Třípatrový dort z bílé čokolády

Třípatrový dort z bílé čokolády
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Třípatrový dort z bílé čokolády

4 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 třípatrový dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13469 kcal
Bílkoviny 205 g
Sacharidy 1040 g
Tuky 996 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stříbrnou medaili si z Velké cukrářské výzvy odnesl tenhle třípatrový dort. Milujete-li bílou čokoládu, zblázníte se blahem. Recept je vyladěný do posledního detailu, na první pohled poznáte, že jeho autor miluje francouzskou cukrařinu a je mistr v dodržování těch nejnáročnějších postupů. Bravo! 

Suroviny

Na lískooříškový piškot
475 g
krupicový cukr 250 g
vejce 470 g
8-12 kusů, dle velikosti
máslo 132 g
změklé
krupicový cukr 62 g
bílek 100 g
Na lískooříškový crunch
krupicový cukr 100 g
máslo 85 g
zlatý sirup 34 g
možno nahradit kukuřičným sirupem
lískové oříšky 50 g
nasekané
100 g
nemletá
mléko 500 g
želatina 21 g
bílá čokoláda 980 g
(nejlépe Valhrona Ivoire)
smetana ke šlehání 1000 g
33%

Postup

1

Troubu rozehřejte na 180°C. V mixéru prošlehejte lískooříškovou mouku, 250g cukru a vejce. Postupně přidávejte máslo a šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota. Ze zbylého cukru (62g) a bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Rozdělte do 3 forem o průměru 12, 18 a 24cm. Pečte 15–20 minut. Nechte vychladnout, vyjměte z formy a mírně seřízněte tak, abyste zhruba o 1 až 2cm zmenšili průměr korpusu.

2

Na oříškový crunch: Všechny suroviny (kromě oříšků) dejte do menšího hrnce, přilijte 6g vody a přiveďte k varu. Míchejte, aby se cukr rozpustil, pak přisypte oříšky, promíchejte a vlijte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do lednice vychladit a pak vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte 10 minut. Nechte vychladnout a nadrťte či nalámejte.

3

Na pěnu: Kávu vsypte do menšího hrnce, přilijte mléko a přiveďte k varu. Odstavte z plotny a nechte 15 minut louhovat, poté sceďte. Želatinu dejte do misky se studenou vodou a počkejte, až změkne. Pak ji vyždímejte a přimíchejte do horkého kávového mléka. Promíchejte, přisypte čokoládu a vymíchejte do hladkého krému, aby byly čokoláda i želatina rozpuštěné. Nechte zchladnout na 35°C (omočte v krému prst a přiložte jej na ret – pokud bude hřát, ještě posečkejte). Smetanu vyšlehejte dotuha a přimíchejte ji do čokoládového krému.

4

Želatinu na glazuru namočte do studené vody. Smetanu přiveďte v rendlíku k varu. Želatinu vymačkejte a vmíchejte ji do smetany, aby se rozpustila. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, pak ji vlijte ke smetaně a promíchejte. Nakonec přilijte olej a 130g vody a tyčovým mixérem prošlehejte. Zchlaďte na 32°C (teplota ideální na to, aby se dort pěkně poléval a glazura na něm držela).

5

Dokončení: Každý z korpusů prokrojte a připravte si 3 dortové formy. Na dno každé z nich dejte část kávové pěny tak, aby byla asi 1cm vysoká. Posypte ji vrstvičkou oříškového crunche, na ni položte korpus, do forem rozdělte zbylou pěnu a vtiskněte druhou část piškotu. Formy dejte na pár hodin (či přes noc) do mrazáku vychladit.

 
6

Každé patro dortu poté vyjměte z formy – na vrch položte dortovou podložku a otočte dnem vzhůru, aby byl piškot vespodu. Každé z pater přelijte glazurou a dejte opět vychladit.

7

Sestavení: Spodní patro dejte na etažér. Vezměte 4 výztuhové tyčky a seřízněte, aby byly jen o pár milimetrů kratší, než je výška spodního patra. Zapíchněte je podle obr. 1. Oříšky obsypte kraj prostředního korpusu a usaďte ho do středu spodního korpusu (obr. 2). Seřízněte další tyčky, zapíchněte je do středu prostředního korpusu (obr. 3) a na ně posaďte poslední patro, opět s krajem obsypaným oříšky. Dort nakonec ozdobte dole opraženými oříšky a nahoře zbylým crunchem a kvítky.  Obr. 4 - rež nejmenšího patra.

sestavení dortu

hotový dort z bílé čokolády

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5

Komentáře

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit