0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 100
Více než hodinu Velmi snadné na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6669 kcal
Bílkoviny 176 g
Sacharidy 1119 g
Tuky 162 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V sypaném koláči vznikne těsto až při pečení, kdy se spojí mouka a cukr s tvarohem. Hotovo máte během chvilky.

Suroviny

máslo 125 g
polovina změklá, polovina vychlazená
mouka pšeničná hrubá 3 hrnky
krupicový cukr 0.75 hrnku
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
Na náplň
tvaroh měkký 3 ks
vejce 4 ks
velká
krupicový cukr 1 hrnek
nebo méně, podle chuti
vanilkový cukr 2 ks
nebo méně, podle chuti
mléko 2 hrnky
1–2 hrnky, podle potřeby
citronová kůra
nastrouhaná z 1 biocitronu
sušené meruňky 100 g
propláchnuté horkou vodou a pokrájené na kousky

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C.

2

Na náplň prošlehejte tvaroh, vejce, oba cukry, citronovou kůru a tolik mléka, aby byl tvaroh jemný a řidší konzistence.

3

Nakonec vmíchejte meruňky. Zvlášť smíchejte hrubou mouku, cukr a kypřicí prášek a směs rozdělte na polovinu.

4

Na plech rozetřete změklou polovinu dávky másla a rovnoměrně posypte jednou dávkou sypké směsi. Na tu rozetřete tvarohovou náplň a posypte druhou částí směsi.

5

Navrch rovnoměrně nastrouhejte zbylé máslo (viz Tipy & triky) a pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout a pak krájejte na řezy.

TIPY & TRIKY
Aby šlo máslo na sypaný koláč s tvarohem nastrouhat, musí být ztuhlé; dejte ho proto před použitím na chvíli do lednice či mrazáku. Buchtu můžete před pečením také poklást tenkými plátky másla, ale strouhané máslo udělá hezčí povrch.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Komentáře

Jana Kopřivová

Milá Lindo, osminka másla je tradiční počet, který vychází z kilového množství másla. Není to tedy 1/8 klasické kostky másla. Protože to ne každý ví, uvedli jsme pro jistotu údaj, který vás tak pobavil, tedy 125 g.

Pavla Divišková

Jednoduché, rychlé a moc dobré. Příště dám ale rozhodně méně cukru. Do těsta tak 1/2 hrnku a do tvarohové náplně také pouze 1/2 hrnku.

Anonym

Mně se recept zobrazuje v pořádku. Tady se vyplatí použít tvaroh z vaničky, chce to totiž, aby byl opravdu řídký. Jinak zůstane na dně část sypké směsi... Ale koláč je výborný i tak :)

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit