Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se stane s vaším organismem a postavou, když budete jíst každý den chleba?

Bochník chleba
ZDROJ: Flo Maderebner / Pexels
sdílet:

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S rostoucí popularitou low-carb a bezlepkových výživových směrů se mu však někteří vyhýbají. Potřebujeme chléb pro zdraví? Jak se může každodenní konzumace chleba podepsat na zdravotním stavu?

1. Příjem vlákniny

Pokud si každé ráno společně s míchanými vejci pochutnáte na jednom nebo dvou plátcích celozrnného chleba, jste na dobré cestě k získání potřebné denní dávky vlákniny.

  • Vyberte si světlý, tmavý, kváskový nebo jiný chléb – vždy do sebe dostanete porci vlákniny, tedy živinu, která napomáhá lepšímu trávení, zdraví střev a dokonce může pomoci při udržování optimální váhy.
  • Některé druhy chleba v sobě mají více vlákniny než jiné, proto dietologové obecně doporučují konzumaci celozrnného chleba. Ten obsahuje vlákniny nejvíce a líp zasytí na delší dobu než světlý chléb. 
  • Podle Americké kardiologické asociace by ženy do 50 let měly jíst 21 až 25 gramů vlákniny denně, ideálně z celozrnných zdrojů.
  • Jeden krajíc z celozrnného bochníku obsahuje asi 2 gramy vlákniny, takže když si dáte sendvič sestávající ze dvou krajíců, rázem zvýšíte její příjem. A nemluvě o tom, že se k němu perfektně hodí příloha v podobě zeleninového salátu, což je další vláknina navíc.
  • Pozor si musí dávat i osoby s alergií na lepek a vybírat si bezlepkové varianty.

2. Důležité vitaminy

Všechny druhy chleba obsahují kromě vlákniny také železo, vitamíny skupiny B a překvapivě vysoké množství bílkovin, vápníku, thiaminu, manganu a zinku.

  • Celozrnný chléb také obsahuje folát, což je aktivní forma kyseliny listové neboli vitamín B9. Ten se doporučuje ženám, které by rády otěhotněly i těm, které miminko čekají.
  • Kyselina listová se stará o správný vývoj vajíček a následně i vývoj a růst plodu v těhotenství.

3. Kombinovat s tuky a bílkovinami

Každá mince má i svou obrácenou stranu, což platí i u chleba. Stále se totiž jedná o potravinu bohatou na sacharidy, které – v případě  bílého pečiva, jako jsou ciabatty, bagety, keiserky nebo rohlíky či housky – vedle energie mnoho dalšího nepřinášejí. Mohou způsobit rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi, s čímž se pojí její následný pokles a únava.

  • Vybírejte proto vždy raději pečivo celozrnné, vícezrnné, s žitnou či špaldovou moukou, semínky, dalšími obilovinami či otrubami.
  • Vybírejte kváskový chléb a kombinujte ho se zdravým tukem (máslo, avokádo) a libovou bílkovinou (sýr, vejce, šunka, pečené maso, hummus), tím změníte poměr živin a zajistíte, že nebudete mít brzy hlad a energie vydrží déle. Takový celozrnný nebo kváskový chléb s rozmačkaným avokádem a vejcem natvrdo obsahuje komplexní sacharidy, tuky i bílkoviny – a navíc je to velká lahůdka!
  • Je dobré se zorientovat v tom, jaké mají které potraviny glykemický index. Ten udává, jak rychle se sacharidy z určitých potravin dostávají do krve.  Pokud chcete udržet svůj krevní cukr v rovnováze a bez výraznějších výkyvů, jezte potraviny s nízkým glykemickým indexem.
  • Plátek chleba také můžete namazat arašídovým máslem, tvarohovou nebo luštěninovou pomazánkou.
  • Chléb nabízí širokou škálu možností, jak z něj vykouzlit skvělou snídani, oběd, svačinu i večeři, tak toho využijte.

I když právě frčí nízkosacharidové diety, neznamená to, že chléb je špatný. Záleží, který si vyberete a když jej budete bohatě doplňovat zeleninou, tuky a bílkovinami, nesníte ho tolik, abyste museli jeho přítomnost v jídelníčku řešit. Svému tělu jím dopřejete pěknou porci vlákniny, vitamínů, minerálů, skvělou chuť a pocit příjemného nasycení. Uvedené neplatí pro ty, které trápí intolerance lepku nebo alergie!

Zdroje informací: EatingWell, The List, Eat This, Not That

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín