Dokonalý indický dhal v mnoha podobách

Dokonalý indický dhal v mnoha podobách

Snadné luštěninové jídlo dhal, dal nebo dahl, které připravíte v jednom rendlíku, si vás získá rychlou, nekomplikovanou přípravou a návykovou chutí. Ta odráží zemi původu tohoto pokrmu – Indii – a její typické aromatické koření.

Výraz dhal nebo dal podobně jako kari, chilli či posole znamená hotový pokrm i jednu ze vstupních surovin.

  • Dhal označuje půlenou luštěninu (čočku, hrách, cizrnu...). A také pokrm z jednoho hrnce, jehož základ tvoří loupané a půlené luštěniny, vařené doměkka a ochucené tradičním indickým kořením jako kurkuma, římský kmín, hořčičné semínko, garam masala, zázvor, česnek, chilli papričky, pískavice, mletý koriandr.
  • Koření se nejprve nadrtí v hmoždíři a opeče v rendlíku spolu s přepuštěným máslem ghí, cibulí a česnekem, aby se uvolnila jeho intenzivní vůně.  Pak se zalije pasírovanými rajčaty, vývarem, přidá se čočka nebo jiné luštěniny, popřípadě jejich kombinace. Vše se nechá na mírném ohni probublávat, až luštěniny změknou a všechny chutě se krásně prolnou a propojí se.
  • Hotové jídlo se dochucuje solí, popřípadě citronovou šťávou. Dhal se podává s tenkými plackami čapatíkynutým chlebem naan, plackami roti nebo papadam či s rýží (dal bhat).
  • Dhal můžete ozdobit čerstým koriandrem nebo plocholistou petrželkou a opraženými, nadrcenými kešu oříšky.

Velký přehled luštěnin plus recepty: Které mají nejvíce bílkovin?

Velký přehled luštěnin plus recepty: Které mají nejvíce bílkovin?

Více

Rychlá příprava

Jedním z důvodů, proč si dhal zamilovat, je jeho snadná příprava a dostupné suroviny.

  • Základní ingredience obvykle tvoří červená čočka, luštěnina, kterou není potřeba namáčet a velmi rychle se uvaří doměkka. Použít můžete žlutou, černou či hnědou čočku, hrách i mungo fazole.
  • Pokud máte po ruce konzervu cizrny, nezdráhejte se ji použít. K ní pak stačí přidat aromatické koření, jako je římský kmín, garam masala nebo kari, zeleninu, připravit rýži či placky a večeře je na stole.

Jak vařit ze zásob?

Jak vařit ze zásob?

Více

Odkud se dhal vzal?

Indie je považována za jednoho z největších producentů luštěnin a konzumace oblíbeného dhalu má v zemi dlouhou historii.  Archeologická naleziště v okolí řeky Indu naznačují, že se jeho historie začala psát před více než čtyřmi tisíci lety.

Červenočočkový dhal s cizrnou

Červenočočkový dhal s cizrnou

Více

V nadcházejících staletích získával na popularitě především pokrm chana dhal (kaše z cizrny), který si zamilovali středověcí vladaři. Existuje téměř nekonečná řada receptů, jak indický dhal připravit. Mezi ty nejznámější patří například:

  • urad dhal – bílá čočka (bílá jsou semena, slupka je ale černá), oblíbená zejména v jižních částech Indie
  • panchratna dhal – směs pěti druhů luštěnin (fazole mungo, cizrna, čočka…), který patří v Indii mezi nejoblíbenější varianty
  • masoor dhal – hustá polévka z červené čočky
  • mamidikaya pappu dhal – dhal, do kterého se přidává mango. Dodává mu příjemnou sladkokyselou chuť. Někdy se místo manga používají další exotické plody jako kokum nebo jackfruit.

Naan, roti nebo čapátí - vyznáte se v indických chlebových plackách?

Naan, roti nebo čapátí - vyznáte se v indických chlebových plackách?

Více

Dhal, polévka nebo pomazánka?

Ze základu pro dhal můžete rychlou obměnou vytvořit hned několik jídel.

  • Krémová polévka: K čočce a koření přidejte více tekutiny (vody nebo zeleninového vývaru) a po uvaření doměkka rozmixujte na hladký krém.
  • Jinou chutnou variantou je nejprve opéct na másle cibuli a kořenovou zeleninu, okořenit jako dhal, přidat čočku, uvařit s tekutinou doměkka a poté rozmixovat.
  • Luštěninové pomazánka: Čočku uvařte zvlášť, na pánvi opražte koření a rajčatový protlak, přidejte čočku, ghí a rozmixujte dohladka. Vznikne aromatická pasta, kterou můžete potírat čerstvý chléb nebo ji nabírat rovnou z misky plackami čapatí opečenými na másle (podobně jako hummus).

Tip: Pokud se vám dhal povedlo udělat příliš ostrý, můžete ho zkusit zjemnit trochou kokosového mléka nebo smetany. Do tradičního indického dhalu se ale mléko nedává.

Obchod Apetit