0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší mazanec pro každého: kynutý, tvarohový i mandlový

Nejlepší mazanec pro každého: kynutý, tvarohový i mandlový
ZDROJ: Apetit

Neumíte si představit Velikonoce bez mazance, ale netroufáte si na přípravu kynutého těsta nebo se vám v tuto chvíli nedostává droždí? Nezoufejte, máme mazanec pro všechny! Ať už jsou vaše pekařské zkušenosti rozsáhlé či mizivé a zásoby ve vaší spíži jakékoliv, velikonoční bochánek letos na vašem stole chybět nemusí. V našem repertoáru totiž nechybí recept z droždí, kvasu ani tvarohu. Jako bonus přidáváme hravé minimazanečky, které si zamilují především děti. Tak hurá na mazanec! 

Pokud patříte mezi mazancové začátečníky nebo zkrátka jen chcete zkusit upéct velikonoční  mazanec,  jste tu spravně. Než se však podíváme na jednotlivá těsta, připomeňme si mazancové desatero.

  • Chce to teplo. Nespěchejte, příprava kynutého těsta se skutečně nedá urychlit. Použijte čerstvé suroviny. V kuchyni by měla být stálá teplota okolo 25 stupňů, nižší teploty zpomalují kynutí. A pozor na průvan – raději během práce nevětrejte.
  • Všechny ingredience si připravte s předstihem, aby získaly pokojovou teplotu. Důležité je vyndat včas vejce z lednice! Ve starších kuchařkách doporučují nahřát mouku, bude však stačit, když ji ponecháte dostatečně dlouho v teplé místnosti.
  • Na pořadí záleží! Mouku prosejte; krásně se provzdušní. Část nechte stranou na podsypávání: řidší těsto se vám bude líp zpracovávat a je šikovnější přidávat mouku než ředit příliš tuhé těsto mlékem. Větší část mouky smíchejte s ostatními surovinami, přidejte vykynutý kvásek a nakonec zapracujte rozpuštěné vlažné máslo. Je důležité doržet tohle pořadí: kdybyste přidali nejdřív tuk, obalil by zrnka mouky a ta by pak nemohla správně nabobtnat mlékem.
  • Správný tvar a úžasné finále. Po vykynutí těsto ještě jednou propracujte a utvořte z něj bochánek; počítejte s tím, že během pečení se ještě zvětší. Upečte ho podle návodu v našem receptu a pak své dílo nechte při pokojové teplotě vychladnout. Nejlepší je umístit ho na mřížku, aby pára mohla unikat i zespodu. Ještě ho pomažte máslem; získá díky tomu krásný lesk, a navíc bude neodolatelně křehký.  Než mazanec ponesete na stůl, pocukrujte ho – a těšte se na zasloužené ovace!

Tvarohový mazanec

Při přípravě tvarohové mazance se vyhnete kynutí, díky tvarohu bude dokonale vláčný a ještě skvěle zasytí. Příprava mazance s tvarohem patří k nejsnadnějším a doporučujeme ji i úplným začátečníkům. Postup je téměř totožný s přípravou tvarohové bábovky.

  1. Utřete spolu tvaroh, změklé máslo, vejce, rum, vanilkový i moučkový cukr.
  2. Do směsi přidejte prosátou hladkou mouku, kypřící prášek a rozinky. Pro naředění můžete přidat také vlažné mléko.
  3. Zpracujte těsto. Vytvarujte z něj bochánek, potřete ho rozšlehaným vejcem, ozdobte mandlemi a vložte do trouby.

Kynutý mazanec

Oproti tvarohové variantě je postup při přípravě kynutého mazance trochu složitější. Ovšem zase získáte tradiční pečivo. 

  1. Čerstvé droždí, krupicový cukr, vlažné mléko a dvě lžíce mouky promíchejte, přikryjte utěrkou a uložte na teplé místo, kde nechte kvásek rozkvasit. Že je připravený k použití poznáte tak, že zvětší svůj objem a bude mít mnoho bublin.
  2. Během kynutí kvásku si připravte prosátou mouku s cukry, solí, citronovou kůrou a kořením (špetkou muškátového květu a mletého anýzu).
  3. Vlijte kvásek kvásek do mouky, přidejte žloutky, dvě třetiny nasekaných mandlí, vlašské ořechy a vlažné rozpuštěné máslo. Důkladně zpracujte těsto. Až bude jemné, hladké a nelepivé, přidejte do něj na závěr rozinky v rumu. 
  4. Těsto přikryjte utěrkou a nechejte kynout v teple. Během kynutí těsto dvakrát či třikrát „přetužte“, tedy znovu propracujte vařečkou. Tak unikne nahromaděný oxid uhličitý.
  5. Vykynuté těsto po dvou hodinách opět zpracujte, utvořte z něj dva bochánky, přemístěte je na plech s pečícím papírem a nechte ještě nakynout alespoň půl hodiny. Poté je potřete rozšlehaným vejcem, ozdobte mandlemi a nakrojte nožem do kříže.
  • Mazance pečte 5 až 10 minut zprudka, v troubě předehřáté na 200 stupňů. Poté zmírněte teplotu na 150 až 160 stupňů Celsia a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu, takže mazanec bude mít celistvou a křupavou kůrčičku.
  • Snížená teplota naopak zajistí důkladné propečení uvnitř. Pokud se bojíte lehkého připálení, přikryjte mazanec na konci pečení alobalem nebo snižte teplotu v troubě na 100 stupňů.
  • Z trouby mazanec vyndáváme až ve chvíli, kdy je špejle zapíchnutá do jeho středu zcela čistá a suchá. Po vytažení z trouby jej potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.

Mandlový mazanec

Za první republiky šlo o oblíbený mazanec v modernějším pojetí. Na jeho přípravu si vyhraďte delší čas, rozkvašení kvásku a vykynutí těsta zabere 3 až 5 hodin. Chuť kynutého mazance s vůní mletých mandlí je však dostatečnou odměnou za trochu práce a trpělivosti.

  1. Postupujte stejně jako v případě klasického kynutého těsta. Začněte rozkvašením kvásku, mezitím si připravte žloutky, cukr, mleté mandle, máslo, prosetou mouku, sůl i citronovou šťávu. Pro voňavější těsto přidejte také muškátový květ, vanilku nebo špetku mletého anýzu.
  2. Po smíchání kvásku a zbytku těsta směs pořádně propracujte, přidejte většinu mandlí, poprášte moukou a nechte v míse zakryté utěrkou kynout na dvojnásobek objemu. Kynutí trvá 1,5 – 3 hodiny.
  3. Poté vytvořte dva bochánky a nechte je ještě kynout půl hodiny.
  4. Pečte stejně jako kynuté mazance, nejprve zprudka na 200 stupňů, po 5 minutách troubu stáhněte na 150 – 130 stupňů a pečte dalších 45 minut. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.

Netradiční podoby mazance

Máte-li ambice připravit si klasické mazancové těsto v netradičním pojetí, máme pro vás několik tipů.

  • Roztomilé zajíčky vytvoříte snadno i s dětmi, potřebovat budete nakynuté těsto a špetku fantazie. Zajíčci jsou upečené během 25 minut.
  • Eleganci prostřenému velikonočnímu stolu dodají mandlové minimazance, které se pečou v neglazovaných květináčích. Nahradit je však můžete muffinovými košíčky. Nezapomeňte plnit formičky těstem jen do 2/3, těsto během pečení nabude.
Babiččin mazanec
Do 30 minut
Rating
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Tvarohový mazanec
Více než hodinu
Rating
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Velmi snadné
Mazanec
Více než hodinu
Rating
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Kváskový mazanec
Více než hodinu
Rating
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Mandlové minimazance
Do hodiny
Rating
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Velikonoční mazanec
Více než hodinu
Rating
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Tradiční mazanec
Více než hodinu
Rating
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Nekynutý mazanec
Více než hodinu
Rating
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Mandlový mazanec
Více než hodinu
Rating
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Snadné
Pletený mazanec
Více než hodinu
Rating
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Pro zkušené
Mazaní zajíčci
Do hodiny
Rating
4.5 / 5. Počet hodnocení: 4

Obchod Apetit