Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tandoori květák s rýžovým salátem

Tandoori květák s rýžovým salátem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Tandoori květák s rýžovým salátem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5027 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 769 g
Tuky 152 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Květák a indické chuti si rozumějí velmi dobře. Tady se květák snoubí s marinádou, jíž se obvykle potírá maso pečené v peci tandúru.

Suroviny

cibule ½ ks
nahrubo
česnek 2 stroužek
nahrubo
zázvor (čerstvý) 4 cm
nahrubo
červená, bez semínek, nahrubo
římský kmín ½ ČL
mletý
koriandr mletý ½ ČL
paprika mletá uzená ½ ČL
garam masala 1 ČL
z 0,5 citronu
sůl
pepř
čerstvě mletý
velký, zespodu na košťálu naříznutý do X
Na rýžový salát
olivový olej 6 PL
nadrobno
česnek 2 stroužek
drcené
zázvor (čerstvý) 7 cm
asi, nastrouhaný
garam masala 2 ČL
skořice ½ ČL
mletá
máta (sušená) 4 ČL
rýže dlouhozrnná 500 g
vařená (cca 250 g před uvařením)
pistácie 50 g
nahrubo
sušené brusinky 50 g
(klikva), propláchnuté, nahrubo
semínka
petrželka svazek
nasekaný
koriandr čerstvý svazek
nasekaný
Na zálivku
olivový olej panenský 2 PL
melasa 4 PL
z granátového jablka
ze dvou citronů

1 Ve vhodném přístroji rozmixujte dohladka jogurt s cibulí, česnekem, zázvorem, chilli papričkou, veškerým kořením, citronovou šťávou a 1/2 lžičky soli. Na pracovní plochu položte přes sebe 2 kusy pevného alobalu a doprostřed položte květák. Ze všech stran ho propíchejte ostrým nožem, aby se lépe prohříval a lépe jím prostupovala marináda. Zalijte ho marinádou a rukama ji do něj pořádně vetřete. Zvedněte cípy alobalu a důkladně je stočte dohromady, aby byl květák dobře uzavřený. Dejte chladit na 6 hodin nebo přes noc.

2 Na rýžový salát rozehřejte v pánvi olivový olej, vsypte cibuli, osolte a opepřete. Opékejte 20 minut na středním ohni, pravidelně míchejte, aby cibule pořádně změkla a zezlátla. Vmíchejte česnek, zázvor a koření (kromě máty) a jemně opékejte 2–3 minuty, aby se aromatické přísady rozvoněly. Poprašte sušenou mátou a nechte mírně zchladnout. Pak ochucenou cibuli promíchejte s rýží, pistáciemi, klikvou a semínky z granátového jablka. Vychlaďte v lednici.

Gril rozehřejte středně až silně, na něj položte květák zabalený v alobalu, spodní stranou dolů. Opékejte 15 minut pod poklopem, pak vybalte a opět přiklopené opékejte za pravidelného potírání marinádou, aby byl květák pěkně ožehnutý a uvnitř hodně měkký, když do něj píchnete špičatým nožem. Odložte na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat 5 minut.

4 Prošlehejte přísady na zálivku a vmíchejte ji do rýžového salátu. Vsypte nasekané bylinky a znovu promíchejte. Podávejte s květákem a přelité šťávou z pečení.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

  • KVĚTÁK Pečte zabalený při 200/180°C 25 minut, pak otevřete balíček a dopékejte 45 minut až hodinu, pravidelně potírejte marinádou.
     

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč