Bleskový ovocný koláč s drobenkou je ten nejrychlejší a nejvláčnější koláč na světě. Použijte na něj jakékoli ovoce, které si přinesete z trhu, zahrádky či z lesa. Na rychlou hrnkovou buchtu s drobenkou stačí jen smíchat suroviny, těsto vylít na plech, posypat ovocem, drobenkou a dát péct. Připravený je raz dva a upečený za třicet minut.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu o průměru asi 28 cm nebo plech s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Suroviny na drobenku propracujte prsty a hotovou drobenku prozatím uložte do lednice.
V míse utřete vejce s cukrem do světlé pěny, vmíchejte smetanu, prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a dobře promíchejte.
Těsto opatrně roztáhněte pomocí stěrky po celé ploše formy, poklaďte je rovnoměrně ovocem – banánem a rybízem – a nakonec na ně rozprostřete drobenku.
Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, až drobenka zezlátne a bude křupavá (pokud použijete ovoce s větším obsahem vody, pečte koláč o 5 minut déle).
NĚCO NAVÍC
Těsto na koláč můžete ještě odlehčit tím, že místo zakysané smetany použijete smetanový bílý jogurt.
TIPY A TRIKY
K některým druhům ovoce, například jablkům nebo hruškám, ladí dobře skořice, k jiným (rybízu nebo višním) je zase zajímavá vanilka – nahraďte podle použitého ovoce adekvátní část krupicového cukru v drobence vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Pokud použijete hodně kyselé ovoce, můžete přidat do drobenky o lžíci cukru a kousek másla víc.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Poklady z letní zahrádky: Nejlepší jednoduché buchty s ovocem(23 receptů )
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- 25 snadných letních moučníků, které se neomrzí(25 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
- Buchty a koláče na plech, které upečete, než bys řekl švec. Úspěch zaručen!(25 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě(32 receptů )
- Prázdninová hitparáda: Ponořte se do kuchyně našich babiček a dědečků a nechte se unést na vlně nostalgie(11 receptů )
- Co všechno se dá udělat z rybízu? Připravte si rybízový džem, kynutý koláč, rybízové víno i omáčku k masu či sýru(40 receptů )
Komentáře
In reply to Nebylo by možné v receptech… by [email protected]
Dobrý den, paní Malá,
moc nás mrzí, pokud se recept nevydařil. Při odměřování surovin vždy používáme klasický hrnek o objemu 250 ml, ČL tedy lžičku o objemu 5 ml a PL tedy lžíci o objemu 15 ml. Můžete nám prosím napsat, které suroviny chybí, abychom recept opravili? Moc nám to pomůže, děkujeme.
redakce Apetitu
neviem či som nešikovná ale tiež som mala koláč lepkavý, nedopečený a to som ho piekla dlhšie než sa uvádza v recepte, mrvenička sa mi v rúre úplne roztopila asi príliš veľa masla na to množstvo múky, 700g ovocia mi príde zbytočne moc na tortovú formu
Dobrý den, paní Kocianová,
nešikovná určitě nejste, nezoufejte! Delší doba pečení a vyšší lepkavost mohla být způsobena nižší teplotou v troubě. Tou by mohlo být způsobeno i rozpuštění drobenky. Nám se velmi osvědčil teploměr do trouby, který se věší na rošt. Díky němu máte vždy přehled o tom, jaká teplota je zrovna uvnitř trouby. Ovšem nic z toho nemusí být pravdou, takhle od stolu je to pouze spekulace. Banánové těsto je opravdu vláčné, je proto možné, že Vám třeba prostě nesedí výsledná konzistence.
Určitě se nebojte ovoce ubrat nebo recept lehce upravit podle své chuti tak, aby vám vyhovoval. Můžeme doporučit podobný recept bez banánu: https://www.apetitonline.cz/recept/bleskovy-ovocny-kolac-s-drobenkou-0
Nedávno jsme také sepsali tipy, jak na dokonalou drobenku, třeba by se mohly hodit :-)! https://www.apetitonline.cz/tipy-a-triky/jak-na-dokonalou-drobenku
Držíme palce, aby se koláč příště vydařil na výbornou a přejeme příjemný start nového týdne,
redakce Apetitu
Skvely recept. Pouzila som ribezle a ceresne a s nimi to nemalo chybu.
Skvely recept. Pouzila som ribezle a ceresne a s nimi to nemalo chybu.
výborný koláč, u nás bola kombinácia marhule a černice
Na plech jsem musela udělat těsto z dvojité dávky a přidat i drobenku, ale výsledek stál za to :)
Kombinace banán rybíz je dobrý nápad a děkuji za něj. V rozpisu receptu chybí ingredience na drobenku, je zmíněna pouze v textu.
Zjistila jsem s rukama upatlanýma od rybízu, že mi v lednici chybí máslo na drobenku. Asi bych to pro podobné jako já do receptu doplnila.