Křupavé trubičky plněné sladkým krémem z ricotty ozdobené čokoládou, sekanými ořechy nebo kandovanou pomerančovou kůrou pocházejí ze Sicílie, podle našeho receptu je ovšem v pohodě zvládnete připravit i doma. Cannoli si vybral Pavel Berky, který každý měsíc testuje jeden recept z Apetitu a natáčí o tom video. Najdete jej na instagram.com/berkyofficial a sledujte také náš Instagram, kde budeme video sdílet.
Suroviny
Postup
Do mísy vsypte mouku, přidejte cukr, sůl a skořici a metličkou promíchejte. Přidejte máslo či sádlo, vejce a marsalu a rukama vypracujte těsto. Vyklopte ho na vál a hněťte, až je hladké a elastické. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky, pokud se naopak drobí, přidejte marsalu. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na 2 hodiny do lednice.
Všechny suroviny na náplň dejte do misky a promíchejte. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček a uložte do lednice.
Vychlazené těsto rozválejte na plát o síle cca 1–2 mm a vykrajovátkem či skleničkou z něj vykrájejte kolečka o průměru 8 cm. Každé kolečko namotejte na kovovou trubičku a spoj dobře přimáčkněte, aby se při smažení nerozevřel. Pomůže, pokud ho před stlačením lehce navlhčíte vodou.
V hrnci rozpalte takovou vrstvu oleje, aby byly cannoli těsně ponořené. Po částech je (i s trubičkami) smažte ze všech stran dozlatova. Vyjměte je kleštěmi a odkládejte na tác vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami, aby odsály přebytečný tuk. Asi po 5 minutách cannoli opatrně stáhněte z trubiček a nechte je zcela vychladnout na mřížce.
Konce ještě nenaplněných cannoli můžete namočit do rozpuštěné čokolády. Případně můžete pomocí štětce čokoládou potřít celou vnitřní plochu trubiček.
Cannoli naplňte z obou stran krémem a konce obalte v pomerančové kůře nebo sekaných mandlích.