0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co je vindaloo? Připravte si jazýčky, maso v pikantní indické omáčce učaruje každému

Vindaloo
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Když se řekne vindaloo, znamená to, že půjde o hodně pálivý zážitek. Původně však šlo o maso naložené ve vinném octě. Jak se jídlo, které připlulo z Evropy, v Indii proměnilo? A jak se proměnilo na cestě zpátky na západ?

Vindaloo je kari, jehož základem je vepřové, kuřecí, vepřové či jehněčí maso. Připravuje se také z ryb, krevet nebo tofu. Ačkoliv se vindaloo považuje za ryze indický pokrm a v Indii je také velmi oblíbený, jeho původ sahá do Portugalska.

  • V 15. století se portugalští námořníci do indického státu Goa svůj oblíbený pokrm, maso naložené ve vinném octě a česneku zvané carne de vinha d'alhosNázev vindaloo vznikl zkomolením původního portugalského názvu.
  • Goané si portugalský pokrm oblíbili a postupně recept přizpůsobili vlastním chutím a místním surovinám.  Místo vinného octa začali používat ocet z palmového vína, cestu do pokrmu si našly také tamarind, pepř, skořice a kardamom.
  • Nejvýraznější součást vindaloo – chilli papričky – přivezli do Indie portugalští mořeplavci z jižní Ameriky. 
  • Protože přímořský stát Goa je oblíbenou turistickou indickou destinací, vindaloo se brzy stalo populárním a rozšířilo se do světa. 

Jak připravit vindaloo?

Dnešní vindaloo má mnoho obměn a receptur. V jedné z nich tvoří základ maso marinované v pálivé masale z 10 druhů koření: sůl, pepř, paprika, kurkuma, skořice, hřebíček, chilli, hořčičné semínko, římský kmín, kardamom.

Součástí omáčky je také zkaramelizovaná cibule, vinný ocet, zázvor a česnek. V některých variantách vindaloo se vyskytují také rajčata, zpravidla proto, aby zmírnily pálivost pokrmu.

  • Pokud chcete mít vindaloo bohatší, přidejte do něj cizrnu, cuketu, brambory či papriku. 
  • Budete-li chtít připravit vindaloo podle goanských tradic, je potřeba nejprve maso marinovat ve vinném octu.

Kuře vindaloo v 10 krocích

Připravte si: 20 sušených chilli papriček, vinný ocet, koriandrová semínka, římský kmín, kuličky černého pepře, hořčičná semínka, hřebíček, skořici, kardamom, zázvor, česnek, kuřecí maso, rajčatovou pastu, kurkumu, cukr, cibuli, olej nebo ghí

  1. Chilli papričky zbavte semínek a dejte do misky. Přilijte 3 polévkové lžíce vinného octa a 3 polévkové lžíce vody.
  2. Mezitím si připravte mlýnek na koření nebo hmoždíř a přidejte 1 a ½ lžíce koriandrových semínek, 1 lžíci římského kmínu, 10 kuliček černého pepře, ½ lžičky hořčičných semínek, 4 hřebíčky, ¼ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky mletého kardamomu, vše umelte na jemnou směs.
  3. Přidejte oloupaný zázvor a česnek (od každého 25 g) a namočené chilli papričky i s nálevem. Rozmixujte na velmi jemnou pastu. Pokud se vám zdá moc hustá, přidejte vodu.
  4. Kuřecí maso nakrájejte na kostky a naložte do pasty. Přisypte lžičku soli a ½ lžičky kurkumy. Promíchejte, přikryjte a nechte marinovat přes noc.
  5. Do hrnce dejte 3 lžíce oleje nebo ghí. Jakmile je pořádně rozpálený, přidejte 2 najemno nakrájené nebo nastrouhané cibule. Smažte dozlatova. Poté přidejte 1 lžíci vinného octa a 1 lžičku cukru. Promíchejte.
  6. Přidejte kuře nakrájené na kostky a opékejte 5 minut na středním plameni.
  7. Přidejte 2 lžíce rajčatové passaty a opékejte další 3 minuty.
  8. Přilijte půl hrnku horké vody (tento krok přeskočte, pokud kuřecí maso pustí více tekutiny).
  9. Vše dobře promíchejte, přikryjte pokličkou a duste na středním plameni alespoň půl hodiny.
  10. Pokud je vaše vindaloo příliš řídké, vařte pokrm ještě chvíli bez pokličky, aby se odpařila přebytečná tekutina.

Hotové vindaloo servírujte s indickým chlebem (naan, chapati nebo paratha) nebo rýží basmati.  

Zdroje informací: Saveur, South China Morning Post

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč