Guláš, to je česká klasika. Pravda je, že není tak úplně náš, inspiraci jsme si vzali z Maďarska, spíše než gulyási se ale podobá perkeltu. Ten český, kterému se také s oblibou přezdívá hospodský, má přesně daný postup, díky kterému docílíte tmavé a chuťově výrazné omáčky. Víte, jak na ni?
Hospodský guláš bychom měli najít v každé dobré české hospodě. Ne všechny ale vypadají stejně, některé jsou tmavší, jiné světlejší. Tajemství receptury na nejlepší hovězí guláš si hospodští kuchaři bedlivě střeží.
- U barvy záleží na tom, jakou trpělivost má kuchař s přípravou cibulového základu, který by měl být co nejtmavší, ale zase ne spálený.
- To by pak guláš chutnal hořce, a i když mezi pověrami koluje, že pravý hospodský guláš by měl být trochu hořký, rozhodně tomu tak není.
- Tmavší barvu mu může dodat také trocha tmavého piva, někdo guláš vaří se slupkami od cibule.
Recept na dokonalý guláš jinak není potřeba znovu rozepisovat, ten pro nás nejlépe okomentovat šéfkuchař Zdeněk Marcín.
Chybí v něm snad jen zmínka o tom, že guláš můžete podávat s různými přílohami. Někdo nedá dopustit na nadýchané kynuté knedlíky, jiný na špekové. Guláš je také skvělý s čestvým kváskovým chlebem či domácími bramboráčky.
A teď už pusťe do kvízu. Pokud se na něj necítíte, protože s gulášem nemáte takové zkušenosti, berte ho jako kurz vaření. Bod po bodu se dozvíte, jak na to!
Zdroj informací: časopis Apetit