Sypaný koláč s tvarohem

Sypaný koláč s tvarohem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (93)
Více než hodinu Velmi snadné na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6669 kcal
Bílkoviny 176 g
Cukr 1119 g
Tuky 162 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V sypaném koláči vznikne těsto až při pečení, kdy se spojí mouka a cukr s tvarohem. Hotovo máte během chvilky.

Suroviny

máslo 125 g
polovina změklá, polovina vychlazená
mouka pšeničná hrubá 3 hrnky
krupicový cukr 0.75 hrnku
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
Na náplň
tvaroh měkký 3 ks
vejce 4 ks
velká
krupicový cukr 1 hrnek
nebo méně, podle chuti
vanilkový cukr 2 ks
nebo méně, podle chuti
mléko 2 hrnky
1–2 hrnky, podle potřeby
citronová kůra
nastrouhaná z 1 biocitronu
sušené meruňky 100 g
propláchnuté horkou vodou a pokrájené na kousky

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Na náplň prošlehejte tvaroh, vejce, oba cukry, citronovou kůru a tolik mléka, aby byl tvaroh jemný a řidší konzistence. Nakonec vmíchejte meruňky. Zvlášť smíchejte hrubou mouku, cukr a kypřicí prášek a směs rozdělte na polovinu.

2 Na plech rozetřete změklou polovinu dávky másla a rovnoměrně posypte jednou dávkou sypké směsi. Na tu rozetřete tvarohovou náplň a posypte druhou částí směsi. Navrch rovnoměrně nastrouhejte zbylé máslo (viz Tipy & triky) a pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout a pak krájejte na řezy.

TIPY & TRIKY
Aby šlo máslo na sypaný koláč s tvarohem nastrouhat, musí být ztuhlé; dejte ho proto před použitím na chvíli do lednice či mrazáku. Buchtu můžete před pečením také poklást tenkými plátky másla, ale strouhané máslo udělá hezčí povrch.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Jana Kopřivová

Milá Lindo, osminka másla je tradiční počet, který vychází z kilového množství másla. Není to tedy 1/8 klasické kostky másla. Protože to ne každý ví, uvedli jsme pro jistotu údaj, který vás tak pobavil, tedy 125 g.

Pavla Divišková

Jednoduché, rychlé a moc dobré. Příště dám ale rozhodně méně cukru. Do těsta tak 1/2 hrnku a do tvarohové náplně také pouze 1/2 hrnku.

Anonym

Mně se recept zobrazuje v pořádku. Tady se vyplatí použít tvaroh z vaničky, chce to totiž, aby byl opravdu řídký. Jinak zůstane na dně část sypké směsi... Ale koláč je výborný i tak :)

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit