Piškotový dort s višněmi a citronovým krémem

Piškotový dort s višněmi a citronovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 19942 kcal
Bílkoviny 378 g
Sacharidy 1773 g
Tuky 1223 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Třetí příčku ve Velké cukrářské výzvě vyhrál tenhle originální dort. Nadchl nás krásně nadýchaný piškotový korpus, kterému prospělo rozležení přes noc. A kombinace se šlehačkou a citronovým krémem mu také moc slušela. Ombré mramorování je efektní a trendy, a přitom tak snadné! 

Související recepty

Suroviny

Na korpus
vejce 14 ks
žloutky a bílky zvlášť
krupicový cukr 630 g
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 630 g
kypřicí prášek do pečiva 2.5 ČL
Na citronový krém
citronová štáva 100 ml
krupicový cukr 180 g
škrob 3 PL
(maziena)
máslo 150 g
žloutek 6 ks
smetana ke šlehání 1 l
33%
Na višňový rozvar
mražené višně 250 g
krupicový cukr 6 PL
rum 5 PL
Na máslový meringue krém
6 ks
bílků
krupicový cukr 360 g
máslo 500 g
změklé
potravinářské barvy

1 Troubu předehřejte na 160°C. Žloutky vyšlehejte s cukrem a během šlehání průběžně přilévejte 130ml horké vody (cukr se pěkně rozpustí a hmota nabude na objemu). Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Mouku a prášek do pečiva prosejte ke žloutkům a promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte sníh.

2 Těsto rozdělte do 6 dortových forem o průměru 23cm, předem vyložených pečicím papírem. Dejte do trouby a pečte 30–40 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.

3 Na citronový krém si připravte vodní lázeň – na hrnec s vroucí vodou posaďte žáruvzdornou misku (kovovou nebo skleněnou). Do misky vlijte citronovou šťávu a 350ml vody a přidejte cukr a škrob. Důkladně rozmíchejte a za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne (asi jako pudink). Přidejte máslo, odstavte z plotny a míchejte, až se všechno spojí. Pak zašlehejte žloutky a nechte vychladnout. Smetanu ušlehejte dotuha a na závěr do ní vmíchejte připravený citronový pudink.

4 Na rozvar dejte višně do rendlíku, přisypte cukr a vlijte rum, krátce provařte a pak nechte vychladnout.

5 Na meringue krém: Do žáruvzdorné misky dejte bílky, přisypte cukr, prošlehejte a misku postavte na hrnec s vroucí vodou. Neustále šlehejte, aby se bílky nezačaly vařit. Jakmile se cukr rozpustí, sundejte misku z hrnce a vyšlehejte do pevného sněhu. Do zchladlého sněhu zašlehejte máslo.

Pět korpusů pokropte višňovou šťávou, rozdělte na ně višně a potřete je citronovým krémem. Korpusy postavte na sebe a šestý nepotřený dejte úplně nahoru. Vzniklou ‚věž‘ nechte hodinu tuhnout v lednici.

7 Odložte si 1/3 máslového krému a zbylým potřete a uhlaďte dort po celém obvodu. Navrch položte tác a dort otočte vzhůru nohama. Dejte chladit, aby krém ztuhl. Připravte si 3 misky a do každé dejte asi lžíci odloženého krému. Obsah každé misky obarvěte jinou barvou (obr. 1). Postupně krémy natírejte na dort a vytvořte tak ombré mramorování (obr. 2).

8 Barevnou čokoládu rozpusťte a rovnoměrně ji naneste na okraj vršku dortu tak, aby pěkně stékala po stranách (obr. 3). Opět dejte dort alespoň na hodinu chladit. Pak jej vyndejte, nahoru položte tác a dort otočte. Zbylým máslovým krémem potřete dort shora a dejte znovu chladit. Pokud vám zbyl obarvený krém, vytvořte mramorování i na vrchní části dortu. Dort ozdobte pusinkami, makronkami, růžemi a nevěstiným závojem. Obr. 4 - nakrojený dort

Malované sněhové pusinky

Malované sněhové pusinky

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5

Komentáře

Dorota Košťálová

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je možné piecť testo postupne? Lebo do trúby sa mi nemesti 6 foriem naraz

Martina Zajícová

Dobrý den, určitě můžete korpusy upéct postupně. Předpokládám, že máte běžnou troubu, do které se vejdou 2 formy naráz? Pak vydělte množství surovin na korpusy 3, abyste získala množství na 2 korpusy. Přípravu těsta a pečení zopakujte 3x, abyste získala 6 korpusů. Bohužel těsto nejde připravit naráz a péct postupně, protože by vám „spadlo“, vyprchal by prášek do pečiva a našlehaná vejce by taky ztratila pracně našlehanou strukturu. Držíme palce, ať se dort podaří na výbornou, redakce Apetitu

Alena Šimonovská

Dobrý den, mám dotaz - za jak dlouho získá citrónová voda nad vodní lázní konzistenci pudinku? Zatím mám pocit, že se to dřív vypaří... Děkuji.

Obchod Apetit