Nekynutý tvarohový mazanec je skvělou volbou, pokud si netroufáte na kynuté těsto nebo pokud ho před Velikonoci pečete na poslední chvíli. Díky tvarohu je velikonoční mazanec krásně vláčný a přitom nadýchaný. Po rozkrojení vás okouzlí mozaika z rozinek a sekaných mandlí.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200 °C.
V míse utřete tvaroh, změklé máslo, oba cukry, vejce a 2 lžíce rumu dohladka.
Do směsi prosijte mouku s kypřicím práškem, přidejte polovinu oloupaných a nasekaných mandlí, spařené rozinky a mléko. Vařečkou vypracujte tužší těsto. Pokud chcete mít dva menší bochánky, rozdělte těsto na poloviny a na pomoučněném vále vytvarujte dva hladké bochánky.
Přesuňte je na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými oloupanými a rozpůlenými mandlemi a ihned vložte do trouby.
Pečte 10 minut na 200 °C, pak ztlumte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova.
Ke konci pečení přikryjte bochánek shora kouskem alobalu, aby se nespálil povrch, než se propeče uprostřed. Před vyjmutím zkuste špejlí, zda se těsto ve středu nelepí.
Nechte vychladnout a poprašte moučkovým cukrem. Skladujte zabalený v potravinové fólii.
DOBRÁ RADA
Bochánek z tvarohu před pečením nenařezávejte do kříže, i když to tak velí tradice. V místě naříznutí většinou praskne a rozjede se do stran.
Komentáře
Moc dobrý. Dala jsem jen polovinu cukru (nemám ráda příliš sladké), přidala více rozinek a mandlí + citrónovou kůru. Příště přidám i špetku soli.
Super recept, dala jsem na radu v komentáři jen 150gcukru, pomerančovou kůru, vlazske ořechy rozinky a mandle a opravdu moooc dobré.
Rychlé, jednoduché a skvělé. Mazenec je nadýchaný a vláčný. Dělala jsem z poloviční dávky a vyšel mi krásný mazanec tak akorát :-)
Skvělý recept. Doporučuji trochu méně cukru. Přidala jsem krom rozinek brusinky a rakytník + trochu citronové kůry. Výsledek úžasný. Není potřeba hnětení bochánků, stačí pomocí stěrky přendat na pečící papír.
Snadné, rychlé a výborné. Ani není poznat, že není kynutý..
miluju klasický mazanec, ale tahle tvarohová varianta taktéž nemá chybu, navíc je bez kynutí, díky za recept! :)