Znojemská hovězí pečeně

Znojemská hovězí pečeně

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (41 vote)
Více než hodinu Snadné 4

Tradiční česká kuchyně má ve svém repertoáru daleko více, než jen koprovou a svíčkovou omáčku. Znojemská hovězí pečeně na seznamu  rozhodně nesmí chybět. Připravená z kvalitních surovin vykouzlí na tváři každého strávníka blažený úsměv.

Suroviny

600 g
hovězí loupaná plec
slanina 50 g
uzená, nakrájená na proužky
sůl
cibule 1 ks
nakrájená na hrubo
sádlo 1 PL
nebo slunečnicový olej
vývar hovězí 500 ml
mouka pšeničná hladká 2 PL
okurka 100 g
nakládané, nakrájené na plátky
houskový knedlík nebo kynutý knedlík, k podávání
pepř

1 Do masa udělejte po směru vláken tenkým nožem díry, rozšiřte je otáčením nože a pak prstem a vetkněte do nich proužky slaniny. Cibuli zpěňte v hrnci na tuku a vložte maso. Opečte je krátce ze všech stran, aby se zatáhlo, a podlijte asi 150 ml vody. Přiklopené duste v troubě doměkka asi 1,5 hodiny. Vyndejte z trouby, vyjměte maso a uchovejte horké. Do šťávy v hrnci přilijte vývar a přiveďte k varu. Vmíchejte mouku rozšlehanou v 100 ml studené vody. Vařte asi 20 minut a pak přeceďte. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud je omáčka příliš hustá, rozřeďte ji vývarem. Vložte do omáčky okurky a už jen prohřejte. Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijte omáčkou a podávejte.

Rada šéfkuchaře: Okurky nemusíte dávat do omáčky všechny, pokrm jimi lze posypat až na talíři. V obou případech jim ale velmi prospěje, když je předtím krátce prohřejete na kostičkách rozpuštěné slaniny. Navíc je omáčku možné zahustit i jíškou, pak ji stačí provařit jen deset minut.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Jak předpéct těsto na křehký koláč s náplní

Této metodě se také říká pečení naslepo. Jejím smyslem je připravit dokonalý koláč, jehož náplň zůstane vláčná nebo mazlavá, přesto vespod zůstane křehký. Jak na to? 1. Formu vyložte těstem i po stranách. Propíchejte na několika...
  • Tipy a triky

Seriál o mase: hovězí líčka

Líčko, jak název napovídá, pochází z tváře skotu. Je to krásný kus hovězího masa, který – jak říká šéfkuchař Václav Frič – si řezníci berou domů (a zákazníkům nenechají nic). Jde o část žvýkacích svalů, která je plná zdraví...
  • Tipy a triky

Jakým vínem zapíjet velikonoční lahůdky

K Velikonocům patří už tradičně něco ostřejšího. Panáka domácí slivovice nebo hruškovice nabídněte dospělým koledníkům a klidně si ho dejte také jako aperitiv na začátek hodování. Velikonočnímu menu by však nemělo chybět ani kvalitní víno,...
  • Tipy a triky

Potraviny, které vás nakopnou k lepšímu sportovnímu výkonu

Proč jíst před sportováním?Možná jste si doposud mysleli, že s prázdným žaludkem se vám bude přeci jen sportovat snadněji. To ale není tak úplně pravda. Abyste pro sportování měli dostatek energie a necítili se slabí či unavení, ...
  • Tipy a triky

Jarní louka na talíři: Zpestřete si pokrm jedlými květy

Luční kvítí na dort i do salátuOriginální dekorace talíře, dortu i zpestření salátu. Jedlé květy nabízejí širokou škálu kombinací barev a chutí, které si můžeme dopřát včetně bohaté nálože vitaminů. Mnoho lidí se domnívá, že jedlé květy se...

Obchod Apetit