Maďarský guláš, perkelt, langoše nebo lečo jsou jídla, která si v české kuchyni našla svá čestná místa. Maďarská kuchyně ukrývá samozřejmě i plno pochoutek, které u nás tak často nepřipravujeme, třeba skvělou rybí polévku halászlé nebo kološvárské zelí. Pojďte si připomenout vynikající maďarské speciality!
Halászlé neboli rybářská polévka
Tato polévka je jedním z nejoblíbenějších národních jídel v Maďarsku. Připravuje se ze směsi sladkovodních ryb (kapr, sumec, okoun, štika), brambor, zeleniny (cibule, rajče, paprika) a zaujme charakteristickou červenou barvou a ostrou chutí, kterou jí dodává velké množství mleté pálivé papriky.
- Jedná se o vydatnou polévku, která se jí jako hlavní jídlo.
- Existují tři základní druhy halászlé – dunajská, tisská a balatonská – které liší přípravou.
- Dunajská polévka halászlé je z kaprů, podává se s nudlemi a nepasíruje se.
- Z oblasti Tisy pochází szegedské halászlé. Nejprve se uvaří základní vývar z drobných ryb a cibule, ryby se do vývaru pasírují a až poté se ve smesi vaří hlavní ryba (nejčasteji kapr). Podává se bez nudlí.
- Balatonská verze se liší tím, že se do ní přidává kořenová zelenina. Ani v této variantě nejsou nudle.
Pravý maďarský guláš, tedy spíše „gulyás“
Asi nejznámějším jídlem maďarského kulinářského repertoáru je guláš, jehož historie sahá až do 9. století, kdy si ho pastevci připravovali v kotlíku na ohni.
- Název vznikl od slova gulya, které znamená stádo hovězího dobytka.
- Tradiční guláš je spíše vydatná polévka s masem, cibulí, paprikou, mrkví a rajčaty, která se nikdy nezahušťuje moukou a podává se s chlebem.
- Knedlíky jsme si ke guláši přidali až my v Česku.
Perkelt a paprikáš se podobají českému guláši
Ačkoliv jsou pörkölt a paprikás považovány za dva samostatné pokrmy, jejich základ v podobě masa (hovězí, vepřové, jehněčí, kuřecí nebo játra), rajčat, cibule a spousty mleté papriky, je stejný.
- Perkelt se však zahušťuje moukou, zatímco paprikáš smetanou.
- K oběma pokrmům se podává chléb, noky (nokedli) nebo tradiční drobné těstoviny zvané tarhoňa.
Langoš – pozdrav z Maďarska
Někdejší oblíbená pochoutka z českých stánků, lángos, pochází také z Maďarska. Název je odvozený od maďarského slova plamen a podává se tu i jako alternativa chleba.
- Názory na původ této nadýchané smažené placky se různí. Některé prameny tvrdí, že pochází z Turecka, jiné ho přičítají starým Římanům.
- V Maďarsku langoš nejčastěji podávají s česnekovou omáčkou, strouhaným sýrem, zakysanou smetanou „tejföl“ a někdy i s klobáskami.
Kološvárské zelí a lečo
I na poli zeleninových pokrmů vás Maďarsko může okouzlit. Obě tato zeleninová jídla ovšem doplňuje maso.
- Kološvárské zelí neboli erdélyi rakott káposzta je výtečný pokrm ukrývající směs kysaného zelí, mletého masa, rýže a smetany.
- Maďarské lecsó, které v ČR zdomácnělo, představuje směs cibule, rajčat, papriky a mleté papriky. Nezahušťuje se moukou.
- Zelenina na lečo by se podle maďarských šéfkuchařů měla nejdříve upéct, poté oloupat, nakrájet a dusit.
- Do leča se přidává maďarská klobása, ale někdy i houby či vajíčka. Podává se jako hlavní jídlo s výše zmíněnou tarhoňou, někdy s bramborami či rýží.
A co maďarské dezerty? Odpoveď je jasná: somlói galuska
Somlói galuska (čtěte šomloji galuška) je oblíbený maďarský zákusek, který se skládá ze tří druhů piškotového korpusu, vanilkové a čokoládové omáčky, vlašských ořechů, rumu a šlehačky.
- Vymyslel ho číšník legendární maďarské restaurace Gundel už v roce 1950, Károly Gollerits
- Roku 1958 vyhrál dezert cenu na Světové výstavě v Bruselu v podání cukráře Józsefa Bély Szőcse, který mu dal jeho současnou podobu.
- Mezi další maďarské dezerty patří vrstvené dorty krémes, esterházy nebo flódni ale také kürtöskalács, který je u nás známe jako trdelník.
Zdroj informací: časopis Apetit