Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tandoori květák s rýžovým salátem
Tandoori květák s rýžovým salátem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Tandoori květák s rýžovým salátem

5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5027 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 769 g
Tuky 152 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Květák a indické chuti si rozumějí velmi dobře. Tady se květák snoubí s marinádou, jíž se obvykle potírá maso pečené v peci tandúru.

Suroviny

cibule ½ ks
nahrubo
česnek 2 stroužek
nahrubo
zázvor (čerstvý) 4 cm
nahrubo
červená, bez semínek, nahrubo
římský kmín ½ ČL
mletý
koriandr mletý ½ ČL
paprika mletá uzená ½ ČL
garam masala 1 ČL
z 0,5 citronu
sůl
pepř
čerstvě mletý
velký, zespodu na košťálu naříznutý do X
Na rýžový salát
olivový olej 6 PL
nadrobno
česnek 2 stroužek
drcené
zázvor (čerstvý) 7 cm
asi, nastrouhaný
garam masala 2 ČL
skořice ½ ČL
mletá
máta (sušená) 4 ČL
rýže dlouhozrnná 500 g
vařená (cca 250 g před uvařením)
pistácie 50 g
nahrubo
sušené brusinky 50 g
(klikva), propláchnuté, nahrubo
semínka
petrželka svazek
nasekaný
koriandr čerstvý svazek
nasekaný
Na zálivku
olivový olej panenský 2 PL
melasa 4 PL
z granátového jablka
ze dvou citronů

Postup

1

Ve vhodném přístroji rozmixujte dohladka jogurt s cibulí, česnekem, zázvorem, chilli papričkou, veškerým kořením, citronovou šťávou a 1/2 lžičky soli. Na pracovní plochu položte přes sebe 2 kusy pevného alobalu a doprostřed položte květák. Ze všech stran ho propíchejte ostrým nožem, aby se lépe prohříval a lépe jím prostupovala marináda. Zalijte ho marinádou a rukama ji do něj pořádně vetřete. Zvedněte cípy alobalu a důkladně je stočte dohromady, aby byl květák dobře uzavřený. Dejte chladit na 6 hodin nebo přes noc.

2

Na rýžový salát rozehřejte v pánvi olivový olej, vsypte cibuli, osolte a opepřete. Opékejte 20 minut na středním ohni, pravidelně míchejte, aby cibule pořádně změkla a zezlátla. Vmíchejte česnek, zázvor a koření (kromě máty) a jemně opékejte 2–3 minuty, aby se aromatické přísady rozvoněly. Poprašte sušenou mátou a nechte mírně zchladnout. Pak ochucenou cibuli promíchejte s rýží, pistáciemi, klikvou a semínky z granátového jablka. Vychlaďte v lednici.

3

Gril rozehřejte středně až silně, na něj položte květák zabalený v alobalu, spodní stranou dolů. Opékejte 15 minut pod poklopem, pak vybalte a opět přiklopené opékejte za pravidelného potírání marinádou, aby byl květák pěkně ožehnutý a uvnitř hodně měkký, když do něj píchnete špičatým nožem. Odložte na talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat 5 minut.

4

Prošlehejte přísady na zálivku a vmíchejte ji do rýžového salátu. Vsypte nasekané bylinky a znovu promíchejte. Podávejte s květákem a přelité šťávou z pečení.

KDYŽ SE NEVYDAŘÍ POČASÍ, ZACHRÁNÍ VÁS TROUBA

KVĚTÁK Pečte zabalený při 200/180°C 25 minut, pak otevřete balíček a dopékejte 45 minut až hodinu, pravidelně potírejte marinádou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...