Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na ten nejlepší mazanec bez droždí a bez kynutí, aby nesedl? Na vše kolem mazanců máme odpověď

Kváskový mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tápete, kdy je správný čas na pečení mazance? Jak ho upéct, aby nepraskl, nesedl, nakynul a dobře se propekl? Hledáte, jak připravit ten nejlepší tvarohový nebo kváskový mazanec nebo mazanec bez droždí a bez kynutí? Na vaši otázky máme odpověď, o svůj velikonoční mazanec se už nemusíte bát. S našimi triky ho zvládne i začátečník. 

Ať už zvolíte jakýkoli recept, dobře si rozvrhněte čas. Samotná příprava těsta ho v porovnání se vzcházením, kynutím a pečením moc nevyžaduje. V mezičase máte volné ruce, jen buďte připraveni věnovat se mazanci ve správnou dobu.

  • Dokonale nakynuté těsto, které je zralé do trouby, poznáte snadno. Když to těsta jemně píchnete prstem, vznike mírná prohlubeň, která se pomalu srovná. Upečený mazanec je pak nadýchaný a vláčný.

Pár fíglů, které se hodí při práci s kynutým těstem 

  • Suroviny (vyjma mléka) by měly mít pokojovou teplotu.
  • Mouku prosejte, aby se provzdušnila.
  • Na mazanec se nám osvědčilo droždí německé výroby (např. Uniferm). Když rozdrobíte droždí do mléka nalitého přímo do důlku v mouce, získáte výhodu: než droždí vzejde, z mouky se stihne uvolnit lepek. Díky tomu se tolik nenadřete při hnětení (sváteční, skoro až obřadní pečivo si zaslouží ruční práci) či ušetříte elektřinu.
  • Mléko by mělo být tak akorát vlažné, teplejší by kvasnice zničilo.
  • Pokud trváte na rozpouštění másla, nechte ho před zapracováním do těsta zchladnout.
  • Chcete-li předejít jakýmkoli případným komplikacím při pečení kynutého těsta, vyzkoušejte některý z našich nekynutých mazanců.

Naříznutí mazance a chladnutí

Symbolický křížek pomáhá odvádět páru z nitra bochánku během pečení.

  • Můžete ho naříznout ostrým nožem nebo nastřihnout.
  • Upečený mazanec nechte nejprve vychladnout a teprve potom krájejte, abyste ho zbytečně nesrazili do ,brousku‘, tedy aby zůstal na celém řezu krásně nadýchaný.

Vzhled vs chuť

Jak ukázal i náš velký srovnávací mazancový experiment před několika lety, na vzhledově nedokonalých bocháncích (platí to i pro vánočky) si nezřídka můžete pochutnat o dost víc než na těch s nejdokonalejším vzhledem. Týká se to hlavně těch, které se ,rozjíždějí‘ do stran či se při pečení pěkně vyklenou a během chladnutí ,spadnou‘.

Nezdary a záchrana mazance

Pokud se vám bochánek nevyvede, často pomůže máslo a/nebo džem k podávání. I na nedopečeném či suchém či ,připosraženém‘ mazanci si můžete pochutnat, když ho nakrájíte a opečete na másle. Mazancový nezdar lze zužitkovat i v žemlovce – stejně jako ten, který po Velikonocích zbude a už nebude nejčerstvější. 

Skryt pre seznam
Překynutý mazanec
ZDROJ: Jolana Daňková/ Apetit
Skryt pre seznam

Na místě stisku se překynuté těsto zasyrova zdeformuje. Prohněťte ho a nechte opět kynout. Někdy se ale bochánek při pečení rozjede z jiných důvodů a předem nic nepoznáte.

Skryt pre seznam
Nedokynuté těsto
ZDROJ: Jolana Daňková/ Apetit
Skryt pre seznam

Po stisknutí se těsto zvedá podezřele rychle. Dopřejte mu čas k dokynutí, jinak se mazanec v troubě potrhá. To ale může způsobit i vzduch uzavřený v těstě při tvarování.

Skryt pre seznam
Nízká teplota v troubě
ZDROJ: Jolana Daňková/ Apetit
Skryt pre seznam

Peče-li se mazanec příliš dlouho kvůli nízké teplotě, může být vysušený. Hrozí to především u těst s nižším podílem tekutiny a tuku. Pořád ho však můžete namazat máslem a džemem, udělat z něj luxusní žemlovku nebo ho nakrájet na kostky, opéct na másle a zalít šódó – stejně jako buchtičky!

Skryt pre seznam
Vysoká teplota v troubě
ZDROJ: Jolana Daňková/ Apetit
Skryt pre seznam

Tohle by se vám s naším postupem přihodit nemělo, pokud vaše trouba peče tak, jak ukazuje nastavení. Co se týče brousku, pozor také na krájení mazance zatepla.

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Stanislava Moravcová ml.

Apetit magazín