Hodnocení receptu
Průměr: 3 (4)
Do 30 minut Snadné Na 2 mazance

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5001 kcal
Bílkoviny 96 g
Cukr 727 g
Tuky 190 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na klasický máslový mazanec babičky Lenky Čápové, kamarádky naší redaktorky Katky, jsme vylepšili přidáním koření mixed spice, a byli jsme nadšení!

Suroviny

droždí 1 kostka
čerstvé
mléko 250 ml
vlažné
krupicový cukr 150 g
mouka pšeničná polohrubá 750 g
sůl špetka
citronová kůra 1 ČL
nastrouhaná
muškátový oříšek špetka
strouhaný
vejce 1 ks
plus dva žloutky, prošlehané plus vejce na potření
máslo 200 g
rozpuštěné plus na potření
mandle hrst
nasekané, plus mandlové lupínky na posypání
rozinky hrst
namočené v rumu

1 Smíchejte rozdrobené droždí, 3-4 lžíce mléka, lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2 V míse smíchejte zbylou mouku a cukr, špetku soli, citronovou kůru a koření. Přidejte kvásek, vejce se žloutky, zbylé mléko a propracujte. Přidejte máslo, nasekané mandle a scezené rozinky. Vypracujte vláčné těsto, podle potřeby přidejte ještě trochu mléka. V míse zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě 2 hodiny kynout.

3 Vytvarujte 2 mazance a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 200°C. 

4 Potřete mazance vejcem (nebo žloutkem našlehaným s vodou - jsou pak lesklejší), posypte mandlovými lupínky a nechte v troubě 5-10 minut zapéct. Pak snižte teplotu na 150°C a pečte ještě dalších zhruba 30-40 minut. Pokud už jsou upečené dozlatova, ale uvnitř stále nejsou (zjistíte pomocí špejle), snižte teplotu na 100°C, případně přikryjte alobalem.

5 Upečené mazance vyjměte a potřete rozpuštěným máslem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit