Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vypadá maďarský lángos a další poklady uherské kuchyně? Halászlé, perkelt či lecsó

Maďarský guláš
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Maďarský guláš, perkelt, langoše nebo lečo jsou jídla, která si v české kuchyni našla svá čestná místa. Maďarská kuchyně ukrývá samozřejmě i plno pochoutek, které u nás tak často nepřipravujeme, třeba skvělou rybí polévku halászlé nebo kološvárské zelí. Pojďte si připomenout vynikající maďarské speciality!

Halászlé neboli rybářská polévka

Tato polévka je jedním z nejoblíbenějších národních jídel v Maďarsku. Připravuje se ze směsi sladkovodních ryb (kapr, sumec, okoun, štika), brambor, zeleniny (cibule, rajče, paprika) a zaujme charakteristickou červenou barvou a ostrou chutí, kterou jí dodává velké množství mleté pálivé papriky.

  • Jedná se o vydatnou polévku, která se jí jako hlavní jídlo.
  • Existují tři základní druhy halászlé –⁠ dunajská, tisská a balatonská –⁠ které liší přípravou.
  • Dunajská polévka halászlé je z kaprů, podává se s nudlemi a nepasíruje se.
  • Z oblasti Tisy pochází szegedské halászlé. Nejprve se uvaří základní vývar z drobných ryb a cibule, ryby se do vývaru pasírují a až poté se ve smesi vaří hlavní ryba (nejčasteji kapr). Podává se bez nudlí.
  • Balatonská verze se liší tím, že se do ní přidává kořenová zelenina. Ani v této variantě nejsou nudle.

Pravý maďarský guláš, tedy spíše „gulyás“

Asi nejznámějším jídlem maďarského kulinářského repertoáru je guláš, jehož historie sahá až do 9. století, kdy si ho pastevci připravovali v kotlíku na ohni. 

  • Název vznikl od slova gulya, které znamená stádo hovězího dobytka.
  • Tradiční guláš je spíše vydatná polévka s masem, cibulí, paprikou, mrkví a rajčaty, která se nikdy nezahušťuje moukou a podává se s chlebem.
  • Knedlíky jsme si ke guláši přidali až my v Česku.

Perkelt a paprikáš se podobají českému guláši

Ačkoliv jsou pörkölt a paprikás považovány za dva samostatné pokrmy, jejich základ v podobě masa (hovězí, vepřové, jehněčí, kuřecí nebo játra), rajčat, cibule a spousty mleté papriky, je stejný.

  • Perkelt se však zahušťuje moukou, zatímco paprikáš smetanou.
  • K oběma pokrmům se podává chléb, noky (nokedli) nebo tradiční drobné těstoviny zvané tarhoňa.

Langoš – pozdrav z Maďarska

Někdejší oblíbená pochoutka z českých stánků, lángos, pochází také z Maďarska. Název je odvozený od maďarského slova plamen a podává se tu i jako alternativa chleba.

  • Názory na původ této nadýchané smažené placky se různí. Některé prameny tvrdí, že pochází z Turecka, jiné ho přičítají starým Římanům.
  • V Maďarsku langoš nejčastěji podávají s česnekovou omáčkou, strouhaným sýrem, zakysanou smetanou „tejföl“ a někdy i s klobáskami.

Kološvárské zelí a lečo

I na poli zeleninových pokrmů vás Maďarsko může okouzlit. Obě tato zeleninová jídla ovšem doplňuje maso.

  • Kološvárské zelí neboli erdélyi rakott káposzta je výtečný pokrm ukrývající směs kysaného zelí, mletého masa, rýže a smetany.
  • Maďarské lecsó, které v ČR zdomácnělo, představuje směs cibule, rajčat, papriky a mleté papriky. Nezahušťuje se moukou.
  • Zelenina na lečo by se podle maďarských šéfkuchařů měla nejdříve upéct, poté oloupat, nakrájet a dusit.
  • Do leča se přidává maďarská klobása, ale někdy i houby či vajíčka. Podává se jako hlavní jídlo s výše zmíněnou tarhoňou, někdy s bramborami či rýží.

A co maďarské dezerty? Odpoveď je jasná: somlói galuska

Somlói galuska (čtěte šomloji galuška) je oblíbený maďarský zákusek, který se skládá ze tří druhů piškotového korpusu, vanilkové a čokoládové omáčky, vlašských ořechů, rumu a šlehačky.

  • Vymyslel ho číšník legendární maďarské restaurace Gundel už v roce 1950, Károly Gollerits
  • Roku 1958 vyhrál dezert cenu na Světové výstavě v Bruselu v podání cukráře Józsefa Bély Szőcse, který mu dal jeho současnou podobu. 
  • Mezi další maďarské dezerty patří vrstvené dorty krémes, esterházy nebo flódni ale také kürtöskalács, který je u nás známe jako trdelník.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...