Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2473 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 121 g
Tuky 114 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Indii se jí rukama (pravou!). A vždy se servírují chlebové placky.

Související recepty

Suroviny

chilli 1 ČL
rozpuštěné, nebo olivový olej na pokapání
sůl
Na marinádu
pasta z čerstvého česneku a zázvoru 2 PL
chilli sušené 1 ČL
garam masala 1 ČL
hořčicový olej 2 PL
Cibulovo-rajčatová masála
rostlinný olej 3 PL
římský kmín ½ ČL
mletý
střední
česnek 8 stroužků
nasekaný
pasta z čerstvého česneku a zázvoru 2 ČL
koriandr čerstvý 1,5 ČL
mletý
nakrájená
Na omáčku
pasta z čerstvého česneku a zázvoru 2 ČL
rajčatová passata - pyré 70 ml
chilli 1 ČL
garam masala ½ ČL
koriandr čerstvý
nasekaný
pískavice řecké seno 1 ČL
opražené a nadrcené lístky
zázvor (čerstvý) 2,5 cm
na proužky

Postup

1

Smíchejte dohromady chilli koření, citronovou šťávu a špetku soli. Kuře potřete směsí a nechte ho půl hodiny odležet.

2

Mezitím smíchejte všechny suroviny na marinádu a pak do ní vložte kousky kuřete. Nechte marinovat aspoň 3 hodiny. Dřevěné špejle namočte do vody.

3

Předehřejte troubu na 200 °C. Napíchejte jednotlivé kousky kuřete na špejle, pokapejte je máslem nebo olejem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 15 minut dozlatova.

4

Mezitím připravte cibulovorajčatovou masálu. Rozehřejte olej v pánvi, přidejte celá semínka římského kmínu a opékejte je. Když začnou měnit barvu, přidejte cibuli a osmahněte ji na mírném plameni dozlatova.

5

Pak přidejte česnek, po chvilce vmíchejte česnekovou i zázvorovou pastu a nechte ji rozvonět. Přisypte drcený římský kmín, mletý koriandr, promíchejte, přidejte rajčata a vařte na mírném plameni asi 20 minut, až rajčata změknou a ze směsi začne vystupovat na povrch olej. Osolte. Sejměte z ohně a dejte stranou.

6

Na omáčku rozpusťte v pánvi máslo, přidejte pastu ze zázvoru a česneku, rajčatové pyré a asi 2 minuty vařte. Vmíchejte půl hrnku vody a 3 minuty vařte. Přidejte hotové kuře, cibulovorajčatovou masálu a nechte pobublávat, dokud omáčka nezhoustne. Dosolte, přidejte chilli koření, garam masálu a polovinu koriandrových lístků. Promíchejte a ještě 2 minuty vařte.

7

Vmíchejte pískavici řecké seno a smetanu. Podávejte horké, ozdobené koriandrem a proužky zázvoru.

Britská tikka masála

Přestože chicken tikka masalu najdete snad v každé indické restauraci po celém světě, nejde o národní pokrm Indie, ale Velké Británie (o tikka masále to prohlásil bývalý ministr zahraničí Robin Cook). Chicken tikka masala se skládá z kuřecího masa (tikka) marinovaného v koření a jogurtu, pečeného v peci tandoor, a omáčky masála, ve které jsou většinou rajčata a smetana nebo kokosové mléko. O původu tohoto jídla se traduje hned několik historek, naše oblíbená je o pákistánském kuchaři jménem Ali Ahmed Aslam, který vlastnil restauraci v Glasgow a kuřecí tikka masálu vynalezl poté, co jednomu z hostů připadalo obyčejné kuřecí tikka suché.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín