Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Irský soda bread
ZDROJ: Wikimedia Commons
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 24
Do hodiny Snadné 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2520 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 433 g
Tuky 41 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Specialitou chleba zvaného "soda bread" je kypření pomocí jedlé sody a podmáslí – kynutí tedy zcela odpadá. Nejlepší je ještě trochu teplý!

Suroviny

mouka žitná celozrnná 250 g
mletá
sůl 1 ČL
na kousky

Postup

1

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Plech poprašte moukou. Suché přísady promíchejte v míse a promněte je s máslem. Přilijte podmáslí a příborovým nožem směs několikrát projeďte.

2

Pak začněte pracovat prsty a velmi, velmi zlehka směs spojte tak, abyste z ní mohli vytvarovat plošší kulatý bochník o průměru asi 20 cm.

3

Bochník přesuňte na pomoučněný plech a ostrým nožem chléb nařízněte do kříže (odežene to zlé víly, ale také to napomůže lepšímu propečení).

4

Pečte 30 až 35 minut; když na chléb zespodu poklepete, měl by znít dutě. Pokud tomu tak není, na plechu jej obraťte ‚dnem‘ vzhůru a ještě pár minut pečte.

5

 Na kovové mřížce a přikrytý utěrkou nechte chléb trochu vychladnout.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

27.12.2007 18:59
Neznáte tento recept uzpůsoben do domácí pekárny? Děkuji za odpověd
14.09.2007 08:11
Recept se nachází v č.2/07, str.42
04.08.2007 13:44
Nemáte někdo zkušenost s trvanlivostí tohto chleba? Alespoň do druhého dne? Děkuji
14.09.2007 11:57
Dělám podobný chleba, ale místo másla dávám olivový olej, a je výborný a vydží cca 3 dny.

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč