0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí tikka masála

Kuřecí tikka masála

4/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2473 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 121 g
Tuky 114 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Indii se jí rukama (pravou!). A vždy se servírují chlebové placky.

Suroviny

chilli 1 ČL
citronová šťáva 1 PL
máslo
rozpuštěné, nebo olivový olej na pokapání
sůl
Na marinádu
citronová šťáva 1 PL
pasta z čerstvého česneku a zázvoru 2 PL
chilli sušené 1 ČL
garam masala 1 ČL
hořčicový olej 2 PL
Cibulovo-rajčatová masála
rostlinný olej 3 PL
římský kmín ½ ČL
mletý
cibule 3 ks
střední
česnek 8 stroužků
nasekaný
pasta z čerstvého česneku a zázvoru 2 ČL
koriandr čerstvý 1,5 ČL
mletý
nakrájená
máslo 2 PL
Na omáčku
pasta z čerstvého česneku a zázvoru 2 ČL
rajčatová passata - pyré 70 ml
chilli 1 ČL
garam masala ½ ČL
koriandr čerstvý
nasekaný
pískavice řecké seno 1 ČL
opražené a nadrcené lístky
zázvor (čerstvý) 2,5 cm
na proužky

Postup

1

Smíchejte dohromady chilli koření, citronovou šťávu a špetku soli. Kuře potřete směsí a nechte ho půl hodiny odležet.

2

Mezitím smíchejte všechny suroviny na marinádu a pak do ní vložte kousky kuřete. Nechte marinovat aspoň 3 hodiny. Dřevěné špejle namočte do vody.

3

Předehřejte troubu na 200 °C. Napíchejte jednotlivé kousky kuřete na špejle, pokapejte je máslem nebo olejem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 15 minut dozlatova.

4

Mezitím připravte cibulovorajčatovou masálu. Rozehřejte olej v pánvi, přidejte celá semínka římského kmínu a opékejte je. Když začnou měnit barvu, přidejte cibuli a osmahněte ji na mírném plameni dozlatova.

5

Pak přidejte česnek, po chvilce vmíchejte česnekovou i zázvorovou pastu a nechte ji rozvonět. Přisypte drcený římský kmín, mletý koriandr, promíchejte, přidejte rajčata a vařte na mírném plameni asi 20 minut, až rajčata změknou a ze směsi začne vystupovat na povrch olej. Osolte. Sejměte z ohně a dejte stranou.

6

Na omáčku rozpusťte v pánvi máslo, přidejte pastu ze zázvoru a česneku, rajčatové pyré a asi 2 minuty vařte. Vmíchejte půl hrnku vody a 3 minuty vařte. Přidejte hotové kuře, cibulovorajčatovou masálu a nechte pobublávat, dokud omáčka nezhoustne. Dosolte, přidejte chilli koření, garam masálu a polovinu koriandrových lístků. Promíchejte a ještě 2 minuty vařte.

7

Vmíchejte pískavici řecké seno a smetanu. Podávejte horké, ozdobené koriandrem a proužky zázvoru.

Britská tikka masála

Přestože chicken tikka masalu najdete snad v každé indické restauraci po celém světě, nejde o národní pokrm Indie, ale Velké Británie (o tikka masále to prohlásil bývalý ministr zahraničí Robin Cook). Chicken tikka masala se skládá z kuřecího masa (tikka) marinovaného v koření a jogurtu, pečeného v peci tandoor, a omáčky masála, ve které jsou většinou rajčata a smetana nebo kokosové mléko. O původu tohoto jídla se traduje hned několik historek, naše oblíbená je o pákistánském kuchaři jménem Ali Ahmed Aslam, který vlastnil restauraci v Glasgow a kuřecí tikka masálu vynalezl poté, co jednomu z hostů připadalo obyčejné kuřecí tikka suché.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč