0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Irský soda bread
ZDROJ: Wikimedia Commons
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 21
Do hodiny Snadné 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2520 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 433 g
Tuky 41 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Specialitou chleba zvaného "soda bread" je kypření pomocí jedlé sody a podmáslí – kynutí tedy zcela odpadá. Nejlepší je ještě trochu teplý!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
mouka žitná celozrnná 250 g
jedlá soda 1 ČL
mletá
sůl 1 ČL
máslo 25 g
na kousky

Postup

1

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Plech poprašte moukou. Suché přísady promíchejte v míse a promněte je s máslem. Přilijte podmáslí a příborovým nožem směs několikrát projeďte.

2

Pak začněte pracovat prsty a velmi, velmi zlehka směs spojte tak, abyste z ní mohli vytvarovat plošší kulatý bochník o průměru asi 20 cm.

3

Bochník přesuňte na pomoučněný plech a ostrým nožem chléb nařízněte do kříže (odežene to zlé víly, ale také to napomůže lepšímu propečení).

4

Pečte 30 až 35 minut; když na chléb zespodu poklepete, měl by znít dutě. Pokud tomu tak není, na plechu jej obraťte ‚dnem‘ vzhůru a ještě pár minut pečte.

5

 Na kovové mřížce a přikrytý utěrkou nechte chléb trochu vychladnout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

Anonym

Nemáte někdo zkušenost s trvanlivostí tohto chleba? Alespoň do druhého dne? Děkuji

Anonym

Dělám podobný chleba, ale místo másla dávám olivový olej, a je výborný a vydží cca 3 dny.

Anonym

Recept se nachází v č.2/07, str.42

Anonym

Neznáte tento recept uzpůsoben do domácí pekárny? Děkuji za odpověd

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč