
Tandoori květák s rýžovým salátem
Květák a indické chuti si rozumějí velmi dobře. Tady se květák snoubí s marinádou, jíž se obvykle potírá maso pečené v peci tandúru.
Ingredience
- 200 g bílého jogurtu
- 1/2 cibule, nakrájená nahrubo
- 2 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
- asi 4cm kousek zázvoru, nakrájený nahrubo
- 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená nahrubo
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté uzené papriky
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička kořenicí směsi garam masala
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 velký květák, zespodu na košťálu naříznutý do X
- 6 lžic olivového oleje
- 4 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, drcené
- asi 7cm kousek zázvoru, nastrouhaný
- 2 lžičky kořenicí směsi garam masala
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 4 lžičky sušené máty
- 500 g vařené dlouhozrnné rýže (cca 250 g před uvařením)
- 50 g pistácií, nasekaných nahrubo
- 50 g sušených amerických brusinek (klikvy), propláchnutých a nakrájených nahrubo
- 100 g semínek z granátového jablka
- malý svazek hladkolisté petrželky, nasekaný
- malý svazek koriandru, nasekaný
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 4 lžíce melasy z granátového jablka
- šťáva ze 2 citronů
NA RÝŽOVÝ SALÁT
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Ve vhodném přístroji rozmixujte dohladka jogurt s cibulí, česnekem, zázvorem, chilli papričkou, veškerým kořením, citronovou šťávou a 1/2 lžičky soli. Na pracovní plochu položte přes sebe 2 kusy pevného alobalu a doprostřed položte květák. Ze všech stran ho propíchejte ostrým nožem, aby se lépe prohříval a lépe jím prostupovala marináda. Zalijte ho marinádou a rukama ji do něj pořádně vetřete. Zvedněte cípy alobalu a důkladně je stočte dohromady, aby byl květák dobře uzavřený. Dejte chladit na 6 hodin nebo přes noc.
2 Na rýžový salát rozehřejte v pánvi olivový olej, vsypte cibuli, osolte a opepřete. Opékejte 20 minut na středním ohni, pravidelně míchejte, aby cibule pořádně změkla a zezlátla. Vmíchejte česnek, zázvor a koření (kromě máty) a jemně opékejte 2–3 minuty, aby se aromatické přísady rozvoněly. Poprašte sušenou mátou a nechte mírně zchladnout. Pak ochucenou cibuli promíchejte s rýží, pistáciemi, klikvou a semínky z granátového jablka. Vychlaďte v lednici.
3 Gril rozehřejte středně až silně, na něj položte květák zabalený v alobalu, spodní stranou dolů. Opékejte 15 minut pod poklopem, pak vybalte a opět přiklopené opékejte za pravidelného potírání marinádou, aby byl květák pěkně ožehnutý a uvnitř hodně měkký, když do něj píchnete špičatým nožem. Odložte na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat 5 minut.
4 Prošlehejte přísady na zálivku a vmíchejte ji do rýžového salátu. Vsypte nasekané bylinky a znovu promíchejte. Podávejte s květákem a přelité šťávou z pečení.
KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA
- KVĚTÁK Pečte zabalený při 200/180°C 25 minut, pak otevřete balíček a dopékejte 45 minut až hodinu, pravidelně potírejte marinádou.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář