonělo: Jak upéct vlastní křupavé pečivo

Více

O tom, jak péct pomocí droždí i i jak si poradit, když nám ho zbývá už jen maličko, pojednával 2. díl seriálu o domácím pečení.

Jak si upéct doma vlastní křupavé pečivo – díl 2. Pečeme z droždí

Jak si upéct doma vlastní křupavé pečivo – díl 2. Pečeme z droždí

Více

 

 

 

Autor: Lucie Velek

Obchod Apetit