Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bleskový ovocný koláč s drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 616
Do 45 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4253 kcal
Bílkoviny 55 g
Sacharidy 719 g
Tuky 127 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bleskový ovocný koláč s drobenkou je ten nejrychlejší a nejvláčnější koláč na světě. Použijte na něj jakékoli ovoce, které si přinesete z trhu, zahrádky či z lesa. Na rychlou hrnkovou buchtu s drobenkou stačí jen smíchat suroviny, těsto vylít na plech, posypat ovocem, drobenkou a dát péct. Připravený je raz dva a upečený za třicet minut.

Suroviny

vejce 1 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
vyzrálý, na tenká kolečka
lze nahradit jiným ovocem – např. meruňkami, třešněmi, letními jablky (větší kusy ovoce nakrájené na plátky, příp. rozpůlené)
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 6 PL
+ na vysypání formy
viz Tipy a triky
máslo 100 g
+ na vymazání formy

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu o průměru asi 28 cm nebo plech s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2

Suroviny na drobenku propracujte prsty a hotovou drobenku prozatím uložte do lednice.

3

V míse utřete vejce s cukrem do světlé pěny, vmíchejte smetanu, prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva a dobře promíchejte.

4

Těsto opatrně roztáhněte pomocí stěrky po celé ploše formy, poklaďte je rovnoměrně ovocem – banánem a rybízem – a nakonec na ně rozprostřete drobenku.

5

Vložte do trouby a pečte 25–30 minut, až drobenka zezlátne a bude křupavá (pokud použijete ovoce s větším obsahem vody, pečte koláč o 5 minut déle).

NĚCO NAVÍC
Těsto na koláč můžete ještě odlehčit tím, že místo zakysané smetany použijete smetanový bílý jogurt.

TIPY A TRIKY
K některým druhům ovoce, například jablkům nebo hruškám, ladí dobře skořice, k jiným (rybízu nebo višním) je zase zajímavá vanilka – nahraďte podle použitého ovoce adekvátní část krupicového cukru v drobence vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Pokud použijete hodně kyselé ovoce, můžete přidat do drobenky o lžíci cukru a kousek másla víc.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Komentáře

09.07.2022 15:19
Nebylo by možné v receptech uvádět množství surovin na gramy a mililitry. Co to je jeden hrnek. Jak je hrnek velký? Co to je PL, jak je lžíce velká? Pak je jasné, že jsou výtvory lepkavé. Na začátku zase chybí suroviny. Ach jo, co recept to poklad.
11.07.2022 19:25

Dobrý den, paní Malá,
moc nás mrzí, pokud se recept nevydařil. Při odměřování surovin vždy používáme klasický hrnek o objemu 250 ml, ČL tedy lžičku o objemu 5 ml a PL tedy lžíci o objemu 15 ml. Můžete nám prosím napsat, které suroviny chybí, abychom recept opravili? Moc nám to pomůže, děkujeme.

redakce Apetitu

06.03.2022 20:54
Koláč je skvělý. Když jsem ho dělal podruhé, použil jsem polovinu cukru do těsta a stále perfektní. Jen se po něm zapráší. Vůbec žádný problém při pečení. Díky za něj.
22.08.2020 15:29

neviem či som nešikovná ale tiež som mala koláč lepkavý, nedopečený a to som ho piekla dlhšie než sa uvádza v recepte, mrvenička sa mi v rúre úplne roztopila asi príliš veľa masla na to množstvo múky, 700g ovocia mi príde zbytočne moc na tortovú formu

24.08.2020 12:34

Dobrý den, paní Kocianová,
nešikovná určitě nejste, nezoufejte! Delší doba pečení a vyšší lepkavost mohla být způsobena nižší teplotou v troubě. Tou by mohlo být způsobeno i rozpuštění drobenky. Nám se velmi osvědčil teploměr do trouby, který se věší na rošt. Díky němu máte vždy přehled o tom, jaká teplota je zrovna uvnitř trouby. Ovšem nic z toho nemusí být pravdou, takhle od stolu je to pouze spekulace. Banánové těsto je opravdu vláčné, je proto možné, že Vám třeba prostě nesedí výsledná konzistence.

Určitě se nebojte ovoce ubrat nebo recept lehce upravit podle své chuti tak, aby vám vyhovoval. Můžeme doporučit podobný recept bez banánu: https://www.apetitonline.cz/recept/bleskovy-ovocny-kolac-s-drobenkou-0

Nedávno jsme také sepsali tipy, jak na dokonalou drobenku, třeba by se mohly hodit :-)! https://www.apetitonline.cz/tipy-a-triky/jak-na-dokonalou-drobenku

Držíme palce, aby se koláč příště vydařil na výbornou a přejeme příjemný start nového týdne,
redakce Apetitu

21.12.2017 22:31

Skvely recept. Pouzila som ribezle a ceresne a s nimi to nemalo chybu.

21.12.2017 22:31

Skvely recept. Pouzila som ribezle a ceresne a s nimi to nemalo chybu.

07.11.2015 22:07

výborný koláč, u nás bola kombinácia marhule a černice

25.07.2015 16:24

Na plech jsem musela udělat těsto z dvojité dávky a přidat i drobenku, ale výsledek stál za to :)

19.07.2015 18:05

Kombinace banán rybíz je dobrý nápad a děkuji za něj. V rozpisu receptu chybí ingredience na drobenku, je zmíněna pouze v textu.
Zjistila jsem s rukama upatlanýma od rybízu, že mi v lednici chybí máslo na drobenku. Asi bych to pro podobné jako já do receptu doplnila.

Apetit magazín