Třetí příčku ve Velké cukrářské výzvě vyhrál tenhle originální dort. Nadchl nás krásně nadýchaný piškotový korpus, kterému prospělo rozležení přes noc. A kombinace se šlehačkou a citronovým krémem mu také moc slušela. Ombré mramorování je efektní a trendy, a přitom tak snadné!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160°C. Žloutky vyšlehejte s cukrem a během šlehání průběžně přilévejte 130ml horké vody (cukr se pěkně rozpustí a hmota nabude na objemu). Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Mouku a prášek do pečiva prosejte ke žloutkům a promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh.
Těsto rozdělte do 6 dortových forem o průměru 23cm, předem vyložených pečicím papírem. Dejte do trouby a pečte 30–40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
Na citronový krém si připravte vodní lázeň – na hrnec s vroucí vodou posaďte žáruvzdornou misku (kovovou nebo skleněnou). Do misky vlijte citronovou šťávu a 350ml vody a přidejte cukr a škrob. Důkladně rozmíchejte a za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne (asi jako pudink). Přidejte máslo, odstavte z plotny a míchejte, až se všechno spojí. Pak zašlehejte žloutky a nechte vychladnout. Smetanu ušlehejte dotuha a na závěr do ní vmíchejte připravený citronový pudink.
Na rozvar dejte višně do rendlíku, přisypte cukr a vlijte rum, krátce provařte a pak nechte vychladnout.
Na meringue krém: Do žáruvzdorné misky dejte bílky, přisypte cukr, prošlehejte a misku postavte na hrnec s vroucí vodou. Neustále šlehejte, aby se bílky nezačaly vařit. Jakmile se cukr rozpustí, sundejte misku z hrnce a vyšlehejte do pevného sněhu. Do zchladlého sněhu zašlehejte máslo.
Pět korpusů pokropte višňovou šťávou, rozdělte na ně višně a potřete je citronovým krémem. Korpusy postavte na sebe a šestý nepotřený dejte úplně nahoru. Vzniklou ‚věž‘ nechte hodinu tuhnout v lednici.
Odložte si 1/3 máslového krému a zbylým potřete a uhlaďte dort po celém obvodu. Navrch položte tác a dort otočte vzhůru nohama. Dejte chladit, aby krém ztuhl. Připravte si 3 misky a do každé dejte asi lžíci odloženého krému. Obsah každé misky obarvěte jinou barvou (obr. 1). Postupně krémy natírejte na dort a vytvořte tak ombré mramorování (obr. 2).
Barevnou čokoládu rozpusťte a rovnoměrně ji naneste na okraj vršku dortu tak, aby pěkně stékala po stranách (obr. 3). Opět dejte dort alespoň na hodinu chladit. Pak jej vyndejte, nahoru položte tác a dort otočte. Zbylým máslovým krémem potřete dort shora a dejte znovu chladit. Pokud vám zbyl obarvený krém, vytvořte mramorování i na vrchní části dortu. Dort ozdobte pusinkami, makronkami, růžemi a nevěstiným závojem. Obr. 4 - nakrojený dort
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dokonalé slavnostní dorty(20 receptů )
- Inspirujte se našimi svatebními dorty a dezerty nebo si je na svatbu upečte sami(21 receptů )
- Svatební hostina: 17 slavnostních receptů pro svatební menu(17 receptů )
- Dorty pro maminku: 24 dortů pro den matek(21 receptů )
- Svatební dort podle vašeho gusta! Vyberte takový, na který budete s radostí vzpomínat(17 receptů )
Komentáře
Dobrý den, mám dotaz - za jak dlouho získá citrónová voda nad vodní lázní konzistenci pudinku? Zatím mám pocit, že se to dřív vypaří... Děkuji.
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je možné piecť testo postupne? Lebo do trúby sa mi nemesti 6 foriem naraz
Dobrý den, určitě můžete korpusy upéct postupně. Předpokládám, že máte běžnou troubu, do které se vejdou 2 formy naráz? Pak vydělte množství surovin na korpusy 3, abyste získala množství na 2 korpusy. Přípravu těsta a pečení zopakujte 3x, abyste získala 6 korpusů. Bohužel těsto nejde připravit naráz a péct postupně, protože by vám „spadlo“, vyprchal by prášek do pečiva a našlehaná vejce by taky ztratila pracně našlehanou strukturu. Držíme palce, ať se dort podaří na výbornou, redakce Apetitu