Neobsahuje ani gram mouky, takže po rozkrojení hůř držel tvar, což ale nijak nevadilo, protože do hodiny po focení už nebyl…
Suroviny
Postup
Jablka na korpus oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na osminky. Na středním plameni rozpusťte ve velké pánvi máslo, přidejte jablka (měla by být rozprostřená v jedné vrstvě), vsypte 50 g třtinového cukru a hřebíček a promíchejte. Za občasného míchání zahřívejte 5–7 minut, až jablka začnou zlátnout. Pak vylovte hřebíček, přidejte rozinky a zahřívejte ještě minutu, aby změkly. Vypněte a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. V mixéru nahrubo rozmixujte mandle spolu s mletými mandlemi, zázvorem a kypřicím práškem. Ručním šlehačem vyšlehejte vejce, 230 g třtinového cukru a javorový sirup do pěny. Přidejte mandlovou směs z mixéru a jablečnou hmotu z pánve a zlehka vše promíchejte. Přeneste do připravené formy.
Na vrchní vrstvu nakrájejte jablka na plátky, pokapejte je citronovou šťávou a naaranžujte na těsto v soustředných kruzích. Posypte mandlemi, pokapejte máslem a poprašte cukrem. Pečte 60–75 minut. Nechte vychladnout ve formě a podávejte při pokojové teplotě se zmrzlinou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Vášeň pro jablka: 20 receptů pro milovníky jablek(20 receptů )
- Co s jablky: 35 snadných jablečných dezertů, na kterých si pochutnají všichni (35 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
- Amerika vs. Francie plus 30 dalších koláčů s jablky, které si zamilujete(30 receptů )