Rychlý irský chléb

Irský soda bread
ZDROJ: Wikimedia Commons
sdílet:

Rychlý irský chléb

3.7 / 5. Počet hodnocení: 17
Do hodiny Snadné 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2520 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 433 g
Tuky 41 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Specialitou chleba zvaného "soda bread" je kypření pomocí jedlé sody a podmáslí – kynutí tedy zcela odpadá. Nejlepší je ještě trochu teplý!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
mouka žitná celozrnná 250 g
ovesné vločky 100 g
jedlá soda 1 ČL
mletá
sůl 1 ČL
máslo 25 g
na kousky
podmáslí 500 ml

1Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Plech poprašte moukou. Suché přísady promíchejte v míse a promněte je s máslem. Přilijte podmáslí a příborovým nožem směs několikrát projeďte. Pak začněte pracovat prsty a velmi, velmi zlehka směs spojte tak, abyste z ní mohli vytvarovat plošší kulatý bochník o průměru asi 20 cm.

2 Bochník přesuňte na pomoučněný plech a ostrým nožem chléb nařízněte do kříže (odežene to zlé víly, ale také to napomůže lepšímu propečení). Pečte 30 až 35 minut; když na chléb zespodu poklepete, měl by znít dutě. Pokud tomu tak není, na plechu jej obraťte ‚dnem‘ vzhůru a ještě pár minut pečte.

3 Na kovové mřížce a přikrytý utěrkou nechte chléb trochu vychladnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

Anonym

Nemáte někdo zkušenost s trvanlivostí tohto chleba? Alespoň do druhého dne? Děkuji

Anonym

Dělám podobný chleba, ale místo másla dávám olivový olej, a je výborný a vydží cca 3 dny.

Apetit magazín

Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit