Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí schované ve známých chutích. Pojďte si v našem kvízu vyzkoušet, nakolik znáte klasiky českých hospod!
Hospodská jídla, restaurační klasiky nebo hospodské hotovky vzbuzují v mnoha lidech zvláštní rozpolcenost. Na jedné straně nostalgii, touhu po bezpečně známém a kulturně blízkém prožitku, na té druhé pak obavu z náhražek a nedůvěru. V každém z nich je však kus dobra, jako jsou použití lokálních surovin surovin, zužitkování zbytků a snaha přizpůsobit je chuťovým preferencím českých jazýčků.
- Z takových záměrů pak vycházejí skvosty české kuchyně jako znojemská hovězí pečeně, moravský vrabec s knedlíkem a zelím, španělský ptáček nebo koprovka.
- Domácí kuchaři dodali těmto receptů spoustu obměn, v hospodách se však vaří podle tradičních receptů.
- Segedínský guláš je nejlepší z vepřového masa, ten klasický z hovězího, španělský ptáček se neobejde bez kyselé okurky a katův šleh bez papriky!
- Nadýchané knedlíky jdou nedílnou součástí českých „omáčkových“ jídel.
Česká hospodská jídla sice nejsou zrovna v žebříčku nejlehčích jídel moderní gastronomie, ale rozhodně je ze svého jídelníčku nemusíte vyškrnout. Pokud je nebudete jíst každý den, svět se nezboří! I u české kuchyně platí všeho s mírou.
Vaření s chutí nostalgie
Chuťový zážitek z hospodského jídla, připraveného z těch nejlepších surovin, poctivě a s láskou, probudí v každém strávníkovi záchvěv nostalgie. Nevěříte? Uvařte je své rodině k obědu a uvidíte sami! Vyzkoušejte s námi náš kvíz, ve kterém si můžete prověřit své znalosti českých hotovek!
Zdroj: Apetit