Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Babiččin mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 35
Do 90 minut Snadné Na 2 mazance

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5912 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 747 g
Tuky 264 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na klasický máslový mazanec babičky Lenky Čápové, kamarádky naší redaktorky Katky, jsme vylepšili přidáním koření mixed spice, a byli jsme nadšení! Tradiční mazanec plný rozinek a mandlí si vychutnejte namazaný máslem případně i domácí ovocnou zavařeninou.

Související recepty

Suroviny

droždí 1 kostka
čerstvé
mléko 250 ml
vlažné
sůl 1 špetka
nastrouhaná
strouhaný, nebo 1/2 lžičky mixed spice
vejce 1 ks
+ vejce na potření
prošlehané
máslo 200 g
rozpuštěné + na potření
mandle sekané 1 hrst
rozinky 1 hrst
namočené v rumu
mandle plátky
na posypání

Postup

1

Smíchejte rozdrobené droždí, 3-4 lžíce mléka, lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

V míse smíchejte zbylou mouku a cukr, špetku soli, citronovou kůru a koření.

3

Přidejte kvásek, vejce se žloutky, zbylé mléko a propracujte. Přidejte máslo, nasekané mandle a scezené rozinky.

4

Vypracujte vláčné těsto, podle potřeby přidejte ještě trochu mléka. V míse zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě 2 hodiny kynout.

5

Vytvarujte 2 mazance a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 200 °C. 

6

Potřete mazance vejcem (nebo žloutkem našlehaným s vodou - jsou pak lesklejší), posypte mandlovými lupínky a nechte v troubě 5-10 minut zapéct.

7

Pak snižte teplotu na 150 °C a pečte ještě dalších zhruba 30-40 minut. Pokud už jsou upečené dozlatova, ale uvnitř stále nejsou (zjistíte pomocí špejle), snižte teplotu na 100 °C, případně přikryjte alobalem.

8

Upečené mazance vyjměte a potřete rozpuštěným máslem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...