Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Babiččin mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 26
Do 30 minut Snadné Na 2 mazance

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5001 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 727 g
Tuky 190 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na klasický máslový mazanec babičky Lenky Čápové, kamarádky naší redaktorky Katky, jsme vylepšili přidáním koření mixed spice, a byli jsme nadšení!

Suroviny

droždí 1 kostka
čerstvé
mléko 250 ml
vlažné
krupicový cukr 150 g
mouka pšeničná polohrubá 750 g
sůl špetka
nastrouhaná
muškátový oříšek špetka
strouhaný
vejce 1 ks
+ 2 žloutky, prošlehané + vejce na potření
máslo 200 g
rozpuštěné plus na potření
mandle sekané hrst
+ mandlové lupínky na posypání
rozinky hrst
namočené v rumu

Postup

1

Smíchejte rozdrobené droždí, 3-4 lžíce mléka, lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

V míse smíchejte zbylou mouku a cukr, špetku soli, citronovou kůru a koření.

3

Přidejte kvásek, vejce se žloutky, zbylé mléko a propracujte. Přidejte máslo, nasekané mandle a scezené rozinky.

4

Vypracujte vláčné těsto, podle potřeby přidejte ještě trochu mléka. V míse zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě 2 hodiny kynout.

5

Vytvarujte 2 mazance a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 200°C. 

6

Potřete mazance vejcem (nebo žloutkem našlehaným s vodou - jsou pak lesklejší), posypte mandlovými lupínky a nechte v troubě 5-10 minut zapéct.

7

Pak snižte teplotu na 150°C a pečte ještě dalších zhruba 30-40 minut. Pokud už jsou upečené dozlatova, ale uvnitř stále nejsou (zjistíte pomocí špejle), snižte teplotu na 100°C, případně přikryjte alobalem.

8

Upečené mazance vyjměte a potřete rozpuštěným máslem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč