Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Maďarský fenomén somlói galuska: Poskládejte si s Apetitem oblíbený vláčný dezert ze tří korpusů

somlói galuska
ZDROJ: Wikimedia Commons
sdílet:

Opulentní somlói galuska trochu připomíná pohár, který někdo připravil na talíř. V Maďarsku se podává při slavnostních příležitostech. Zároveň jde o dezert tak oblíbený, že si ho můžete kdykoli dát ve většině maďarských cukráren. Jak vypadá a jak vzniká harmonie čokoládové chuti s nadýchanou šlehačkou a dotykem vanilky, ořechů a rumu?

Somlói galuska neboli šomló halušky je tradiční maďarský dezert, který vznikl v polovině 20. století a postupem přípravy lehce připomíná tiramisu, neboť se také skládá a nechává odležet. V Maďarsku si dezert somlói galuska můžete objednat téměř v každé kavárně a cukrárně, narazit na něj však můžete také v Rakousku pod názvem Somlauer Nockerln. 

  • Somlói galuska je skládaný dezert z piškotových korpusů (světlý, kakaový a ořechový) doplněný o vanilkový a čokoládový krém a doprovázený hojnou porcí šlehačky s čokoládovou polevou
  • Domácí příprava „šomló halušek“ vám zabere necelé 3 hodiny času + chlazení a odležení.
  • Somlói galuska nikdy nedostanete jako jeden kus dortu. Při servírování se z hotového dortu odkrajují lžící kousky podobné nokům a odtud tedy název halušky. 
  • Somlói je odvozeno od názvu kopce Somlyó.

Somlói galuska krok za krokem

Nejprve si připravte všechny korpusy. Po té se dejte do přípravy rumového sirupu, kterým budete každý korpus potírat. Následně uvařte vanilkový krém. Čokoládovou omáčku a šlehačku můžete nechat až na druhý den, kdy bude skládaný dort odleželý a připravený k servírování. 

1. Upečte korpusy

Na jednotlivé korpusy budete potřebovat:

  • Světlý: 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 3 lžíce polohrubé mouky, špetka soli.
  • Tmavý: 3 vejcem 3 lžíce cukru krupice, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, špetka soli.
  • Ořechový: 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce ořechů, špetka soli.

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů a připravte si pekáčky o rozměrech přibližně 22 x 26 cm. 
  2. Začněte přípravou světlého korpusu. Nejprve oddělte žloutky od bílků.
  3. K bílkům přidejte špetku soli a pusťte se do šlehání. Jakmile budou bílky připomínat pěnu, přidejte k nim 2 lžíce cukru a vyšlehejte velmi tuhý sníh.
  4. Zbylou lžíci cukru přidejte k žloutkům a společně vyšlehejte do světlé pěny.
  5. K žloutkové směsi ručně stěrkou zapracujte přibližně třetinu sněhu, následně přidejte lžíci prosáté mouky. Celý proces opakujte ve stejném pořadí, dokud nezapracujete veškerý sníh a mouku.
  6. Těsto stěrkou opatrně rozetřete do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte 12 – 15 minut. Otestujte dotekem, zda je těsto suché, případně do něj píchněte špejlí. Nechte vychladnout.
  7. Kakaový korpus připravte stejně jako světlý, s tím rozdílem, že lžíci prosátého kakaa přidejte již na začátku k žloutkové směsi.
  8. Ořechový korpus připravte také stejně jako světlý, jen ořechy naopak vmíchejte až na úplný závěr. 

2. Připravte si rumový sirup

Na rumový sirup budete potřebovat:

  • 200 ml vody
  • 100 ml rumu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 50 g rozinek

Postup přípravy rumového sirupu:

  1. Všechny uvedené ingredience včetně rozinek vložte do rendlíku a pozvolna přiveďte k varu.
  2. Snižte plamen a na mírném ohni vařte přibližně 5 minut, dokud se cukr nerozpustí a ingredience nepropojí. Přidejte rozinky a odstavte. 

3. Uvařte vanilkový krém

Na vanilkový krém budete potřebovat:

  • 500 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ vanilkového lusku

Postup přípravy vanilkového krému:

  1. Ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem a moukou. 
  2. Připravte si vodní lázeň. Do většího rendlíku dejte vodu, do menšího nalijte odměřené mléko a přidejte semínka z vanilkového lusku. Mléko s vanilkou přiveďte k varu (na sporáku, nikoli ve vodní lázni).
  3. Z mléčné směsi odeberte 1 naběračku a tu vlijte ke žloutkové směsi z bodu 1. Promíchejte a směs vlijte celou do mléka s vanilkou.
  4. Žloutkovou směs v rendlíku dejte do připravené vroucí vodní lázně a za stálého míchání nechte zhoustnout. Odstavte a zakryjte, aby se nevytvořil škraloup.

4. Složte dezert a nechte odležet

  1. Do pekáčku či mísy vložte nejprve ořechový korpus, který potřete rumovým sirupem s rozinkami. Přidejte cca 2 lžíce nahrubo nasekaných ořechů a potřete polovinou vanilkového krému.
  2. Pokračujte další vrstvou složenou z kakaového piškotu, rumového sirupu a vanilkového krému.
  3. Vrstvení zakončete světlým korpusem a rumovým sirupem. Dort můžete ještě posypat drcenými ořechy a kakaem.
  4. Zakryjte potravinovou fólií a nechte do druhého dne odležet.

5. Připravte si čokoládovou omáčku

Na čokoládovou omáčku budete potřebovat:

  • 150 ml vody
  • 50 ml rumu
  • 1 lžíci cukru krupice
  • 180 g čokolády

Všechny ingredience na čokoládovou omáčku dejte do rendlíku a na mírném ohni zahřívejte, dokud se vše nepropojí v hladkou směs. 

6. Servírování

Na závěr už jen vyšlehejte šlehačku a můžete se pustit do servírování. Z odleželého dortu lžící vykrajujte nočky a skládejte je na talíř. Dezert přelijte čokoládovou omáčkou a ozdobte šlehačkou, kakaem a drcenými oříšky

Zdroje informací: ProZeny, Travel Magazín, Allrecipes

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč