Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohový mazanec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 355
Do 75 minut Snadné na 1 větší nebo 2 menší bochánky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5169 kcal
Bílkoviny 156 g
Sacharidy 674 g
Tuky 181 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nekynutý tvarohový mazanec je skvělou volbou, pokud si netroufáte na kynuté těsto nebo pokud ho před Velikonoci pečete na poslední chvíli. Díky tvarohu je velikonoční mazanec krásně vláčný a přitom nadýchaný. Po rozkrojení vás okouzlí mozaika z rozinek a sekaných mandlí.

Související recepty

Suroviny

polotučný, v kostce
máslo 150 g
změklé
vejce 3 ks
2 do těsta + 1 na potření
rum 2 PL
kypřicí prášek do pečiva 1,5 bal
mandle 1 hrst
spařené, oloupané
rozinky 1 hrst
spařené

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

V míse utřete tvaroh, změklé máslo, oba cukry, vejce a 2 lžíce rumu dohladka.

3

Do směsi prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte polovinu oloupaných a nasekaných mandlí, spařené rozinky a mléko. Vařečkou vypracujte tužší těsto. Pokud chcete mít dva menší bochánky, rozdělte těsto na poloviny a na pomoučněném vále vytvarujte dva hladké bochánky.

4

Přesuňte je na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými oloupanými a rozpůlenými mandlemi a ihned vložte do trouby.

5

Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova.

6

Ke konci pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče uprostřed. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí.

7

Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem. Skladujte zabalený v potravinové fólii.

DOBRÁ RADA
Bochánek z tvarohu před pečením nenařezávejte do kříže, i když to tak velí tradice. V místě naříznutí většinou praskne a rozjede se do stran.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/4

Komentáře

23.04.2019 02:39

Moc dobrý. Dala jsem jen polovinu cukru (nemám ráda příliš sladké), přidala více rozinek a mandlí + citrónovou kůru. Příště přidám i špetku soli.

20.04.2019 07:28

Super recept, dala jsem na radu v komentáři jen 150gcukru, pomerančovou kůru, vlazske ořechy rozinky a mandle a opravdu moooc dobré.

15.04.2019 11:46

Rychlé, jednoduché a skvělé. Mazenec je nadýchaný a vláčný. Dělala jsem z poloviční dávky a vyšel mi krásný mazanec tak akorát :-)

07.04.2019 16:22

Skvělý recept. Doporučuji trochu méně cukru. Přidala jsem krom rozinek brusinky a rakytník + trochu citronové kůry. Výsledek úžasný. Není potřeba hnětení bochánků, stačí pomocí stěrky přendat na pečící papír.

04.04.2015 20:10

Snadné, rychlé a výborné. Ani není poznat, že není kynutý..

04.04.2015 17:37

miluju klasický mazanec, ale tahle tvarohová varianta taktéž nemá chybu, navíc je bez kynutí, díky za recept! :)

Apetit magazín