Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2x toustový chleba
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 60
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 velký nebo 2 menší bochníky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7183 kcal
Bílkoviny 257 g
Sacharidy 1171 g
Tuky 140 g
Vláknina 154 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zapomeňte jednou provždy na bílé dusivé tousťáky bez chuti ze supermarketu a upečte si nádherně nadýchaný a vláčný toustový chléb doma. Máme pro vás hned dva skvělé recepty. Domácí toustový chléb je fantasticky nadýchaný a hebký. Recept na toustový chléb podle Maškrtnice je naprosto neprůstřelný Vyzkoušeli jsme všechny jeho varianty (s vejcem, bez něj, se zakysanou smetanou i s tou ke šlehání a výsledek byl vždycky super! Julko, děkujeme!

Související recepty

Suroviny

Na domácí toustový chléb
mléko 550 ml
plnotučné, lze nahradit vodou
instantní, např.značky Salf-instant
rozpuštěné + trocha na vymazání formy
sůl 1 PL
Na toustový chléb podle Maškrtnice
minimálně 18%
mléko 380 g
lze nahradit vodou
vejce 1 ks
prošlehané
lze nahradit medem
sůl 15 g
droždí sušené ½ ČL
lze nahradit 2 g čerstvého

Postup

1

Toustový chléb

PŘÍPRAVA 20 MINUT + KYNUTÍ ■ PEČENÍ 40 MINUT ■ NA 1 VELKÝ NEBO 2 MENŠÍ BOCHNÍKY ■ VELMI SNADNÉ

  • Část mléka vlijte do mísy, ve které budete zadělávat těsto, přisypte droždí a nechte ho 5 minut stát, než se rozpustí.
  • Přisypte zhruba hrnek mouky a přidejte máslo, zbylé mléko, cukr a sůl. Promíchejte a přisypte zbylou mouku – posledních zhruba 100g si nechte bokem a přisypte, až kdyby bylo těsto příliš lepivé. Hněťte v robotu zhruba 10 minut, dokud těsto nebude hladké a pružné. Pokud je příliš hutné, přilijte trochu vody.
  • Nechte zakryté kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  • Potom těsto vyklopte na pracovní plochu, nechte ho v celku nebo rozdělte na 2 části a vytvarujte z něj jednu či dvě koule. Nechte 10 minut stát.Potom těsto vždy natáhněte a následně srolujte do ruličky. Dejte do 1 či 2 pečicích forem, předem vymazaných máslem, a nechte kynout ještě 30–40 minut. Mezitím troubu předehřejte na 220°C.
  • Formu či formy pak vložte do trouby a ihned stáhněte teplotu na 190°C. Pečte 30–35 minut.
2

Toustový chléb podle Maškrtnice

PŘÍPRAVA 20 MINUT + KYNUTÍ ■ PEČENÍ 35 MINUT ■ NA 1 VELKÝ ČI 2 MENŠÍ BOCHNÍKY ■ VELMI SNADNÉ

  • Rozmíchejte tekutiny s vejcem, čerstvým droždím a cukrem či medem (sušené droždí stačí trochu promíchat s moukou).
  • Přisypejte, či ještě lépe prosejte do mísy mouku a sůl a promíchejte, aby nic v míse nezůstalo suché.
  • Těsto v míse zakryjte potravinářskou fólií a nechte 10–12 hodin kynout při pokojové teplotě.
  • Vykynuté těsto vyklopte na dobře pomoučněný vál, rozdělte na 2 části, vytvarujte bochníky a vložte je do formy, předem důkladně vymazané máslem.
  • Těsto nechte kynout 2–3 hodiny, aby vyběhlo nad okraj formy.
  • Troubu předehřejte na 250°C, formu s těstem vložte dovnitř, na dno trouby vlijte vodu a rychle zavřete. Po 10 minutách snižte teplotu na 220°C a po dalších 10 minutách na 200°C. Pečte ještě 25 minut, poté vyklopte a nechte vychladnout.
3

TIPY OD MAŠKRTNICE

  • VEJCE Pokud vám zrovna došla, nevadí, recept bude fungovat i bez vajíčka.
  • MLÉKO, SMETANA, ZAKYSANÁ SMETANA Recept je fantasticky variabilní, testovali jsme verzi s vodou, s mlékem, a dokonce i se smetanou. A protože Maškrtnica říká: „Čím víc tuku, tím lépe“, použili jsme tu 30%. Dáte-li více smetany a o to méně zakysané smetany, nevadí to, sama Maškrtnica radí, že můžete chléb zadělat čistě jen sladkou smetanou.
  • KYNUTÍ Chléb kyne opravdu hodně pomalu, pokud byste však proces potřebovali ještě zpomalit, můžete dát těsto na druhé kynutí do lednice. Nebo jednoduše upečte první bochník, druhý dejte do lednice a upečte ho o den později.
4

TOUSTOVÝ CHLÉB 100× JINAK

  • TĚSTO Chuť výsledného těsta záleží na použité tekutině, nevadí polo- ani nízkotučné mléko, použít můžete i vodu, nebo naopak smetanu, kterou však doporučujeme naředit vodou. Chléb tak zůstane pěkně hebký a nadýchaný.
  • SLADIDLO Místo bílého cukru lze použít jakékoli jiné sladidlo (javorový sirup, med, rýžový sirup, třtinový cukr  a podobně).
  • CELOZRNNÁ VARIANTA Nahraďte polovinu hladké mouky moukou špaldovou či pšeničnou celozrnnou. A do těsta přidejte 2 lžíce vloček (ovesných, žitných...) a 2 lžíce slunečnicových nebo lněných semínek.
  • SLADKÁ VARIANTA Zkuste do těsta přimíchat rozinky (a nešetřete!). Těsto vyválejte do obdélníku, potřete směsí cukru, skořice a másla, zarolujte a dejte kynout do formy. Získáte božský chlebíček s rozinkami a skořicí! Opečený v toustovači a potřený máslem (nejlépe mírně slaným) je ráno k čaji dokonalý!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Komentáře

25.03.2020 21:51

Dělala jsem první variantu a také dobrý recept. Chléb jsem dělala už opakovaně a nikdy nezklamal. Někdy obměňuji akorát druh mouky.