0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2x toustový chleba
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 46
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 velký nebo 2 menší bochníky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7183 kcal
Bílkoviny 257 g
Sacharidy 1171 g
Tuky 140 g
Vláknina 154 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapomeňte jednou provždy na bílé dusivé tousťáky bez chuti ze supermarketu a upečte si nádherně nadýchaný a vláčný toustový chléb doma. Máme pro vás hned dva skvělé recepty. Domácí toustový chléb je fantasticky nadýchaný a hebký. Recept na toustový chléb podle Maškrtnice je naprosto neprůstřelný Vyzkoušeli jsme všechny jeho varianty (s vejcem, bez něj, se zakysanou smetanou i s tou ke šlehání a výsledek byl vždycky super! Julko, děkujeme!

Suroviny

Na domácí toustový chléb
mléko 550 ml
plnotučné, lze nahradit vodou
droždí 10 g
instantní, např.značky Salf-instant
mouka pšeničná hladká 800 g
máslo 2 PL
rozpuštěné + trocha na vymazání formy
krupicový cukr 2 PL
sůl 1 PL
Na toustový chléb podle Maškrtnice
zakysaná smetana 380 g
minimálně 18%
mléko 380 g
lze nahradit vodou
vejce 1 ks
prošlehané
krupicový cukr 45 g
lze nahradit medem
mouka pšeničná hladká 375 g
mouka pšeničná polohrubá 375 g
sůl 15 g
droždí sušené ½ ČL
lze nahradit 2 g čerstvého

Postup

1

Toustový chléb

PŘÍPRAVA 20 MINUT + KYNUTÍ ■ PEČENÍ 40 MINUT ■ NA 1 VELKÝ NEBO 2 MENŠÍ BOCHNÍKY ■ VELMI SNADNÉ

  • Část mléka vlijte do mísy, ve které budete zadělávat těsto, přisypte droždí a nechte ho 5 minut stát, než se rozpustí.
  • Přisypte zhruba hrnek mouky a přidejte máslo, zbylé mléko, cukr a sůl. Promíchejte a přisypte zbylou mouku – posledních zhruba 100g si nechte bokem a přisypte, až kdyby bylo těsto příliš lepivé. Hněťte v robotu zhruba 10 minut, dokud těsto nebude hladké a pružné. Pokud je příliš hutné, přilijte trochu vody.
  • Nechte zakryté kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  • Potom těsto vyklopte na pracovní plochu, nechte ho v celku nebo rozdělte na 2 části a vytvarujte z něj jednu či dvě koule. Nechte 10 minut stát.Potom těsto vždy natáhněte a následně srolujte do ruličky. Dejte do 1 či 2 pečicích forem, předem vymazaných máslem, a nechte kynout ještě 30–40 minut. Mezitím troubu předehřejte na 220°C.
  • Formu či formy pak vložte do trouby a ihned stáhněte teplotu na 190°C. Pečte 30–35 minut.
2

Toustový chléb podle Maškrtnice

PŘÍPRAVA 20 MINUT + KYNUTÍ ■ PEČENÍ 35 MINUT ■ NA 1 VELKÝ ČI 2 MENŠÍ BOCHNÍKY ■ VELMI SNADNÉ

  • Rozmíchejte tekutiny s vejcem, čerstvým droždím a cukrem či medem (sušené droždí stačí trochu promíchat s moukou).
  • Přisypejte, či ještě lépe prosejte do mísy mouku a sůl a promíchejte, aby nic v míse nezůstalo suché.
  • Těsto v míse zakryjte potravinářskou fólií a nechte 10–12 hodin kynout při pokojové teplotě.
  • Vykynuté těsto vyklopte na dobře pomoučněný vál, rozdělte na 2 části, vytvarujte bochníky a vložte je do formy, předem důkladně vymazané máslem.
  • Těsto nechte kynout 2–3 hodiny, aby vyběhlo nad okraj formy.
  • Troubu předehřejte na 250°C, formu s těstem vložte dovnitř, na dno trouby vlijte vodu a rychle zavřete. Po 10 minutách snižte teplotu na 220°C a po dalších 10 minutách na 200°C. Pečte ještě 25 minut, poté vyklopte a nechte vychladnout.
3

TIPY OD MAŠKRTNICE

  • VEJCE Pokud vám zrovna došla, nevadí, recept bude fungovat i bez vajíčka.
  • MLÉKO, SMETANA, ZAKYSANÁ SMETANA Recept je fantasticky variabilní, testovali jsme verzi s vodou, s mlékem, a dokonce i se smetanou. A protože Maškrtnica říká: „Čím víc tuku, tím lépe“, použili jsme tu 30%. Dáte-li více smetany a o to méně zakysané smetany, nevadí to, sama Maškrtnica radí, že můžete chléb zadělat čistě jen sladkou smetanou.
  • KYNUTÍ Chléb kyne opravdu hodně pomalu, pokud byste však proces potřebovali ještě zpomalit, můžete dát těsto na druhé kynutí do lednice. Nebo jednoduše upečte první bochník, druhý dejte do lednice a upečte ho o den později.
4

TOUSTOVÝ CHLÉB 100× JINAK

  • TĚSTO Chuť výsledného těsta záleží na použité tekutině, nevadí polo- ani nízkotučné mléko, použít můžete i vodu, nebo naopak smetanu, kterou však doporučujeme naředit vodou. Chléb tak zůstane pěkně hebký a nadýchaný.
  • SLADIDLO Místo bílého cukru lze použít jakékoli jiné sladidlo (javorový sirup, med, rýžový sirup, třtinový cukr  a podobně).
  • CELOZRNNÁ VARIANTA Nahraďte polovinu hladké mouky moukou špaldovou či pšeničnou celozrnnou. A do těsta přidejte 2 lžíce vloček (ovesných, žitných...) a 2 lžíce slunečnicových nebo lněných semínek.
  • SLADKÁ VARIANTA Zkuste do těsta přimíchat rozinky (a nešetřete!). Těsto vyválejte do obdélníku, potřete směsí cukru, skořice a másla, zarolujte a dejte kynout do formy. Získáte božský chlebíček s rozinkami a skořicí! Opečený v toustovači a potřený máslem (nejlépe mírně slaným) je ráno k čaji dokonalý!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Komentáře

Edita SPILKOVA

Dělala jsem první variantu a také dobrý recept. Chléb jsem dělala už opakovaně a nikdy nezklamal. Někdy obměňuji akorát druh mouky.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč