Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem

Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem

3.6 / 5. Počet hodnocení: 34
Do hodiny Velmi snadné na 10-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7702 kcal
Bílkoviny 175 g
Sacharidy 735 g
Tuky 432 g
Vláknina 145 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobsahuje ani gram mouky, takže po rozkrojení hůř držel tvar, což ale nijak nevadilo, protože do hodiny po focení už nebyl…

Suroviny

jablko 3 ks
pevná
máslo 30 g
+ na vymazání formy
třtinový cukr 280 g
hřebíček 2 ks
rozinky 75 g
propláchnuté
mandle loupané 260 g
mleté
mandle loupané 220 g
celé
zázvor (mletý) 2.5 ČL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
vejce 4 ks
javorový sirup 145 ml
vanilková zmrzlina
k podávání
Na vrchní vrstvu
jablko 2 ks
sladká, oloupaná, bez jádřince
citronová štáva
na pokapání jablek
mandle 50 g
neloupané, nasekané nahrubo
máslo 50 g
rozpuštěné
třtinový cukr 50 g

1 Jablka na korpus oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na osminky. Na středním plameni rozpusťte ve velké pánvi máslo, přidejte jablka (měla by být rozprostřená v jedné vrstvě), vsypte 50 g třtinového cukru a hřebíček a promíchejte. Za občasného míchání zahřívejte 5–7 minut, až jablka začnou zlátnout. Pak vylovte hřebíček, přidejte rozinky a zahřívejte ještě minutu, aby změkly. Vypněte a nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. V mixéru nahrubo rozmixujte mandle spolu s mletými mandlemi, zázvorem a kypřicím práškem. Ručním šlehačem vyšlehejte vejce, 230 g třtinového cukru a javorový sirup do pěny. Přidejte mandlovou směs z mixéru a jablečnou hmotu z pánve a zlehka vše promíchejte. Přeneste do připravené formy.

3 Na vrchní vrstvu nakrájejte jablka na plátky, pokapejte je citronovou šťávou a naaranžujte na těsto v soustředných kruzích. Posypte mandlemi, pokapejte máslem a poprašte cukrem. Pečte 60–75 minut. Nechte vychladnout ve formě a podávejte při pokojové teplotě se zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/1

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit