Když se řekne vindaloo, znamená to, že půjde o hodně pálivý zážitek. Původně však šlo o maso naložené ve vinném octě. Jak se jídlo, které připlulo z Evropy, v Indii proměnilo? A jak se proměnilo na cestě zpátky na západ?
Vindaloo je kari, jehož základem je vepřové, kuřecí, vepřové či jehněčí maso. Připravuje se také z ryb, krevet nebo tofu. Ačkoliv se vindaloo považuje za ryze indický pokrm a v Indii je také velmi oblíbený, jeho původ sahá do Portugalska.
- V 15. století se portugalští námořníci do indického státu Goa svůj oblíbený pokrm, maso naložené ve vinném octě a česneku zvané carne de vinha d'alhos. Název vindaloo vznikl zkomolením původního portugalského názvu.
- Goané si portugalský pokrm oblíbili a postupně recept přizpůsobili vlastním chutím a místním surovinám. Místo vinného octa začali používat ocet z palmového vína, cestu do pokrmu si našly také tamarind, pepř, skořice a kardamom.
- Nejvýraznější součást vindaloo – chilli papričky – přivezli do Indie portugalští mořeplavci z jižní Ameriky.
- Protože přímořský stát Goa je oblíbenou turistickou indickou destinací, vindaloo se brzy stalo populárním a rozšířilo se do světa.
Jak připravit vindaloo?
Dnešní vindaloo má mnoho obměn a receptur. V jedné z nich tvoří základ maso marinované v pálivé masale z 10 druhů koření: sůl, pepř, paprika, kurkuma, skořice, hřebíček, chilli, hořčičné semínko, římský kmín, kardamom.
Součástí omáčky je také zkaramelizovaná cibule, vinný ocet, zázvor a česnek. V některých variantách vindaloo se vyskytují také rajčata, zpravidla proto, aby zmírnily pálivost pokrmu.
- Pokud chcete mít vindaloo bohatší, přidejte do něj cizrnu, cuketu, brambory či papriku.
- Budete-li chtít připravit vindaloo podle goanských tradic, je potřeba nejprve maso marinovat ve vinném octu.
Kuře vindaloo v 10 krocích
Připravte si: 20 sušených chilli papriček, vinný ocet, koriandrová semínka, římský kmín, kuličky černého pepře, hořčičná semínka, hřebíček, skořici, kardamom, zázvor, česnek, kuřecí maso, rajčatovou pastu, kurkumu, cukr, cibuli, olej nebo ghí
- Chilli papričky zbavte semínek a dejte do misky. Přilijte 3 polévkové lžíce vinného octa a 3 polévkové lžíce vody.
- Mezitím si připravte mlýnek na koření nebo hmoždíř a přidejte 1 a ½ lžíce koriandrových semínek, 1 lžíci římského kmínu, 10 kuliček černého pepře, ½ lžičky hořčičných semínek, 4 hřebíčky, ¼ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky mletého kardamomu, vše umelte na jemnou směs.
- Přidejte oloupaný zázvor a česnek (od každého 25 g) a namočené chilli papričky i s nálevem. Rozmixujte na velmi jemnou pastu. Pokud se vám zdá moc hustá, přidejte vodu.
- Kuřecí maso nakrájejte na kostky a naložte do pasty. Přisypte lžičku soli a ½ lžičky kurkumy. Promíchejte, přikryjte a nechte marinovat přes noc.
- Do hrnce dejte 3 lžíce oleje nebo ghí. Jakmile je pořádně rozpálený, přidejte 2 najemno nakrájené nebo nastrouhané cibule. Smažte dozlatova. Poté přidejte 1 lžíci vinného octa a 1 lžičku cukru. Promíchejte.
- Přidejte kuře nakrájené na kostky a opékejte 5 minut na středním plameni.
- Přidejte 2 lžíce rajčatové passaty a opékejte další 3 minuty.
- Přilijte půl hrnku horké vody (tento krok přeskočte, pokud kuřecí maso pustí více tekutiny).
- Vše dobře promíchejte, přikryjte pokličkou a duste na středním plameni alespoň půl hodiny.
- Pokud je vaše vindaloo příliš řídké, vařte pokrm ještě chvíli bez pokličky, aby se odpařila přebytečná tekutina.
Hotové vindaloo servírujte s indickým chlebem (naan, chapati nebo paratha) nebo rýží basmati.
Zdroje informací: Saveur, South China Morning Post