Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jogurt, máslo a vejce aneb Božská snídaňová trojice. Pavel Berky vás naučí, jak na turecká vejce

Turecká vejce podle Pavla Berkyho
ZDROJ: foto Pavel Berky, se souhlasem Pavla Berkyho
sdílet:

Turecká vejce jsou lahodnou variantou snídaně, která vám přivodí efekt zvaný ‚v bříšku jako v pokojíčku‘. Ztracené vejce má ustláno na peřině z bílého jogurtu s česnekem, a to vše je přelité máslem. O recept jsme poprosili talentovaného kuchaře Pavla Berkyho.

Do teď jste si možná česnek nepředstavovali jako ideální součást snídaně, ale věřte, že změníte názor! Vlastně jde o takovou tureckou odpověď na izraelskou shakshuku, ale ve ‚svěží‘ variantě.

  • Zásadou číslo jedna je vybrat správný jogurt. Měl by být tučný a hustý, ideální je třeba řecký jogurt.  
  • Dávejte si pozor, ať to nepřeženete s česnekem. Pokud máte čas, utřete ho se solí, ať v jogurtu nejsou větší kusy.  
  • Máslová zálivka by měla být podle tradice výrazná. Použít můžete chilli nebo pepř, Pavel se rozhodl přidat trochu muškátového oříšku. Skvělé budou třeba s římským kmínem. 
  • Připravit ztracená vejce není zas taková věda, jak se může zdát. Jak se jednou naučíte správný postup, budete je mít vždy dokonalá. Pokud se na ně přesto necítíte, vyměňte je za vařená vejce s tekutým středem.  
  • Turecká vejce můžete posypat bylinkami, skvěle se k nim hodí třeba koriandr, máta nebo kopr. Na jaře pak můžete využít třeba česnek podivný, medvědí česnek nebo další jarní bylinky rostoucí ve volné přírodě.

Turecká vejce s oříškovým máslem a koprem podle Pavla Berkyho 

doba přípravy: 30 minut
náročnost: snadné
počet porcí:

Suroviny: 

  • 2 ks vajec 

  • 300 g tučného bílého jogurtu (turecký nebo řecký typ) 

  • 100 g másla 

  • 1 citron 

  • 1 ČL chilli vloček 

  • 1 ČL červené sladké papriky 

  • 2 PL vinného octa 

  • 2 stroužky česneku 

  • čerstvý kopr 

  • sůl 

  • pepř

Postup:

  1. Do misky dejte jogurt, přidejte najemno nastrouhaný česnek (nebo ho utřete se solí), šťávu z ¼ citronu, najemno nasekaný kopr, sůl a pepř. Pořádně vše promíchejte a dejte zatím do lednice. 
  2. Máslo nakrájejte na menší kostky a dejte do rendlíku. Na mírném plamenu ho začněte ohřívat. Nejprve se rozpustí a poté začne zlehka probublávat. Zahřívejte ho až do doby, kdy přestane bublat, změní barvu na medově hnědou a bude vonět po oříšcích. Proto se mu také říká oříškové nebo hnědé máslo.  
  3. Poté rendlík z plotny odstavte a přes sítko máslo přeceďte do menší pánve. Na velmi mírném plamenu ho znovu ohřejte, přidejte do něj chilli vločky a sladkou papriku. nechte minutu na plotně a poté pánev stáhněte. 
  4. Do kastrolu dejte vodu a ocet a přiveďte k varu. Vejce rozklepněte do sítka a lehce přeceďte abyste se zbavili vodnaté části bílků. Poté ztlumte plamen na střední stupeň, aby voda jen lehce probublávala. Opatrně do ní vložte vejce a nechte vařit zhruba 2 minuty. Poté pomoci děrované naběračky vejce z vody vyberte a nechte okapat na papírové utěrce. Nenechávejte na utěrce příliš dlouho, aby se papír nenalepil na spodní stranu vajec. Nakonec je lehce osolte. 
  5. Do misky dejte 2-3 lžíce ochuceného jogurtu, vejce a vše zakápněte hnědým máslem. Na závěr můžete dochutit čerstvě namletým pepřem a koprem.

Zdroj: Pavel Berky, Apetit

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín