V sypaném koláči vznikne těsto až při pečení, kdy se spojí mouka a cukr s tvarohem. Hotovo máte během chvilky.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C.
Na náplň prošlehejte tvaroh, vejce, oba cukry, citronovou kůru a tolik mléka, aby byl tvaroh jemný a řidší konzistence.
Nakonec vmíchejte meruňky. Zvlášť smíchejte hrubou mouku, cukr a kypřicí prášek a směs rozdělte na polovinu.
Na plech rozetřete změklou polovinu dávky másla a rovnoměrně posypte jednou dávkou sypké směsi. Na tu rozetřete tvarohovou náplň a posypte druhou částí směsi.
Navrch rovnoměrně nastrouhejte zbylé máslo (viz Tipy & triky) a pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout a pak krájejte na řezy.
TIPY & TRIKY
Aby šlo máslo na sypaný koláč s tvarohem nastrouhat, musí být ztuhlé; dejte ho proto před použitím na chvíli do lednice či mrazáku. Buchtu můžete před pečením také poklást tenkými plátky másla, ale strouhané máslo udělá hezčí povrch.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 14x lahodné tvarohové dezerty(14 receptů)
- Hrníčkové buchty: Jednoduché a chutné dezerty bez vážení 12x jinak(12 receptů)
- Téměř 20 rodinných receptů na rychlé tvarohové koláče a buchty, které zvládnete raz dva(16 receptů)
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů)
- Nejlepší retro dezerty: 18 receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)
- Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy(18 receptů)
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů)
Komentáře
Koláč je úchvatný. Peču také s nastrouhanými na plátky a ochucenými jablky. Mňamka veliká.
výborný koláč, neviem čo z neho chýba ale vydaril sa , a to som dávala mrazené marhule
Mně se recept zobrazuje v pořádku. Tady se vyplatí použít tvaroh z vaničky, chce to totiž, aby byl opravdu řídký. Jinak zůstane na dně část sypké směsi... Ale koláč je výborný i tak :)
Jednoduché, rychlé a moc dobré. Příště dám ale rozhodně méně cukru. Do těsta tak 1/2 hrnku a do tvarohové náplně také pouze 1/2 hrnku.
takový detail, jak může být 1/8 másla 125g, když celé máslo v tradičním balení má 250g. Matematik by si moc nezapekl :D
Milá Lindo, osminka másla je tradiční počet, který vychází z kilového množství másla. Není to tedy 1/8 klasické kostky másla. Protože to ne každý ví, uvedli jsme pro jistotu údaj, který vás tak pobavil, tedy 125 g.
Myšleno 1/8 kg másla.
Bohužel se recept nezobrazuje celý, nezkušené pekařky podle toho oc neupečou :-)