Kuřecí tikka masála

Kuřecí tikka masála

3 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2476 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 121 g
Tuky 114 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Indii se jí rukama (pravou!). A vždy se servírují chlebové placky.

Suroviny

chilli 1 ČL
citronová štáva 1 PL
kuřecí prsa 800 g
máslo
rozpuštěné, nebo olivový olej na pokapání
sůl
Na marinádu
jogurt bílý 250 ml
citronová štáva 1 PL
pasta z čerstvého česneku a zázvoru 2 PL
chilli sušené 1 ČL
garam masala 1 ČL
hořčicový olej 2 PL
Cibulovo-rajčatová masála
rostlinný olej 3 PL
římský kmín 0.5 ČL
mletý
cibule 3 ks
střední
česnek 8 stroužků
nasekaný
pasta z čerstvého česneku a zázvoru 2 ČL
koriandr 1.5 ČL
mletý
rajčata 4 ks
nakrájená
máslo 2 PL
Na omáčku
pasta z čerstvého česneku a zázvoru 2 ČL
rajčatové pyré 70 ml
chilli 1 ČL
garam masala 0.5 ČL
koriandr
nasekaný
pískavice řecké seno 1 ČL
opražené a nadrcené lístky
smetana ke šlehání 75 ml
zázvor (čerstvý) 2.5 cm
na proužky

1 Smíchejte dohromady chilli koření, citronovou šťávu a špetku soli. Kuře potřete směsí a nechte ho půl hodiny odležet. Mezitím smíchejte všechny suroviny na marinádu a pak do ní vložte kousky kuřete. Nechte marinovat aspoň 3 hodiny. Dřevěné špejle namočte do vody.

2 Předehřejte troubu na 200 °C. Napíchejte jednotlivé kousky kuřete na špejle, pokapejte je máslem nebo olejem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 15 minut dozlatova.

3 Mezitím připravte cibulovorajčatovou masálu. Rozehřejte olej v pánvi, přidejte celá semínka římského kmínu a opékejte je. Když začnou měnit barvu, přidejte cibuli a osmahněte ji na mírném plameni dozlatova. Pak přidejte česnek, po chvilce vmíchejte česnekovou i zázvorovou pastu a nechte ji rozvonět. Přisypte drcený římský kmín, mletý koriandr, promíchejte, přidejte rajčata a vařte na mírném plameni asi 20 minut, až rajčata změknou a ze směsi začne vystupovat na povrch olej. Osolte. Sejměte z ohně a dejte stranou.

4 Na omáčku rozpusťte v pánvi máslo, přidejte pastu ze zázvoru a česneku, rajčatové pyré a asi 2 minuty vařte. Vmíchejte půl hrnku vody a 3 minuty vařte. Přidejte hotové kuře, cibulovorajčatovou masálu a nechte pobublávat, dokud omáčka nezhoustne. Dosolte, přidejte chilli koření, garam masálu a polovinu koriandrových lístků. Promíchejte a ještě 2 minuty vařte. Vmíchejte pískavici řecké seno a smetanu. Podávejte horké, ozdobené koriandrem a proužky zázvoru.

Britská tikka masála

Přestože chicken tikka masalu najdete snad v každé indické restauraci po celém světě, nejde o národní pokrm Indie, ale Velké Británie (o tikka masále to prohlásil bývalý ministr zahraničí Robin Cook). Chicken tikka masala se skládá z kuřecího masa (tikka) marinovaného v koření a jogurtu, pečeného v peci tandoor, a omáčky masála, ve které jsou většinou rajčata a smetana nebo kokosové mléko. O původu tohoto jídla se traduje hned několik historek, naše oblíbená je o pákistánském kuchaři jménem Ali Ahmed Aslam, který vlastnil restauraci v Glasgow a kuřecí tikka masálu vynalezl poté, co jednomu z hostů připadalo obyčejné kuřecí tikka suché.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...
Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...

Obchod Apetit