Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bleskový ovocný koláč s drobenkou

Je to ten nejrychlejší a nejvláčnější koláč na světě, na který můžete dát jakékoli ovoce, které koupíte na trhu anebo přinesete ze zahrady či z lesa. Připravený je raz dva a upečený za třicet minut.

Vydání: 2014/7
Autor:
Hodnocení:
390 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 10 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč Česká

Ingredience

    • 1 vejce
    • 1 hrnek krupicového cukru
    • 200 ml zakysané smetany
    • 1 prášek do pečiva
    • 1 hrnek polohrubé mouky
    • 1 banán, vyzrálý, na tenká kolečka
    • 700 g rybízu (mohou být i meruňky, rybíz, třešně, letní jablka...), drobného nebo nakrájeného na plátky, popřípadě rozpůleného

    NA DROBENKU

    • 6 lžic hrubé mouky + na vysypání formy
    • 4 lžíce krupicového cukru
    • 1 balení vanilinového cukru (viz Tipy a triky)
    • 100 g másla + na vymazání formy

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Suroviny na drobenku propracujte prsty. Kulatou formu o průměru asi 28 cm nebo plech s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2 V míse utřete vejce s cukrem do světla, vmíchejte smetanu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Těsto opatrně roztáhněte pomocí stěrky po celé ploše formy, poklaďte je rovnoměrně ovocem – banánem a rybízem – a nakonec na ně rozprostřete drobenku. Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, až drobenka zezlátne a bude křupavá (pokud použijete ovoce s větším obsahem vody, pečte koláč o 5 minut déle).

NĚCO NAVÍC
Těsto na koláč můžete ještě odlehčit tím, že místo zakysané smetany použijete smetanový bílý jogurt.

TIPY A TRIKY
K některým druhům ovoce, například jablkům nebo hruškám, ladí dobře skořice, k jiným (rybízu nebo višním) je zase zajímavá vanilka – nahraďte podle použitého ovoce adekvátní část krupicového cukru v drobence vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Pokud použijete hodně kyselé ovoce, můžete přidat do drobenky o lžíci cukru a kousek másla víc.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí stehna s rajčaty a mascarpone

Kynuté knedlíky s borůvkami

Květáková polévka se sýrovými nočky

Salát ‚s teplou vložkou‘

Pečená letní zelenina s cizrnou

Zapékané kotlety se smetanou a houbami

Letní lívance s karamelizovaným ovocem

Ostré těstoviny se slaninou a ricottou

Pizza z grilu se špenátem, sýrem a citronem

Prázdninová hitparáda: TOP 10 letních jídel

16x jednoduché ovocné koláče a buchty

Komentáře

Obrazek uzivatele
Kombinace banán rybíz je dobrý nápad a děkuji za něj. V rozpisu receptu chybí ingredience na drobenku, je zmíněna pouze v textu.
Zjistila jsem s rukama upatlanýma od rybízu, že mi v lednici chybí máslo na drobenku. Asi bych to pro podobné jako já do receptu doplnila.
Obrazek uzivatele
Milá Hano, děkujeme za upozornění. Drobenku jsme doplnili.
Obrazek uzivatele
Na plech jsem musela udělat těsto z dvojité dávky a přidat i drobenku, ale výsledek stál za to :)
Obrazek uzivatele
výborný koláč, u nás bola kombinácia marhule a černice
Obrazek uzivatele
Koláč vyšiel príliš lepivý a takmer nekrájateľný.Chuťovo 4 body z 10. :-(.Tento určite nie.
Obrazek uzivatele
Skvely recept. Pouzila som ribezle a ceresne a s nimi to nemalo chybu.
Obrazek uzivatele
Skvely recept. Pouzila som ribezle a ceresne a s nimi to nemalo chybu.
Obrazek uzivatele
neviem či som nešikovná ale tiež som mala koláč lepkavý, nedopečený a to som ho piekla dlhšie než sa uvádza v recepte, mrvenička sa mi v rúre úplne roztopila asi príliš veľa masla na to množstvo múky, 700g ovocia mi príde zbytočne moc na tortovú formu
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Kocianová,
nešikovná určitě nejste, nezoufejte! Delší doba pečení a vyšší lepkavost mohla být způsobena nižší teplotou v troubě. Tou by mohlo být způsobeno i rozpuštění drobenky. Nám se velmi osvědčil teploměr do trouby, který se věší na rošt. Díky němu máte vždy přehled o tom, jaká teplota je zrovna uvnitř trouby. Ovšem nic z toho nemusí být pravdou, takhle od stolu je to pouze spekulace. Banánové těsto je opravdu vláčné, je proto možné, že Vám třeba prostě nesedí výsledná konzistence.

Určitě se nebojte ovoce ubrat nebo recept lehce upravit podle své chuti tak, aby vám vyhovoval. Můžeme doporučit podobný recept bez banánu: https://www.apetitonline.cz/recept/bleskovy-ovocny-kolac-s-drobenkou-0

Nedávno jsme také sepsali tipy, jak na dokonalou drobenku, třeba by se mohly hodit :-)! https://www.apetitonline.cz/tipy-a-triky/jak-na-dokonalou-drobenku

Držíme palce, aby se koláč příště vydařil na výbornou a přejeme příjemný start nového týdne,
redakce Apetitu

Přidat komentář