Klasické cannoli se ochucují pomerančovou kůrou, naše citronová verze zjemněná mascarpone však taky stojí za vyzkoušení! Italské křupavé trubičky s jemným krémem se jen rozplývají na jazyku.
Suroviny
Postup
Dejte mouku, cukr a máslo do robotu. Mixujte, až vznikne drobenka. Za stálého chodu přidejte žloutek a víno a zpracujte na těsto. Vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na 4 díly. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte při pokojové teplotě 15 minut odpočinout.
Mezitím naplňte rendlík do poloviny olejem a na středním plameni ho rozehřejte na 180 °C. Po částech rozválejte vždy čtvrtku těsta na pomoučněné pracovní ploše na 2 mm silný plát. Vykrojte z něj obdélníky 8 x 10 cm. Po částech je zarolujte kolem kovové trubičky na cannoli (kremrole) nebo kolem trubek těstovin cannelloni. Šev vždy potřete bílkem a slepte ho.
Opatrně spusťte do oleje a smažte 1–2 minuty dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách a po zhruba 2 minutách stáhněte z trubiček a nechte zchladnout.
Prošlehejte přísady na náplň. Dejte do zdobicího sáčku s rovnou špičkou o průměru 1,7 cm a naplňte cannoli. Konce obalte v pistáciích a před podáváním pocukrujte.
NĚCO NAVÍC
Trubičky na cannoli lze připravit 1–2 dny předem a uchovat v dobře uzavřené krabici bez přístupu vzduchu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Opilé dezerty, které vám učarují: 26 skvělých receptů s alkoholem(26 receptů )
- Čerstvý sýr ve 36 skvělých receptech: slaných i sladkých(36 receptů )
- Vzpomínky na dovolenou: Jak si doma uvařit oblíbené pokrmy z letních cest(21 receptů )
- 30 italských receptů do 30 minut: Rychlá rodinná jídla, se kterými zazáříte (36 receptů )
Komentáře
Milá redakce, zkoušel někdo z vás tento recept? Cannoli jsem ochutnala před několika lety na Sicílii a moc mi chutnaly, tak jsem měla radost, že jsem náhodou recept objevila na vašich stránkách. Dnes jsem zkoušela udělat a byla to katastrofa. Peču už skoro 20 let, tak se považuji za zkušenou. Těsto dle receptu nebylo těsto, ale žvýkačka. Přidala jsem mouku a nakonec usmažila 24 trubiček. Myslela jsem, že mám vyhráno. Omyl. Krém tekl, nedržel pořádně uvnitř trubiček. Do druhé poloviny jsem přidala ztužovač a celou směs vyšlehala jako šlehačku. Škoda. Znovu se do takové věci pouštět nebudu.
Dobrý den,
moc nás mrzí, že Vás recept takhle potrápil.
Recept jsme samozřejmě otestovali, výsledek koneckonců můžete vidět na fotce, ale to bohužel neznamená, že se nemůže stát, že někomu vůbec nesedne :-(. Recept máme od kolegyně, která dlouho na Sicílii žila. Existují ovšem i jiné recepty – některé neobsahují vejce (nebo obsahují jenom bílek), jiné zase místo másla používají sádlo. Je možné, že by Vám jiný recept vyhovoval lépe a s těstem by se Vám pracovalo snáz.
Co se týče náplně, je fakt, že ricottu s mascarpone a limoncellem jde velmi snadno přemíchat, a pak má tendenci začít řídnout. Roli může hrát i moučkový cukr, který občas také dokáže při přípravě krému dost zkomplikovat život. Radili bychom míchat opravdu opatrně a pouze do spojení. Limoncello lze přidat v menším množství.
Je nám ale jasné, že podruhé už asi receptu šanci nedáte a mrzí nás to. Nejvíc je nám ale pochopitelně líto Vašeho zklamání. Umíme se do té frustrace vžít.
Doufáme, že podobné zklamání už Vás nečeká, a přejeme i přes to hezký den,
redakce Apetitu