Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem
Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem

3.6/5 Počet hodnocení: 42
Do hodiny Velmi snadné na 10-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7702 kcal
Bílkoviny 175 g
Sacharidy 735 g
Tuky 432 g
Vláknina 145 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobsahuje ani gram mouky, takže po rozkrojení hůř držel tvar, což ale nijak nevadilo, protože do hodiny po focení už nebyl…

Suroviny

pevná
+ na vymazání formy
třtinový cukr 280 g
propláchnuté
mleté
celé
zázvor (mletý) 2,5 ČL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
vejce 4 ks
vanilková zmrzlina
k podávání
Na vrchní vrstvu
sladká, oloupaná, bez jádřince
na pokapání jablek
neloupané, nasekané nahrubo
rozpuštěné
třtinový cukr 50 g

Postup

1

Jablka na korpus oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na osminky. Na středním plameni rozpusťte ve velké pánvi máslo, přidejte jablka (měla by být rozprostřená v jedné vrstvě), vsypte 50 g třtinového cukru a hřebíček a promíchejte. Za občasného míchání zahřívejte 5–7 minut, až jablka začnou zlátnout. Pak vylovte hřebíček, přidejte rozinky a zahřívejte ještě minutu, aby změkly. Vypněte a nechte vychladnout.

2

Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. V mixéru nahrubo rozmixujte mandle spolu s mletými mandlemi, zázvorem a kypřicím práškem. Ručním šlehačem vyšlehejte vejce, 230 g třtinového cukru a javorový sirup do pěny. Přidejte mandlovou směs z mixéru a jablečnou hmotu z pánve a zlehka vše promíchejte. Přeneste do připravené formy.

3

Na vrchní vrstvu nakrájejte jablka na plátky, pokapejte je citronovou šťávou a naaranžujte na těsto v soustředných kruzích. Posypte mandlemi, pokapejte máslem a poprašte cukrem. Pečte 60–75 minut. Nechte vychladnout ve formě a podávejte při pokojové teplotě se zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...