0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vyšlehat dokonalou šlehačku?

Vafle s jahodami a šlehačkou
ZDROJ: Irita Antonevica/Pexels
sdílet:

Když se řeknou jahody, taky se vám automaticky vybaví čepice z vyšlehané smetany? Šlehačkovými závějemi rádi zdobíme ovoce i dezerty. Přesto vyšlehat smetanu tak, že vypadá i chutná jako nadýchaný obláček, může být někdy práce k vzteku. Proč nejde šlehačka ušlehat? Proč se šlehačka srazí? Jak nezdaru předejít?

​Pojďme na to od podlahy. Jako smetana se označuje mléčný výrobek s minimálně 10 procenty tuku. Ovšem ne každá smetana se hodí ke šlehání.

  • V obchodech můžeme narazit na výrobky, které splňují tuto minimální hranici a které nesou názvy jako smetana na vaření nebo smetana do kávy. Omáčku či kávu zjemnit dovede, víc však od ní čekat nemůžeme.
  • Abychom vyrobili šlehačku, potřebujeme tuku daleko víc. Najdeme ho ve smetaně ke šlehání, která obsahuje tuku alespoň 30 %.
  • Název vysokotučná smetana pak najdeme na takových kelímcích, jejichž tučnost je 35 % a víc. 
  • Čím víc tuku, tím větší šance, že se dílo podaří.
  • Smetanu ke šlehání vyšleháte, i pokud ji předem smícháte například s mascarpone, jogurtem nebo s tvarohem.
  • K vyšlehání smetany dobře poslouží ruční mixér, obyčejná metla, robot ale i tyčový mixér. Pokud nevlastníte ani jedno, vystačíte i se zavařovací sklenicí, ve které můžete šlehačku "utřepat" jako v shakeru.

Ztužovač šlehačky netřeba

Pro bezchybný našlehaný výsledek je zapotřebí, aby byla šlehačka dobře vychlazená. Pak už je jedno, zda je sladká či bez cukru nebo pařížská.

  • Nízká teplota je totiž pro šlehání zásadní.
  • Vlahá či nepříliš studená smetana nebude spolupracovat a zanechá vás v lepším případě s polotekutou směsí, v tom horším pak s hrudkami másla.
  • Budete-li totiž nevychlazenou smetanu šlehat příliš dlouho, docílíte toho, že se šlehačka srazí.

Tučnost hraje také roli v ochotě smetany tuhnout, příliš tučná smetana ale nemusí být po vyšlehání tolik nadýchaná. Konzistencí může připomínat spíš krém.

  • Rozhodování, zda použít běžnou smetanu ke šlehání nebo vysokotučnou smetanu, můžete přizpůsobit tomu, na co chcete šlehačku použít. 
  • Tučnější a krémovější šlehačka ze 40% smetany najde lepší uplatnění například na dortech či cupcakes, kde bude dobře a dlouho držet tvar.
  • Nadýchanější, vzdušnější a lehčí šleahačka pak přijde vhod k okamžitému jídlu, jako je například ovocný pohár se zmrzlinou
  • Pokud nemáte na výběr, běžná 30–33% smetana ke šlehání zastane svou úlohu dokonale univerzálně.

Ztužovač šlehačky je přípravek, který běžně zakoupíte mezi vanilkovými cukry a prášky do pečiva. Nejde (samozřejmě) o nic závadného. V podstatě si pojistíte tuhý šlehačkový výsledek použitím škrobu. 

  • Na chuti šlehačky se použití ztužovače pozná na jazyku, dojem z dokonalého dezertu může milovníkům šlehačky pokazit.
  • Ztužovač vedle modifikovaného škrobu obsahuje také cukr. Šlehačka s jeho použitím bude vždy sladká.
  • Pro výrobu šlehačky rozhodně není nezbytný.

Překvapení ve spreji

Šlehačka ve spreji může usnadnit práci a někdy i nervy. Její koupě ale vyžaduje obezřetnost a pozorné oko. Proč? 

  • Velká část šlehaček ve spreji vůbec smetanu neobsahuje, jde o směs oleje a vody spolu s řadou éček.
  • Chuť těchto produktů je hlavně sladká, opravdovou šlehačku připomíná jen velmi vzdáleně.
  • Podobně je na tom i vzhled. V kávě se náhražková roostlinná šlehačka hned rozpouští.
  • Pokud chcete najít šlehačku ve spreji z opravdové smetany, důkladně čtěte složení, které se uvádí na obalu. Dáte-li si práci, najdete takovou.

Kolik smetan znáš?

Jak už jsme zmínili výš, koupí suroviny se správným podílem tuku představuje správný směr na cestě k úspěchu, jak vyšlehat správnou šlehačku. Jásat by však bylo předčasné. Někdy můžeme stát před rozhodováním, zda pořídit smetanu trvanlivou, nebo čerstvou. Rozdíl mezi nimi je v podmínkách skladování a v jejich trvanlivosti.

  • Trvanlivá smetana prošla krátkodobým záhřevem za vysoké teploty (UHT), čím došlo ke zničení mikroorganismů, které způsobují kažení. V obchodech bývá uskladněna mimo chladicí boxy a vydrží i několik měsíců.
  • Naproti tomu tepelné ošetření čerstvé smetany je trochu šetrnější, což má za následek, že se začnou kazit dříve, je proto potřeba ji až do spotřebování skladovat v chladničce.

Mezi čerstvými smetanami číhá ještě jeden rozdíl. Kromě toho, že některé balí výrobci do plastových kelímků a jiné do kartonu, mohou být tzv. stabilizované, což můžeme přeložit jako zahuštěné.

  • Podle platné legislativy nesmějí do smetany přijít žádné přídatné látky (éčka), s výjimkou pěti zahušťovadel: algináty sodný a draselný, karagenan, karboxymethylcelulóza a mono- a diglyceridy mastných kyselin. Jde o látky přírodního charakteru a z pohledu zdraví se jich není třeba obávat.
  • Otázkou však je, jestli zahušťovací látky ve smetaně nejsou tak trochu navíc. 

Související články

Smetana v hlavní roli, nejlepší krémové polévky a omáčky
  • Tipy a triky

Smetana v hlavní roli, nejlepší krémové polévky a omáčky

Kdo by odolal krémové smetanové polévce nebo omáčce? Smetana se dříve používala jen zřídka, spíše v neděli nebo ve sváteční dny. Dnes se s ní ale nešetří, a díky tomu existuje velké množství lahodných smetanových receptů. Ochutnejte výběr z...
Dokonalá krémová polévka a jak na ni
  • Tipy a triky

Dokonalá krémová polévka a jak na ni

Krémová polévka patří k jednoduchým, a přesto velice chutným pokrmům, které vás na podzim nejen zahřejí. Dodají vašemu organismu řadu vitaminů a minerálů, tedy pokud si dáte záležet s výběrem surovin. Poradíme vám, jaké z nich pro krém...
Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit