Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bleskový ovocný koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 488
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4253 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 719 g
Tuky 127 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je to ten nejrychlejší a nejvláčnější koláč na světě, na který můžete dát jakékoli ovoce, které koupíte na trhu anebo přinesete ze zahrady či z lesa. Připravený je raz dva a upečený za třicet minut.

Suroviny

vejce 1 ks
krupicový cukr 1 hrnek
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
mouka pšeničná polohrubá 1 hrnek
vyzrálý, na tenká kolečka
lze nahradit jiným ovocem – např. meruňkami, třešněmi, letními jablky (větší kusy ovoce nakrájené na plátky, příp. rozpůlené)
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 6 PL
+ na vysypání formy
krupicový cukr 4 PL
vanilkový cukr 1 bal
viz Tipy a triky
máslo 100 g
+ na vymazání formy

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou formu o průměru asi 28 cm nebo plech s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2

Suroviny na drobenku propracujte prsty.

3

V míse utřete vejce s cukrem do světla, vmíchejte smetanu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte.

4

Těsto opatrně roztáhněte pomocí stěrky po celé ploše formy, poklaďte je rovnoměrně ovocem – banánem a rybízem – a nakonec na ně rozprostřete drobenku.

5

Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, až drobenka zezlátne a bude křupavá (pokud použijete ovoce s větším obsahem vody, pečte koláč o 5 minut déle).

NĚCO NAVÍC
Těsto na koláč můžete ještě odlehčit tím, že místo zakysané smetany použijete smetanový bílý jogurt.

TIPY A TRIKY
K některým druhům ovoce, například jablkům nebo hruškám, ladí dobře skořice, k jiným (rybízu nebo višním) je zase zajímavá vanilka – nahraďte podle použitého ovoce adekvátní část krupicového cukru v drobence vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Pokud použijete hodně kyselé ovoce, můžete přidat do drobenky o lžíci cukru a kousek másla víc.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Komentáře

Hana
Huntová

Kombinace banán rybíz je dobrý nápad a děkuji za něj. V rozpisu receptu chybí ingredience na drobenku, je zmíněna pouze v textu.
Zjistila jsem s rukama upatlanýma od rybízu, že mi v lednici chybí máslo na drobenku. Asi bych to pro podobné jako já do receptu doplnila.

Jana
Kopřivová

Milá Hano, děkujeme za upozornění. Drobenku jsme doplnili.

Martina
Metlická

Na plech jsem musela udělat těsto z dvojité dávky a přidat i drobenku, ale výsledek stál za to :)

Martina
Zrubecová

výborný koláč, u nás bola kombinácia marhule a černice

Evka
Árvová

Skvely recept. Pouzila som ribezle a ceresne a s nimi to nemalo chybu.

Evka
Árvová

Skvely recept. Pouzila som ribezle a ceresne a s nimi to nemalo chybu.

Zuzana
Kocianová

neviem či som nešikovná ale tiež som mala koláč lepkavý, nedopečený a to som ho piekla dlhšie než sa uvádza v recepte, mrvenička sa mi v rúre úplne roztopila asi príliš veľa masla na to množstvo múky, 700g ovocia mi príde zbytočne moc na tortovú formu

Martina
Kojzarová

Dobrý den, paní Kocianová,
nešikovná určitě nejste, nezoufejte! Delší doba pečení a vyšší lepkavost mohla být způsobena nižší teplotou v troubě. Tou by mohlo být způsobeno i rozpuštění drobenky. Nám se velmi osvědčil teploměr do trouby, který se věší na rošt. Díky němu máte vždy přehled o tom, jaká teplota je zrovna uvnitř trouby. Ovšem nic z toho nemusí být pravdou, takhle od stolu je to pouze spekulace. Banánové těsto je opravdu vláčné, je proto možné, že Vám třeba prostě nesedí výsledná konzistence.

Určitě se nebojte ovoce ubrat nebo recept lehce upravit podle své chuti tak, aby vám vyhovoval. Můžeme doporučit podobný recept bez banánu: https://www.apetitonline.cz/recept/bleskovy-ovocny-kolac-s-drobenkou-0

Nedávno jsme také sepsali tipy, jak na dokonalou drobenku, třeba by se mohly hodit :-)! https://www.apetitonline.cz/tipy-a-triky/jak-na-dokonalou-drobenku

Držíme palce, aby se koláč příště vydařil na výbornou a přejeme příjemný start nového týdne,
redakce Apetitu

Jakub
Hlína
Koláč je skvělý. Když jsem ho dělal podruhé, použil jsem polovinu cukru do těsta a stále perfektní. Jen se po něm zapráší. Vůbec žádný problém při pečení. Díky za něj.
Jana
Malá
Nebylo by možné v receptech uvádět množství surovin na gramy a mililitry. Co to je jeden hrnek. Jak je hrnek velký? Co to je PL, jak je lžíce velká? Pak je jasné, že jsou výtvory lepkavé. Na začátku zase chybí suroviny. Ach jo, co recept to poklad.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč