0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Znojemská hovězí pečeně

znojemska hovezi pecene
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Znojemská hovězí pečeně

4.6 / 5. Počet hodnocení: 49
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1843 kcal
Bílkoviny 207 g
Sacharidy 65 g
Tuky 80 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Znojemská hovězí pečeně nebo také znojemská omáčka na seznamu rozhodně nesmí chybět. Připravená z kvalitních surovin vykouzlí na tváři každého strávníka blažený úsměv.

Suroviny

loupaná plec 600 g
uzená, nakrájená na proužky
sůl
cibule 1 ks
nakrájená na hrubo
sádlo 1 PL
nebo slunečnicový olej
vývar hovězí 500 ml
mouka pšeničná hladká 2 PL
okurka 100 g
nakládané, nakrájené na plátky
knedlíky houskové
k podávání
pepř

Postup

1

Do masa udělejte po směru vláken tenkým nožem díry, rozšiřte je otáčením nože a pak prstem a vetkněte do nich proužky slaniny.

2

Cibuli zpěňte v hrnci na tuku a vložte maso. Opečte je krátce ze všech stran, aby se zatáhlo, a podlijte asi 150 ml vody.

3

Přiklopené duste v troubě předehřáté na 160 stupňů doměkka asi 1,5 hodiny (pokud maso nebude stále měkké, přijdete ještě 30 minut).

4

Vyndejte maso z trouby a ho uchovejte horké.

5

Do šťávy v hrnci přilijte vývar a přiveďte k varu.

6

Vmíchejte mouku rozšlehanou v 100 ml studené vody. Vařte asi 20 minut a pak přeceďte. Podle chuti osolte a opepřete.

Pokud je omáčka příliš hustá, rozřeďte ji vývarem.

7

Vložte do omáčky okurky a už jen prohřejte. Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijte omáčkou a podávejte.

Rada šéfkuchaře: Okurky nemusíte dávat do omáčky všechny, pokrm jimi lze posypat až na talíři. V obou případech jim ale velmi prospěje, když je předtím krátce prohřejete na kostičkách rozpuštěné slaniny. Navíc je omáčku možné zahustit i jíškou, pak ji stačí provařit jen deset minut.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

Lucie Velek

Dobrý den, Veroniko, maso bychom připravovali v troubě předehřáté cca na 160 stupňů. Při této teplotě by se mělo pod pokličkou pomalu dusit. Čas od času bychom ho zkontrolovali a podlili. Kdyby ani po 1,5 hodině nebylo měkké, prodloužili bychom dobu dušení o 30 minut. Pokud nemáte nebo nechcete použít troubu, maso je možné i dusit v hrnci na sporáku, opět při střední teplotě. Obecně při pomalém pečení a dušení se dosahuje dobrých výsledků při nižších teplotách, ovšem je třeba počítat s tím, že se doba přípravy prodlouží.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč