Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Báječně vláčný koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Snadné Na 12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3141 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 393 g
Tuky 144 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krásně vláčný, a přitom lehký. Když si k němu uvaříte dobrý čaj a koláč naservírujete se zakysanou smetanou, bude to zážitek.

 

Suroviny

máslo 140 g
změklé + na vymazání formy
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
jablko 450 g
oloupaná, bez jadřinců, na tenké plátky
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte dortovou formu o průměru 20 centimetrů, dno vyložte pečicím papírem. Máslo a cukr dejte do velké mísy nebo robotu a našlehejte dohladka a dosvětla. Postupně, po jednom, přidávejte vejce a vždy je důkladně zašlehejte. Do mouky zamíchejte prášek do pečiva, mletý hřebíček, mletý muškátový oříšek a směs vsypte k utřenému máslu s vejci.

2

Polovinu těsta dejte do formy, navrch rozdělte jablka a zakryjte zbytkem hmoty. Pečte hodinu a půl, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Nelekejte se – i když dort bude vypadat navrchu zlatý a upečený, vnitřek bude potřebovat ještě několik desítek minut. Hotový koláč nechte zchladnout, pak ho posypte moučkovým cukrem. Výborné se zakysanou smetanou nebo crème fraîche.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Komentáře

23.11.2014 08:56

S těstem se musí opravdu šetřit, je dost husté, takže je to trochu pracnější, ale chuť to vynahradí. Patří k mým oblíbeným zimním koláčům.

21.07.2014 22:11

Přišlo mi, že je toho těsta málo a nezbylo mi dost na potření vrchu, asi jsem zvolila větší formu, nevím, tak tento asi už znovu dělat nebudu...

Apetit magazín