Jak vypadá maďarský lángos? Jaké jsou poklady uherské kuchyně? Halászlé, perkelt či lecsó

Gulášová polévka
ZDROJ: RitaE / Pixabay
sdílet:

Maďarský guláš, perkelt, langoše nebo lečo jsou jídla, která si v české kuchyni našla svá čestná místa. Maďarská kuchyně ukrývá samozřejmě i plno pochoutek, které u nás tak často nepřipravujeme, třeba skvělou rybí polévku halászlé nebo kološvárské zelí. Pojďte si připomenout vynikající maďarské speciality!

Halászlé neboli rybářská polévka

Tato polévka je jedním z nejoblíbenějších národních jídel v Maďarsku. Připravuje se ze směsi sladkovodních ryb (kapr, sumec, okoun, štika), brambor, zeleniny (cibule, rajče, paprika) a zaujme charakteristickou červenou barvou a ostrou chutí, kterou jí dodává velké množství mleté pálivé papriky.

  • Jedná se o vydatnou polévku, která se jí jako hlavní jídlo.
  • Existují tři základní druhy halászlé –⁠ dunajská, tisská a balatonská –⁠ které liší přípravou.
  • Dunajská polévka halászlé je z kaprů, podává se s nudlemi a nepasíruje se.
  • Z oblasti Tisy pochází szegedské halászlé. Nejprve se uvaří základní vývar z drobných ryb a cibule, ryby se do vývaru pasírují a až poté se ve smesi vaří hlavní ryba (nejčasteji kapr). Podává se bez nudlí.
  • Balatonská verze se liší tím, že se do ní přidává kořenová zelenina. Ani v této variantě nejsou nudle.

Maďarská rybí polévka

Maďarská rybí polévka

Více

Pravý maďarský guláš, tedy spíše „gulyás“

Asi nejznámějším jídlem maďarského kulinářského repertoáru je guláš, jehož historie sahá až do 9. století, kdy si ho pastevci připravovali v kotlíku na ohni. 

  • Název vznikl od slova gulya, které znamená stádo hovězího dobytka.
  • Tradiční guláš je spíše vydatná polévka s masem, cibulí, paprikou, mrkví a rajčaty, která se nikdy nezahušťuje moukou a podává se s chlebem.
  • Knedlíky jsme si ke guláši přidali až my v Česku.

Perkelt a paprikáš se podobají českému guláši

Ačkoliv jsou pörkölt a paprikás považovány za dva samostatné pokrmy, jejich základ v podobě masa (hovězí, vepřové, jehněčí, kuřecí nebo játra), rajčat, cibule a spousty mleté papriky, je stejný.

  • Perkelt se však zahušťuje moukou, zatímco paprikáš smetanou.
  • K oběma pokrmům se podává chléb, noky (nokedli) nebo tradiční drobné těstoviny zvané tarhoňa.

Maďarský perkelt

Maďarský perkelt

Více

Langoš – pozdrav z Maďarska

Někdejší oblíbená pochoutka z českých stánků, lángos, pochází také z Maďarska. Název je odvozený od maďarského slova plamen a podává se tu i jako alternativa chleba.

  • Názory na původ této nadýchané smažené placky se různí. Některé prameny tvrdí, že pochází z Turecka, jiné ho přičítají starým Římanům.
  • V Maďarsku langoš nejčastěji podávají s česnekovou omáčkou, strouhaným sýrem, zakysanou smetanou „tejföl“ a někdy i s klobáskami.

Kološvárské zelí a lečo

I na poli zeleninových pokrmů vás Maďarsko může okouzlit. Obě tato zeleninová jídla ovšem doplňuje maso.

  • Kološvárské zelí neboli erdélyi rakott káposzta je výtečný pokrm ukrývající směs kysaného zelí, mletého masa, rýže a smetany.
  • Maďarské lecsó, které v ČR zdomácnělo, představuje směs cibule, rajčat, papriky a mleté papriky. Nezahušťuje se moukou.
  • Zelenina na lečo by se podle maďarských šéfkuchařů měla nejdříve upéct, poté oloupat, nakrájet a dusit.
  • Do leča se přidává maďarská klobása, ale někdy i houby či vajíčka. Podává se jako hlavní jídlo s výše zmíněnou tarhoňou, někdy s bramborami či rýží.

Jahodový kremeš

Jahodový kremeš

Více

A co maďarské dezerty? Odpoveď je jasná: somlói galuska

Somlói galuska (čtěte šomloji galuška) je oblíbený maďarský zákusek, který se skládá ze tří druhů piškotového korpusu, vanilkové a čokoládové omáčky, vlašských ořechů, rumu a šlehačky.

  • Vymyslel ho číšník legendární maďarské restaurace Gundel už v roce 1950, Károly Gollerits
  • Roku 1958 vyhrál dezert cenu na Světové výstavě v Bruselu v podání cukráře Józsefa Bély Szőcse, který mu dal jeho současnou podobu. 
  • Mezi další maďarské dezerty patří vrstvené dorty krémes, esterházy nebo flódni ale také kürtöskalács, který je u nás známe jako trdelník.

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Obchod Apetit