Krásně vláčný, a přitom lehký. Když si k němu uvaříte dobrý čaj a koláč naservírujete se zakysanou smetanou, bude to zážitek.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte dortovou formu o průměru 20 centimetrů, dno vyložte pečicím papírem. Máslo a cukr dejte do velké mísy nebo robotu a našlehejte dohladka a dosvětla. Postupně, po jednom, přidávejte vejce a vždy je důkladně zašlehejte. Do mouky zamíchejte prášek do pečiva, mletý hřebíček, mletý muškátový oříšek a směs vsypte k utřenému máslu s vejci.
Polovinu těsta dejte do formy, navrch rozdělte jablka a zakryjte zbytkem hmoty. Pečte hodinu a půl, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Nelekejte se – i když dort bude vypadat navrchu zlatý a upečený, vnitřek bude potřebovat ještě několik desítek minut. Hotový koláč nechte zchladnout, pak ho posypte moučkovým cukrem. Výborné se zakysanou smetanou nebo crème fraîche.
Komentáře
S těstem se musí opravdu šetřit, je dost husté, takže je to trochu pracnější, ale chuť to vynahradí. Patří k mým oblíbeným zimním koláčům.
Přišlo mi, že je toho těsta málo a nezbylo mi dost na potření vrchu, asi jsem zvolila větší formu, nevím, tak tento asi už znovu dělat nebudu...