Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Bleskový ovocný koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

3.5 / 5. Počet hodnocení: 403
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4253 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 719 g
Tuky 127 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je to ten nejrychlejší a nejvláčnější koláč na světě, na který můžete dát jakékoli ovoce, které koupíte na trhu anebo přinesete ze zahrady či z lesa. Připravený je raz dva a upečený za třicet minut.

Suroviny

vejce 1 ks
krupicový cukr 1 hrnek
zakysaná smetana 200 ml
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
mouka pšeničná polohrubá 1 hrnek
banány 1 ks
vyzrálý, na tenká kolečka
červený rybíz 700 g
lze nahradit jiným ovocem – např. meruňkami, třešněmi, letními jablky (větší kusy ovoce nakrájené na plátky, příp. rozpůlené)
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 6 PL
+ na vysypání formy
krupicový cukr 4 PL
vanilkový cukr 1 bal
viz Tipy a triky
máslo 100 g
+ na vymazání formy

1 Troubu předehřejte na 180°C. Suroviny na drobenku propracujte prsty. Kulatou formu o průměru asi 28 cm nebo plech s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2 V míse utřete vejce s cukrem do světla, vmíchejte smetanu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Těsto opatrně roztáhněte pomocí stěrky po celé ploše formy, poklaďte je rovnoměrně ovocem – banánem a rybízem – a nakonec na ně rozprostřete drobenku. Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, až drobenka zezlátne a bude křupavá (pokud použijete ovoce s větším obsahem vody, pečte koláč o 5 minut déle).

NĚCO NAVÍC
Těsto na koláč můžete ještě odlehčit tím, že místo zakysané smetany použijete smetanový bílý jogurt.

TIPY A TRIKY
K některým druhům ovoce, například jablkům nebo hruškám, ladí dobře skořice, k jiným (rybízu nebo višním) je zase zajímavá vanilka – nahraďte podle použitého ovoce adekvátní část krupicového cukru v drobence vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Pokud použijete hodně kyselé ovoce, můžete přidat do drobenky o lžíci cukru a kousek másla víc.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Komentáře

Hana Huntová

Kombinace banán rybíz je dobrý nápad a děkuji za něj. V rozpisu receptu chybí ingredience na drobenku, je zmíněna pouze v textu.
Zjistila jsem s rukama upatlanýma od rybízu, že mi v lednici chybí máslo na drobenku. Asi bych to pro podobné jako já do receptu doplnila.

Zuzana Kocianová

neviem či som nešikovná ale tiež som mala koláč lepkavý, nedopečený a to som ho piekla dlhšie než sa uvádza v recepte, mrvenička sa mi v rúre úplne roztopila asi príliš veľa masla na to množstvo múky, 700g ovocia mi príde zbytočne moc na tortovú formu

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Kocianová,
nešikovná určitě nejste, nezoufejte! Delší doba pečení a vyšší lepkavost mohla být způsobena nižší teplotou v troubě. Tou by mohlo být způsobeno i rozpuštění drobenky. Nám se velmi osvědčil teploměr do trouby, který se věší na rošt. Díky němu máte vždy přehled o tom, jaká teplota je zrovna uvnitř trouby. Ovšem nic z toho nemusí být pravdou, takhle od stolu je to pouze spekulace. Banánové těsto je opravdu vláčné, je proto možné, že Vám třeba prostě nesedí výsledná konzistence.

Určitě se nebojte ovoce ubrat nebo recept lehce upravit podle své chuti tak, aby vám vyhovoval. Můžeme doporučit podobný recept bez banánu: https://www.apetitonline.cz/recept/bleskovy-ovocny-kolac-s-drobenkou-0

Nedávno jsme také sepsali tipy, jak na dokonalou drobenku, třeba by se mohly hodit :-)! https://www.apetitonline.cz/tipy-a-triky/jak-na-dokonalou-drobenku

Držíme palce, aby se koláč příště vydařil na výbornou a přejeme příjemný start nového týdne,
redakce Apetitu

Jakub Hlína

Koláč je skvělý. Když jsem ho dělal podruhé, použil jsem polovinu cukru do těsta a stále perfektní. Jen se po něm zapráší. Vůbec žádný problém při pečení. Díky za něj.

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit