
Babiččin mazanec
Recept na klasický máslový mazanec babičky Lenky Čápové, kamarádky naší redaktorky Katky, jsme vylepšili přidáním koření mixed spice, a byli jsme nadšení!
Ingredience
- 1 kostka čerstvého droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 150 g krupicového cukru
- 750 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- špetka strouhaného muškátového oříšku nebo 1/2 lžičky mixed spice (koupíte např. v M&S nebo www.candy-store.cz)
- 1 vejce + 2 žloutky, prošlehané + 1 vejce na potření
- 200 g másla, rozpuštěného + na potření
- hrst nasekaných mandlí + mandlové lupínky na posypání
- hrst rozinek namočených v rumu
Příprava jídla
1 Smíchejte rozdrobené droždí, 3-4 lžíce mléka, lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2 V míse smíchejte zbylou mouku a cukr, špetku soli, citronovou kůru a koření. Přidejte kvásek, vejce se žloutky, zbylé mléko a propracujte. Přidejte máslo, nasekané mandle a scezené rozinky. Vypracujte vláčné těsto, podle potřeby přidejte ještě trochu mléka. V míse zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě 2 hodiny kynout.
3 Vytvarujte 2 mazance a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 200°C.
4 Potřete mazance vejcem (nebo žloutkem našlehaným s vodou - jsou pak lesklejší), posypte mandlovými lupínky a nechte v troubě 5-10 minut zapéct. Pak snižte teplotu na 150°C a pečte ještě dalších zhruba 30-40 minut. Pokud už jsou upečené dozlatova, ale uvnitř stále nejsou (zjistíte pomocí špejle), snižte teplotu na 100°C, případně přikryjte alobalem.
5 Upečené mazance vyjměte a potřete rozpuštěným máslem.
Přidat komentář