Řezy na plech už dávnou nejsou mezi dezerty popelkami. Jejich příprava je oproti zákuskům rychlejší, avšak na chuti a kráse se jim zcela jistě vyrovnají. Připravte je jako dezert na oslavu nebo jinou významnou událost. Uvidíte, že s našimi recepty si ostudu určitě neuříznete…
Bábovka, větrník nebo štrůdl, to jsou dezerty, o kterých nikdo nepolemizuje, jestli jsou nebo nejsou retro, i přesto, že je připravujeme desítky let. Ovšem takové šalamounské řezy, piškotové rolády, důkové nebo žloutkové řezy už z moderních kuchyní tak trochu vymyzeli. My si myslíme, že je to škoda!
Většina retro dezertů má neznámého autora a lidé se přou i o desetiletí jejich vzniku. Každý je má spojené s jinými lety. Někdo s horkým létem u babičky, kdy se podávala piškotová Šarlota, jiný s rodinnou oslavou, na níž nesměly chybět hraběnčiny řezy.
Retro dezerty v nás vyvolávají nostalgii, i když s tímto tvrzením nemusí souhlasit všichni. Je pravda, že záleží, jaký jste ročník. Všichni se ale shodneme na tom, že jde o dezerty, které u nás mají dlouhou tradici.
- S trendem zdravé stravy jednu dobu tak trochu vycházely z módy, dnes se s trendem ‚comfort food‘, tedy jídel, po kterých se cítíte psychicky i fyzicky v pohodě, jejich popularita opět roste.
- O žádnou dietu tedy rozhodně nejde, ale hodně másla, cukr, smetana a různé druhy polev tvoří dohromady opravdové nebe v hubě.
- Víte, jakému dezertu se tak přezdívá? Právě takové otázky vás čekají. Nejprve si ale projdeme ty, které se nám do kvízu nevešly.
Šalamounské řezy
Nejrychlejší buchta, která by rozhodně neměla chybět ve vašem repertoáru. Šalamounské řezy jsou krásně vláčné a kromě kokosu se dají posypat čímkoli si budete přát. Nejlépe chutnají se zakysanou smetanou. Když zvlášť ušleháte bílky, budou i krásně nadýchané.
- Do těsta můžete přidat rozinky naložené v rumu nebo nasekané ořechy.
Piškotové rolády
Rolády se v tuzemské cukrařině také těší velké oblibě. Není divu. Snadno je připravíte i v domácích podmínkách s minimem pomůcek a úsilí. Na zcela jednoduchý piškot vám stačí pouze mouka, cukr a vejce.
Kremrole
Ty nejlepší kremrole v Praze jsme ochutnali v rodinné restauraci Story. Když jsme si řekli o recept, zjistili jsme, že jsou z domácího listového těsta, a tak vám předkládáme o něco jednodušší, ale taky skvělou alternativu. Tady je ověřený rodinný recept naší bývalé šéfredaktorky.
Ať už je to rakvička z cukrárny, či buchta na plech od babičky, retro dezertům zůstalo v našich srdcích vyhrazeno pevné místo. Pokud to máte stejně, náš test hravě zvládnete.
Zdroj: Apetit