Tandoori květák s rýžovým salátem

Tandoori květák s rýžovým salátem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4858 kcal
Bílkoviny 80 g
Cukr 749 g
Tuky 141 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Květák a indické chuti si rozumějí velmi dobře. Tady se květák snoubí s marinádou, jíž se obvykle potírá maso pečené v peci tandúru.

Suroviny

200 g
bílý jogurt
cibule 0.5 ks
nahrubo
česnek 2 stroužek
nahrubo
zázvor (čerstvý) 4 cm
asi, nahrubo
chilli paprička 1 ks
červená, bez semínek, nahrubo
římský kmín 0.5 ČL
mletý
koriandr 0.5 ČL
mletý
0.5 ČL
uzená paprika mletá
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
mletá
1 ČL
kořenící směs garam masala
citron 0.5 ks
šťáva
sůl
pepř
čerstvě mletý
květák 1 ks
velký, zespodu na košťálu naříznutý do X
Na rýžový salát
olivový olej 6 PL
cibule 4 ks
nadrobno
česnek 2 stroužek
drcené
zázvor (čerstvý) 7 cm
asi, nastrouhaný
2 ČL
kořenící směs garam masala
skořice 0.5 ČL
mletá
máta (sušená) 4 ČL
rýže dlouhozrnná 500 g
vařená (cca 250g před uvařením)
pistácie 50 g
nahrubo
sušené brusinky 50 g
(klikva), propláchnuté, nahrubo
100 g
semínka z granátového jablka
petrželka svazek
nasekaný
koriandr svazek
nasekaný
Na zálivku
olivový olej 2 PL
panenský
melasa 4 PL
z granátového jablka
citron 2 ks
šťáva

1 Ve vhodném přístroji rozmixujte dohladka jogurt s cibulí, česnekem, zázvorem, chilli papričkou, veškerým kořením, citronovou šťávou a 1/2 lžičky soli. Na pracovní plochu položte přes sebe 2 kusy pevného alobalu a doprostřed položte květák. Ze všech stran ho propíchejte ostrým nožem, aby se lépe prohříval a lépe jím prostupovala marináda. Zalijte ho marinádou a rukama ji do něj pořádně vetřete. Zvedněte cípy alobalu a důkladně je stočte dohromady, aby byl květák dobře uzavřený. Dejte chladit na 6 hodin nebo přes noc.

2 Na rýžový salát rozehřejte v pánvi olivový olej, vsypte cibuli, osolte a opepřete. Opékejte 20 minut na středním ohni, pravidelně míchejte, aby cibule pořádně změkla a zezlátla. Vmíchejte česnek, zázvor a koření (kromě máty) a jemně opékejte 2–3 minuty, aby se aromatické přísady rozvoněly. Poprašte sušenou mátou a nechte mírně zchladnout. Pak ochucenou cibuli promíchejte s rýží, pistáciemi, klikvou a semínky z granátového jablka. Vychlaďte v lednici.

Gril rozehřejte středně až silně, na něj položte květák zabalený v alobalu, spodní stranou dolů. Opékejte 15 minut pod poklopem, pak vybalte a opět přiklopené opékejte za pravidelného potírání marinádou, aby byl květák pěkně ožehnutý a uvnitř hodně měkký, když do něj píchnete špičatým nožem. Odložte na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat 5 minut.

4 Prošlehejte přísady na zálivku a vmíchejte ji do rýžového salátu. Vsypte nasekané bylinky a znovu promíchejte. Podávejte s květákem a přelité šťávou z pečení.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

  • KVĚTÁK Pečte zabalený při 200/180°C 25 minut, pak otevřete balíček a dopékejte 45 minut až hodinu, pravidelně potírejte marinádou.
     

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit