Jogurtový koláč s jablky a drobenkou

Jogurtový koláč s jablky a drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9571 kcal
Bílkoviny 138 g
Cukr 1168 g
Tuky 459 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Když drobenka, tak rovnou jablková. Mňam!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 550 g
krupicový cukr 450 g
nebo méně, podle chuti
třtinový cukr 220 g
tmavý
sůl 1 špetka
skořice 1 ČL
nové koření 0.5 ČL
mleté
máslo 500 g
+ na vymazání plechu
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1.5 ČL
jedlá soda 0.5 ČL
jogurt řeckého typu 250 g
lze nahradit hustým smetanovým jogurtem, o pokojové teplotě
jablka 1 kg
oloupaná, nakrájená na kostičky
moučkový cukr
na poprášení

1 V robotu smíchejte 250 g mouky, 2 lžíce krupicového cukru, třtinový cukr, špetku soli a koření. Přidejte na 250 g studeného másla, nakrájeného na kostičky. Rozmixujte na drobenku a dejte stranou.

2 Dejte mřížku do horní třetiny trouby a předehřejte ji na 175 °C. Vymažte máslem plech 25x38 cm. V míse ručním elektrickým šlehačem 2 minuty šlehejte 250 g změklého másla. Postupně přisypávejte zbylý krupicový cukr a šlehejte do pěny asi 5 minut. Pak vysokou rychlostí zašlehejte vejce jedno po druhém. Zašlehejte vanilkový extrakt, jedlou sodu a špetku soli.

 

3 Nastavte pomalejší otáčky a po částech vmíchejte 150 g mouky. Pak přidejte polovinu jogurtu, pokračujte se zbylými 150 g mouky a potom zbývajícím jogurtem.

 

4 Rozetřete na připravený plech. Polovinu drobenky promíchejte s jablky a rovnoměrně posypte těsto. Pak posypte zbývající drobenkou. Pečte asi 40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.

5 Nechte vychladnout, poprašte moučkovým cukrem a krájejte na řezy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit