0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Báječně vláčný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3141 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 393 g
Tuky 144 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krásně vláčný, a přitom lehký. Když si k němu uvaříte dobrý čaj a koláč naservírujete se zakysanou smetanou, bude to zážitek.

 

Suroviny

máslo 140 g
změklé + na vymazání formy
krupicový cukr 200 g
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
hřebíček ½ ČL
muškátový oříšek ¼ ČL
mletý
jablko 450 g
oloupaná, bez jadřinců, na tenké plátky
moučkový cukr
na poprášení

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte dortovou formu o průměru 20 centimetrů, dno vyložte pečicím papírem. Máslo a cukr dejte do velké mísy nebo robotu a našlehejte dohladka a dosvětla. Postupně, po jednom, přidávejte vejce a vždy je důkladně zašlehejte. Do mouky zamíchejte prášek do pečiva, mletý hřebíček, mletý muškátový oříšek a směs vsypte k utřenému máslu s vejci.

2 Polovinu těsta dejte do formy, navrch rozdělte jablka a zakryjte zbytkem hmoty. Pečte hodinu a půl, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Nelekejte se – i když dort bude vypadat navrchu zlatý a upečený, vnitřek bude potřebovat ještě několik desítek minut. Hotový koláč nechte zchladnout, pak ho posypte moučkovým cukrem. Výborné se zakysanou smetanou nebo crème fraîche.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Komentáře

Marketa Dvorakova

Přišlo mi, že je toho těsta málo a nezbylo mi dost na potření vrchu, asi jsem zvolila větší formu, nevím, tak tento asi už znovu dělat nebudu...

Jana Neničková

S těstem se musí opravdu šetřit, je dost husté, takže je to trochu pracnější, ale chuť to vynahradí. Patří k mým oblíbeným zimním koláčům.

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč