Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tandoori květák s rýžovým salátem

Květák a indické chuti si rozumějí velmi dobře. Tady se květák snoubí s marinádou, jíž se obvykle potírá maso pečené v peci tandúru.

Vydání: 2019/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ marinování
PT30M
Zelenina Indická

Ingredience

    • 200 g bílého jogurtu
    • 1/2 cibule, nakrájená nahrubo
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
    • asi 4cm kousek zázvoru, nakrájený nahrubo
    • 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená nahrubo
    • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
    • 1/2 lžičky mletého koriandru
    • 1/2 lžičky mleté uzené papriky
    • 1/2 lžičky mleté kurkumy
    • 1 lžička kořenicí směsi garam masala
    • šťáva z 1/2 citronu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 velký květák, zespodu na košťálu naříznutý do X

    NA RÝŽOVÝ SALÁT

    • 6 lžic olivového oleje
    • 4 cibule, nakrájené nadrobno
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • asi 7cm kousek zázvoru, nastrouhaný
    • 2 lžičky kořenicí směsi garam masala
    • 1/2 lžičky mleté skořice
    • 4 lžičky sušené máty
    • 500 g vařené dlouhozrnné rýže (cca 250 g před uvařením)
    • 50 g pistácií, nasekaných nahrubo
    • 50 g sušených amerických brusinek (klikvy), propláchnutých a nakrájených nahrubo
    • 100 g semínek z granátového jablka 
    • malý svazek hladkolisté petrželky, nasekaný
    • malý svazek koriandru, nasekaný 

    NA ZÁLIVKU

    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • 4 lžíce melasy z granátového jablka
    • šťáva ze 2 citronů

Příprava jídla

1 Ve vhodném přístroji rozmixujte dohladka jogurt s cibulí, česnekem, zázvorem, chilli papričkou, veškerým kořením, citronovou šťávou a 1/2 lžičky soli. Na pracovní plochu položte přes sebe 2 kusy pevného alobalu a doprostřed položte květák. Ze všech stran ho propíchejte ostrým nožem, aby se lépe prohříval a lépe jím prostupovala marináda. Zalijte ho marinádou a rukama ji do něj pořádně vetřete. Zvedněte cípy alobalu a důkladně je stočte dohromady, aby byl květák dobře uzavřený. Dejte chladit na 6 hodin nebo přes noc.

2 Na rýžový salát rozehřejte v pánvi olivový olej, vsypte cibuli, osolte a opepřete. Opékejte 20 minut na středním ohni, pravidelně míchejte, aby cibule pořádně změkla a zezlátla. Vmíchejte česnek, zázvor a koření (kromě máty) a jemně opékejte 2–3 minuty, aby se aromatické přísady rozvoněly. Poprašte sušenou mátou a nechte mírně zchladnout. Pak ochucenou cibuli promíchejte s rýží, pistáciemi, klikvou a semínky z granátového jablka. Vychlaďte v lednici.

Gril rozehřejte středně až silně, na něj položte květák zabalený v alobalu, spodní stranou dolů. Opékejte 15 minut pod poklopem, pak vybalte a opět přiklopené opékejte za pravidelného potírání marinádou, aby byl květák pěkně ožehnutý a uvnitř hodně měkký, když do něj píchnete špičatým nožem. Odložte na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat 5 minut.

4 Prošlehejte přísady na zálivku a vmíchejte ji do rýžového salátu. Vsypte nasekané bylinky a znovu promíchejte. Podávejte s květákem a přelité šťávou z pečení.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

  • KVĚTÁK Pečte zabalený při 200/180°C 25 minut, pak otevřete balíček a dopékejte 45 minut až hodinu, pravidelně potírejte marinádou.
     

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřová plec na pivu se salsou z ožehnutých rajčat

Picanha v cajunském koření s fazolovým salátem

Kuře v buffalo omáčce s klínkovým salátem

Mezze s ožehnutými baby lilky

REKLAMA

Přidat komentář