Sicilské cannoli jsou malé trubičky plněné různě ochucenou ricottou. Klasické cannoli se ochucují pomerančovou kůrou a jejich konce se obalují v pistáciích. A právě pro tento tradiční recept se rozhodl i Pavel Berky.
V každém čísle časopisu Apetit najdete naši spolupráci s Pavlem Berkym. Jak probíhá? Pavel si každý měsíc vybere recept z nového čísla a otestuje ho. Video, v němž najdete Pavlovu verzi receptu, pak najdete na jeho i našem Instagramu. A také na TikToku, YouTube, Pinterestu a Facebooku.
Původ cannoli je opředen mýty a legendami. Někteří se domnívají, že pochází z dob Saracénů, kteří v 9. století ovládali Sicílii. Říká se, že právě oni vymysleli koncept trubičkového pečiva, který v průběhu staletí dále rozvíjeli a zdokonalovali místní sicilští cukráři.
- Slovo cannolo je odvozeno z latinského slova canna, což znamená trubka nebo hůl. Původně se vyrábělo na oslavu Carnevale, tradičního předvelikonočního svátku.
Jak na cannoli?
- Na těsto na cannoli budete potřebovat mouku, cukr, skořici, sádlo, žloutek, Marsalu a vinný ocet.
- Vypracujte těsto, vyklopte ho na vál a hněťte, až je hladké a elastické.
- Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky, pokud se naopak drobí, přidejte Marsalu.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 2 hodiny do lednice.
- Vychlazené těsto rozválejte na plát o síle cca 1–2 mm a vykrajovátkem či skleničkou z něj vykrájejte kolečka. Každé kolečko namotejte na kovovou trubičku. Cannoli se potom smaží v oleji.
- Smíchejte ricottu, citronovou a pomerančovou kůru a moučkový cukr a cannoli naplňte. Celý recept najdete výše.
Zdroj: Apetit