0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem

Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mandlový koláč s jablky a javorovým sirupem

3.7/5 Počet hodnocení: 37
Do hodiny Velmi snadné na 10-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7702 kcal
Bílkoviny 175 g
Sacharidy 735 g
Tuky 432 g
Vláknina 145 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neobsahuje ani gram mouky, takže po rozkrojení hůř držel tvar, což ale nijak nevadilo, protože do hodiny po focení už nebyl…

Suroviny

pevná
máslo 30 g
+ na vymazání formy
třtinový cukr 280 g
hřebíček 2 ks
rozinky 75 g
propláchnuté
mandle loupané 260 g
mleté
mandle loupané 220 g
celé
zázvor (mletý) 2,5 ČL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
vejce 4 ks
javorový sirup 145 ml
vanilková zmrzlina
k podávání
Na vrchní vrstvu
sladká, oloupaná, bez jádřince
citronová šťáva
na pokapání jablek
neloupané, nasekané nahrubo
máslo 50 g
rozpuštěné
třtinový cukr 50 g

1 Jablka na korpus oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na osminky. Na středním plameni rozpusťte ve velké pánvi máslo, přidejte jablka (měla by být rozprostřená v jedné vrstvě), vsypte 50 g třtinového cukru a hřebíček a promíchejte. Za občasného míchání zahřívejte 5–7 minut, až jablka začnou zlátnout. Pak vylovte hřebíček, přidejte rozinky a zahřívejte ještě minutu, aby změkly. Vypněte a nechte vychladnout.

2 Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. V mixéru nahrubo rozmixujte mandle spolu s mletými mandlemi, zázvorem a kypřicím práškem. Ručním šlehačem vyšlehejte vejce, 230 g třtinového cukru a javorový sirup do pěny. Přidejte mandlovou směs z mixéru a jablečnou hmotu z pánve a zlehka vše promíchejte. Přeneste do připravené formy.

3 Na vrchní vrstvu nakrájejte jablka na plátky, pokapejte je citronovou šťávou a naaranžujte na těsto v soustředných kruzích. Posypte mandlemi, pokapejte máslem a poprašte cukrem. Pečte 60–75 minut. Nechte vychladnout ve formě a podávejte při pokojové teplotě se zmrzlinou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/1

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč