Je to ten nejrychlejší a nejvláčnější koláč na světě, na který můžete dát jakékoli ovoce, které koupíte na trhu anebo přinesete ze zahrady či z lesa. Připravený je raz dva a upečený za třicet minut.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou formu o průměru asi 28 cm nebo plech s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Suroviny na drobenku propracujte prsty.
V míse utřete vejce s cukrem do světla, vmíchejte smetanu, prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte.
Těsto opatrně roztáhněte pomocí stěrky po celé ploše formy, poklaďte je rovnoměrně ovocem – banánem a rybízem – a nakonec na ně rozprostřete drobenku.
Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, až drobenka zezlátne a bude křupavá (pokud použijete ovoce s větším obsahem vody, pečte koláč o 5 minut déle).
NĚCO NAVÍC
Těsto na koláč můžete ještě odlehčit tím, že místo zakysané smetany použijete smetanový bílý jogurt.
TIPY A TRIKY
K některým druhům ovoce, například jablkům nebo hruškám, ladí dobře skořice, k jiným (rybízu nebo višním) je zase zajímavá vanilka – nahraďte podle použitého ovoce adekvátní část krupicového cukru v drobence vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Pokud použijete hodně kyselé ovoce, můžete přidat do drobenky o lžíci cukru a kousek másla víc.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Prázdninová hitparáda: TOP 10 letních jídel(10 receptů)
- 16x jednoduché ovocné koláče a buchty(16 receptů)
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů)
- 25 snadných letních moučníků, které se neomrzí(25 receptů)
- Buchty a koláče na plech, které upečete, než bys řekl švec. Úspěch zaručen!(24 receptů)
Komentáře
19.07.2015 18:05
Kombinace banán rybíz je
Kombinace banán rybíz je dobrý nápad a děkuji za něj. V rozpisu receptu chybí ingredience na drobenku, je zmíněna pouze v textu.
Zjistila jsem s rukama upatlanýma od rybízu, že mi v lednici chybí máslo na drobenku. Asi bych to pro podobné jako já do receptu doplnila.
21.09.2015 16:41
Milá Hano, děkujeme za
Milá Hano, děkujeme za upozornění. Drobenku jsme doplnili.
25.07.2015 16:24
Na plech jsem musela udělat
Na plech jsem musela udělat těsto z dvojité dávky a přidat i drobenku, ale výsledek stál za to :)
07.11.2015 22:07
výborný koláč, u nás bola
výborný koláč, u nás bola kombinácia marhule a černice
21.12.2017 22:31
Skvely recept. Pouzila som
Skvely recept. Pouzila som ribezle a ceresne a s nimi to nemalo chybu.
21.12.2017 22:31
Skvely recept. Pouzila som
Skvely recept. Pouzila som ribezle a ceresne a s nimi to nemalo chybu.
22.08.2020 15:29
neviem či som nešikovná ale
neviem či som nešikovná ale tiež som mala koláč lepkavý, nedopečený a to som ho piekla dlhšie než sa uvádza v recepte, mrvenička sa mi v rúre úplne roztopila asi príliš veľa masla na to množstvo múky, 700g ovocia mi príde zbytočne moc na tortovú formu
24.08.2020 12:34
Dobrý den, paní Kocianová,
Dobrý den, paní Kocianová,
nešikovná určitě nejste, nezoufejte! Delší doba pečení a vyšší lepkavost mohla být způsobena nižší teplotou v troubě. Tou by mohlo být způsobeno i rozpuštění drobenky. Nám se velmi osvědčil teploměr do trouby, který se věší na rošt. Díky němu máte vždy přehled o tom, jaká teplota je zrovna uvnitř trouby. Ovšem nic z toho nemusí být pravdou, takhle od stolu je to pouze spekulace. Banánové těsto je opravdu vláčné, je proto možné, že Vám třeba prostě nesedí výsledná konzistence.
Určitě se nebojte ovoce ubrat nebo recept lehce upravit podle své chuti tak, aby vám vyhovoval. Můžeme doporučit podobný recept bez banánu: https://www.apetitonline.cz/recept/bleskovy-ovocny-kolac-s-drobenkou-0
Nedávno jsme také sepsali tipy, jak na dokonalou drobenku, třeba by se mohly hodit :-)! https://www.apetitonline.cz/tipy-a-triky/jak-na-dokonalou-drobenku
Držíme palce, aby se koláč příště vydařil na výbornou a přejeme příjemný start nového týdne,
redakce Apetitu
06.03.2022 20:54
Koláč je skvělý. Když jsem…
09.07.2022 15:19
Nebylo by možné v receptech…