Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hlubkovi dali dohromady zchátralý statek a začali chovat kozy. Z jejich mléka dělají sýry, jogurt i zmrzlinu

Manželé Hlubkovi a jejich kozí farma
ZDROJ: se souhlasem Hlubkových
sdílet:

Veterináři Lukáš a Michaela před necelými deseti lety koupili v aukci zchátralý statek a začali s chovem francouzského mléčného plemene koz. Dnes dodávají výrobky do široké sítě obchodů a ve výzkumu v oblasti chovu koz platí Lukáš za skutečnou autoritu. Vedle mléka vyrábějí sýry a dokonce i první řemeslnou kozí zmrzlinu.

Nedaleko místa, kde Hlubkovi bydlí, byl v roce 2010 na prodej v aukci bývalý statek zemědělského družstva ve velmi špatném stavu. Doktor Hlubek zkusmo poslal cenovou nabídku a podařilo se mu statek získat.

  • Po vyvezení tun odpadu se Hlubkovi rozhodovali, jak dál, bylo potřeba vymyslet ekonomicky schopný model.
  • Manželé Hlubkovi jsou oba veterináři, rozumějí zvířatům a umí je chovat, a tak jejich úvahy logicky směřovaly k chovu zvířat, konkrétně koz.
  • Dnes na statku produkují mléko, jogurt,  sýry, tvaroh i zmrzlinu.

Ve znamení Lva

V Čechách byla kontinuita kozích chovů přerušena a nahrazena dvorky, kde to ne všude dělají dobře. Lidé si zvykli, že u kozího mléka je normální zápach koziny. Ale to je mylný názor, zápach má mléko jen proto, že se s ním nesprávně zachází.

Lukáš Hlubek se narodil ve znamení Lva, má rád výzvy – a tomu jeho volba odpovídá. Kozy jsou totiž náročné – na chov, krmení, dokonce i na sociální uspořádání. S manželkou Míšou objeli farmy ve Francii a Holandsku, kde jsou v tomto oboru dále.

  • Vybrali si stádo francouzského mléčného plemene sánských koz, které dává mléko s jemným aromatem a dokáže natáhnout laktační období, aby mohli nabízet mléko i v zimě.

Sociálně náročné...

Ke kozám přibylo ještě stádo francouzského plemene ovcí, které se s kozami chovají poměrně snadno a dobře se snesou. U francouzské sánské kozy je zajímavá její sociálnost – nejlépe se cítí ve větších stádech a je schopna rozeznávat zhruba 500 ‚kolegyň‘ a fungovat s nimi s respektem bez velkých konfliktů.

  • Když je koz více nebo je začnete necitlivě míchat mezi sebou a rozbíjet jim jejich hierarchii stáda a vztahy, na které jsou zvyklé, projeví se to v nespokojenosti a konfliktech mezi nimi.

„Staráme se i v této oblasti o to, aby naše zvířata byla spokojená, i to ovlivňuje produkci mléka. Stádo proto rozdělujeme po skupinách zhruba okolo 500 hlav, respektujeme jejich složení a nepromícháváme je,“ vysvětluje doktor Hlubek.

Skryt pre seznam
Francouzské kozy sánské
ZDROJ: se souhlasem Hlubkových
Skryt pre seznam

... a pěkně mlsné kozy

Když chcete spokojenou kozu, která dojí hodně a dlouho, potřebuje krmivo s bílkovinami, třeba vojtěškou, a navíc vysoce kvalitní. Koza je vybíravá a mlsná, nežere všechno. Rozhodli jsme se pro dražší variantu – GMO free krmivo –, abychom zajistili to nejlepší možné v rámci konkurenceschopných cen, nikoliv však v bio režimu, protože to už by bylo drahé a je známo, že bio v Čechách jí a může si dovolit jen procento konzumentů. A my chceme být dostupní pro většinu,“ vysvětluje Lukáš Hlubek.

Co jim dáte, to nadojí

Na farmě Hlubkových ctí systém ‚clever food‘, tedy dávejme zvířeti to, co chceme, aby bylo v jím vyprodukované potravině. Krmí vysoce kvalitním krmivem, kde je dostatek nutričně významných látek, a to se projevuje přímo v mléce.

  • Tuk v mléce kolísá v průběhu roku, v zimě jsou hodnoty nejvyšší.
  • Obsah tuku u Bon Lait je průměrně 3,85 % (v zimě běžně i 4,2 %, v létě neklesne nikdy pod 3,4 %).
  • Protein je naopak sta- bilní, pokud má zvíře přístup ke kvalitnímu krmivu.

My máme obsah proteinu okolo 3,5 – 3,6 %. To vypovídá o dobrém zdravotním stavu zvířete a jeho spokojenosti. A jsou to hodnoty, se kterými se běžně setkáváme ve Francii a Holandsku, kde je ve výrobě kozího mléka dlouhá tradice. Mléko má prémiovou kvalitu a prodeje jsou úspěšné, protože lidem takové mléko prostě chutná. A že je zdravé, ví dnes každý,“ uzavírá Lukáš Hlubek.

BON LAIT

Kozí mléko, jogurty i naložený sýr z gurmánské minimlékárny koupíte v prodejnách typu farmářské (Sklizeno, Delmart, Rohlik.cz, Svět bedýnek), ze supermarketů pak v Globusu, který podporuje farmáře. Sušené kozí mléko s kozím kolostrem je v prodeji v lékárně (Dr. Max) a ve farmářských prodejnách. Kozí zmrzlinu pod značkou Ještě jednu můžete koupit na Rohlíku. Více podrobností o výrobcích i možnosti jejich nákupu na www.bonlait.cz.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč