Veterináři Lukáš a Michaela před necelými deseti lety koupili v aukci zchátralý statek a začali s chovem francouzského mléčného plemene koz. Dnes dodávají výrobky do široké sítě obchodů a ve výzkumu v oblasti chovu koz platí Lukáš za skutečnou autoritu. Vedle mléka vyrábějí sýry a dokonce i první řemeslnou kozí zmrzlinu.
Nedaleko místa, kde Hlubkovi bydlí, byl v roce 2010 na prodej v aukci bývalý statek zemědělského družstva ve velmi špatném stavu. Doktor Hlubek zkusmo poslal cenovou nabídku a podařilo se mu statek získat.
- Po vyvezení tun odpadu se Hlubkovi rozhodovali, jak dál, bylo potřeba vymyslet ekonomicky schopný model.
- Manželé Hlubkovi jsou oba veterináři, rozumějí zvířatům a umí je chovat, a tak jejich úvahy logicky směřovaly k chovu zvířat, konkrétně koz.
- Dnes na statku produkují mléko, jogurt, sýry, tvaroh i zmrzlinu.
Ve znamení Lva
V Čechách byla kontinuita kozích chovů přerušena a nahrazena dvorky, kde to ne všude dělají dobře. Lidé si zvykli, že u kozího mléka je normální zápach koziny. Ale to je mylný názor, zápach má mléko jen proto, že se s ním nesprávně zachází.
Lukáš Hlubek se narodil ve znamení Lva, má rád výzvy – a tomu jeho volba odpovídá. Kozy jsou totiž náročné – na chov, krmení, dokonce i na sociální uspořádání. S manželkou Míšou objeli farmy ve Francii a Holandsku, kde jsou v tomto oboru dále.
- Vybrali si stádo francouzského mléčného plemene sánských koz, které dává mléko s jemným aromatem a dokáže natáhnout laktační období, aby mohli nabízet mléko i v zimě.
Sociálně náročné...
Ke kozám přibylo ještě stádo francouzského plemene ovcí, které se s kozami chovají poměrně snadno a dobře se snesou. U francouzské sánské kozy je zajímavá její sociálnost – nejlépe se cítí ve větších stádech a je schopna rozeznávat zhruba 500 ‚kolegyň‘ a fungovat s nimi s respektem bez velkých konfliktů.
- Když je koz více nebo je začnete necitlivě míchat mezi sebou a rozbíjet jim jejich hierarchii stáda a vztahy, na které jsou zvyklé, projeví se to v nespokojenosti a konfliktech mezi nimi.
„Staráme se i v této oblasti o to, aby naše zvířata byla spokojená, i to ovlivňuje produkci mléka. Stádo proto rozdělujeme po skupinách zhruba okolo 500 hlav, respektujeme jejich složení a nepromícháváme je,“ vysvětluje doktor Hlubek.

... a pěkně mlsné kozy
„Když chcete spokojenou kozu, která dojí hodně a dlouho, potřebuje krmivo s bílkovinami, třeba vojtěškou, a navíc vysoce kvalitní. Koza je vybíravá a mlsná, nežere všechno. Rozhodli jsme se pro dražší variantu – GMO free krmivo –, abychom zajistili to nejlepší možné v rámci konkurenceschopných cen, nikoliv však v bio režimu, protože to už by bylo drahé a je známo, že bio v Čechách jí a může si dovolit jen procento konzumentů. A my chceme být dostupní pro většinu,“ vysvětluje Lukáš Hlubek.
Co jim dáte, to nadojí
Na farmě Hlubkových ctí systém ‚clever food‘, tedy dávejme zvířeti to, co chceme, aby bylo v jím vyprodukované potravině. Krmí vysoce kvalitním krmivem, kde je dostatek nutričně významných látek, a to se projevuje přímo v mléce.
- Tuk v mléce kolísá v průběhu roku, v zimě jsou hodnoty nejvyšší.
- Obsah tuku u Bon Lait je průměrně 3,85 % (v zimě běžně i 4,2 %, v létě neklesne nikdy pod 3,4 %).
- Protein je naopak sta- bilní, pokud má zvíře přístup ke kvalitnímu krmivu.
„My máme obsah proteinu okolo 3,5 – 3,6 %. To vypovídá o dobrém zdravotním stavu zvířete a jeho spokojenosti. A jsou to hodnoty, se kterými se běžně setkáváme ve Francii a Holandsku, kde je ve výrobě kozího mléka dlouhá tradice. Mléko má prémiovou kvalitu a prodeje jsou úspěšné, protože lidem takové mléko prostě chutná. A že je zdravé, ví dnes každý,“ uzavírá Lukáš Hlubek.
BON LAIT
Kozí mléko, jogurty i naložený sýr z gurmánské minimlékárny koupíte v prodejnách typu farmářské (Sklizeno, Delmart, Rohlik.cz, Svět bedýnek), ze supermarketů pak v Globusu, který podporuje farmáře. Sušené kozí mléko s kozím kolostrem je v prodeji v lékárně (Dr. Max) a ve farmářských prodejnách. Kozí zmrzlinu pod značkou Ještě jednu můžete koupit na Rohlíku. Více podrobností o výrobcích i možnosti jejich nákupu na www.bonlait.cz.