Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem

Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem

3.7/5 Počet hodnocení: 38
Do hodiny Velmi snadné na 10-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7702 kcal
Bílkoviny 175 g
Sacharidy 735 g
Tuky 432 g
Vláknina 145 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobsahuje ani gram mouky, takže po rozkrojení hůř držel tvar, což ale nijak nevadilo, protože do hodiny po focení už nebyl…

Suroviny

pevná
+ na vymazání formy
třtinový cukr 280 g
propláchnuté
mleté
celé
zázvor (mletý) 2,5 ČL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
vejce 4 ks
vanilková zmrzlina
k podávání
Na vrchní vrstvu
sladká, oloupaná, bez jádřince
na pokapání jablek
neloupané, nasekané nahrubo
rozpuštěné
třtinový cukr 50 g

1 Jablka na korpus oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na osminky. Na středním plameni rozpusťte ve velké pánvi máslo, přidejte jablka (měla by být rozprostřená v jedné vrstvě), vsypte 50 g třtinového cukru a hřebíček a promíchejte. Za občasného míchání zahřívejte 5–7 minut, až jablka začnou zlátnout. Pak vylovte hřebíček, přidejte rozinky a zahřívejte ještě minutu, aby změkly. Vypněte a nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. V mixéru nahrubo rozmixujte mandle spolu s mletými mandlemi, zázvorem a kypřicím práškem. Ručním šlehačem vyšlehejte vejce, 230 g třtinového cukru a javorový sirup do pěny. Přidejte mandlovou směs z mixéru a jablečnou hmotu z pánve a zlehka vše promíchejte. Přeneste do připravené formy.

3 Na vrchní vrstvu nakrájejte jablka na plátky, pokapejte je citronovou šťávou a naaranžujte na těsto v soustředných kruzích. Posypte mandlemi, pokapejte máslem a poprašte cukrem. Pečte 60–75 minut. Nechte vychladnout ve formě a podávejte při pokojové teplotě se zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/1

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč