Jablečný koláč trochu jinak – a lépe! Pořádná dávka másla, ovoce a cukru zaručuje dokonalý výsledek, po kterém se jen zapráší. Když drobenka, tak v tomto případě rovnou jablková!
Suroviny
Postup
V robotu smíchejte 250 g mouky, 2 lžíce krupicového cukru, třtinový cukr, špetku soli a koření. Přidejte na 250 g studeného másla, nakrájeného na kostičky. Rozmixujte na drobenku a dejte stranou.
Dejte mřížku do horní třetiny trouby a předehřejte ji na 175 °C. Vymažte máslem plech 25 x 38 cm. V míse ručním elektrickým šlehačem 2 minuty šlehejte 250 g změklého másla. Postupně přisypávejte zbylý krupicový cukr a šlehejte do pěny asi 5 minut.
Pak vysokou rychlostí zašlehejte vejce jedno po druhém. Zašlehejte vanilkový extrakt, jedlou sodu a špetku soli.
Nastavte pomalejší otáčky a po částech vmíchejte 150 g mouky. Pak přidejte polovinu jogurtu, pokračujte se zbylými 150 g mouky a potom zbývajícím jogurtem.
Rozetřete na připravený plech. Polovinu drobenky promíchejte s jablky a rovnoměrně posypte těsto. Pak posypte zbývající drobenkou. Pečte asi 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
Nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a krájejte na řezy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Amerika vs. Francie plus 30 dalších koláčů s jablky, které si zamilujete(30 receptů )
- Přidání jogurtu = božsky vláčné těsto!(5 receptů )
- Vášeň pro jablka: 20 receptů pro milovníky jablek(20 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě(32 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
Komentáře
veľmi zaujímavý koláč, dala son síce menej cukru ale výborný , rozhodne nie jablčná klasika
Viac ako pol kila cukru do jedneho kolaca? Tak to je hriesne vela! Zvykla som si uberat z mnozstva cukru vo vasich receptoch,ale pravdu povediac,toto obrovske mnozstvo ma tak odradilo,ze tento recept nejdem ani skusat... :(