Recept na klasický máslový mazanec babičky Lenky Čápové, kamarádky naší redaktorky Katky, jsme vylepšili přidáním koření mixed spice, a byli jsme nadšení! Tradiční mazanec plný rozinek a mandlí si vychutnejte namazaný máslem případně i domácí ovocnou zavařeninou.
Suroviny
Postup
Smíchejte rozdrobené droždí, 3-4 lžíce mléka, lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
V míse smíchejte zbylou mouku a cukr, špetku soli, citronovou kůru a koření.
Přidejte kvásek, vejce se žloutky, zbylé mléko a propracujte. Přidejte máslo, nasekané mandle a scezené rozinky.
Vypracujte vláčné těsto, podle potřeby přidejte ještě trochu mléka. V míse zakryté čistou utěrkou nechte na teplém místě 2 hodiny kynout.
Vytvarujte 2 mazance a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 200 °C.
Potřete mazance vejcem (nebo žloutkem našlehaným s vodou - jsou pak lesklejší), posypte mandlovými lupínky a nechte v troubě 5-10 minut zapéct.
Pak snižte teplotu na 150 °C a pečte ještě dalších zhruba 30-40 minut. Pokud už jsou upečené dozlatova, ale uvnitř stále nejsou (zjistíte pomocí špejle), snižte teplotu na 100 °C, případně přikryjte alobalem.
Upečené mazance vyjměte a potřete rozpuštěným máslem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hody, hody aneb Velké velikonoční menu(12 receptů )
- Nejlepší mazanec pro každého: kynutý, tvarohový i mandlový(11 receptů )