Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Znojemská hovězí pečeně
znojemska hovezi pecene
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Znojemská hovězí pečeně

4.6/5 Počet hodnocení: 54
Více než dvě hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1978 kcal
Bílkoviny 207 g
Sacharidy 65 g
Tuky 95 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Znojemská hovězí pečeně nebo také znojemská omáčka na seznamu tradičních českých omáček rozhodně nesmí chybět. Znojemská s dušenou rýží nebo knedlíkem, připravená z kvalitních surovin vykouzlí na tváři každého strávníka blažený úsměv. Jestli i vám se sbíhají sliny, pak nabízíme recept, na kterém si pochutnáte.

Suroviny

uzená, nakrájená na proužky
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená na hrubo
nebo slunečnicový olej
vývar hovězí 500 ml
okurka 100 g
nakládané, nakrájené na plátky
k podávání

Postup

1

Do masa udělejte po směru vláken tenkým nožem díry, rozšiřte je otáčením nože a pak prstem a vetkněte do nich proužky slaniny.

2

Cibuli zpěňte v hrnci na tuku a vložte maso. Opečte ho krátce ze všech stran, aby se zatáhlo, a podlijte asi 150 ml vody.

3

Přiklopené duste v troubě předehřáté na 160 stupňů doměkka asi 1,5 hodiny (pokud maso nebude stále měkké, přijdete ještě 30 minut).

4

Vyndejte maso z trouby a uchovejte ho horké.

5

Do šťávy v hrnci přilijte vývar a přiveďte k varu.

6

Vmíchejte mouku rozšlehanou v 100 ml studené vody. Vařte asi 20 minut a pak přeceďte. Podle chuti osolte a opepřete.

Pokud je omáčka příliš hustá, rozřeďte ji vývarem.

7

Vložte do omáčky okurky a už jen prohřejte. Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijte omáčkou a podávejte.

Rada šéfkuchaře: Okurky nemusíte dávat do omáčky všechny, pokrm jimi lze posypat až na talíři. V obou případech jim ale velmi prospěje, když je předtím krátce prohřejete na kostičkách rozpuštěné slaniny. Navíc je omáčku možné zahustit i jíškou, pak ji stačí provařit jen deset minut.

Video převzato z TopRecepty.cz

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

03.05.2019 18:00

Dobrý den, prosím na kolik stupňů se má maso péct?

06.05.2019 12:10

Dobrý den, Veroniko, maso bychom připravovali v troubě předehřáté cca na 160 stupňů. Při této teplotě by se mělo pod pokličkou pomalu dusit. Čas od času bychom ho zkontrolovali a podlili. Kdyby ani po 1,5 hodině nebylo měkké, prodloužili bychom dobu dušení o 30 minut. Pokud nemáte nebo nechcete použít troubu, maso je možné i dusit v hrnci na sporáku, opět při střední teplotě. Obecně při pomalém pečení a dušení se dosahuje dobrých výsledků při nižších teplotách, ovšem je třeba počítat s tím, že se doba přípravy prodlouží.

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...