Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v jedlých květinách?

Sedmikrásky
ZDROJ: Pixabay
sdílet:

Krásné a oku lahodící jídlo vždy dokonale nabudí chuťové buňky. Čím je pokrm barevnější a lákavější, tím více se na jeho konzumaci těšíme, a tím více si jej zajisté i vychutnáváme. Kromě ovoce a zeleniny nám svými barvami talíř rozzáří také jedlé květiny.

Každý z nás se čas od času rád ‚kochá‘ krásou rozkvetlých zahrad, truhlíků a luk, užíváme si vůni, barevnost a rozmanitost přírodní scenérie, ale možná nás ani nenapadne, že daná rostlina výborně chutná třeba v zeleninovém salátu, dokonale se hodí jako jedlá dekorace na dort, popřípadě se s ní dají kouzlit hotové divy, pokud si libujeme v netradičních chutích. Výhodou jedlých květů je jejich dostupnost a jednoduchá příprava.

 

Lichořeřišnice prozáří každý salát

Dekorativní letnička se pyšní nádherně barevnými květy a šťavnatými listy, které mají trochu štiplavou chuť podobnou ředkvičkám. Skvěle se budou vyjímat v salátech, ale ozdobí i další pokrmy a dodají jim chuť. Pěstovat lichořeřišnici můžete pohodlně i na balkoně v truhlíku.

Využijte pampelišku od kořenu až po květ

Žluté pampelišky jsou více než jen plevel na zahradách a travnatých plochách. Pampeliška, tedy smetánka lékařská, je léčivá a chutná bylinka. Využít se dá téměř celá.

  • Ze zářivě žlutých květů můžete připravit sirup či pampeliškový med, použít je na ozdobení salátů či dortů.
  • Mladé listy, lidově mlíčáky, mají osvěžující chuť, která je podobná rukolebáječně se proto hodí do salátů.
  • Využít se dají i kořeny – stačí je usušit, upražit, rozemlít a zalít vroucí vodu. Vznikne nápoj, který se používá jako náhrada kávy. 

Něžné sedmikrásky sluší talíři polévky, salátu i dortu

Sedmikráska, drobná rostlinka, jejíž květy jsou typické žlutým středem a bílými nebo bílo-růžovými okvětními lístky, zdobí naše zahrady od jara do podzimu. Věděli jste ale, že sedmikráska je velmi chutná a můžete ji využít do různých pokrmů a nápojů?

Květy sedmikrásky můžete bez obav využít k ozdobení polévky, chlebíčků, slavnostních dortů, nejrůznějších pohárů či jiných dezertů. Jemné kvítky dodají pokrmu křehkou krásu. Sedmikráskové výluhy a čaje mají řadu příznivých účinků na lidský organismus.

Oslnivé denivky lze konzumovat prakticky celé

Ačkoli pestrobarevné denivky zdobí mnoho českých zahrad, na talířích se běžně nevyskytují. V asijské, francouzské i italské kuchyni však mají své místo. Konzumovat se dají téměř celé rostliny a každá část denivky poskytuje jinou chuť. A protože jde o rostliny nenáročné na pěstování i levné na pořízení, recepty s ní vás nezruinují.

Velkou delikatesou jsou například květy plněné čokoládovou pěnou.

Pokud patříte mezi milovníky jedlých květin v kuchyni, vyzkoušejte náš kvíz:

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...