Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Španělského ptáčka ve Španělsku nehledejte. Jeho původ sahá do dob vlády Rudolfa II.

Španělského ptáčka ve Španělsku nehledejte. Jeho původ sahá do dob vlády Rudolfa II.
ZDROJ: Apetit

Ve Španělsku je nehledejte, raději si masové závitky s omáčkou připravte sami doma. Pokud hledáte postup nebo inspiraci, jste na správném místě.

Historie španělských ptáčků sahá do dob vlády Rudolfa II., kdy jeho matka Marie Španělská přivedla do královského dvora španělské kuchaře. Ti připravovali jako jednu z pochoutek telecí závitky se slaninou. Pokrm nejspíš trochu připomínal oškubaného ptáčka. Způsob přípravy inspiroval také Magdalenu Dobromilu Rettigovou, která ve své kuchařce představila zelné závitky s vepřovou sekanou, které nazvala španělskými ptáčky.

Náš tip: Připravte si také Rozstřeleného španělského ptáčka z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Jaké maso pro přípravu španělských ptáčků?

Španělský ptáček se zpravidla připravuje z hovězího masa, které je potřeba naklepat na tenké plátky, aby se do nich dala zavinout náplň. V té nesmí chybět nakládané okurky, vejce a uzenina (špek či slanina).

  • Vhodným kusem masa pro přípravu španělských ptáčků je hovězí roštěná nebo hovězí zadní. Použít však můžete také vepřovou plec nebo kýtu.
  • Maso vždy krájejte přes vlákno (nikoli podél) na stejně velké plátky. Ty před rozklepáváním dejte přikryjte je potravinovou fólií, která zabrání potrhání masa.
  • Náplň do španělských ptáčků se liší podle kraje a rodinných zvyklostí. Někdo rád přidává cibuli či pórek, jiní podpoří příjemnou kyselost nakládanými plody kapar
  • Nejčastější je ptáček s vařeným vejcem, ale vyzkoušet můžete také vejce v podobě omelety s bylinkami.
  • Nezapomeňte před srolováním potřít maso francouzskou či kremžskou hořčicí, která dodá pokrmu šmrnc a dokonale vyváženou chuť.

Zavinutý anebo rozlítaný ptáček? Vyzkoušejte obojí!

Španělské ptáčky nejčastěji připravujeme v podobě závitku, jak praví i jejich původní tradiční recept. Pokud si však chcete přípravu zjednodušit, pak můžete připravit ptáčky tzv. rozlítané či vylítané nebo se jim říká také falešné

  • Na oba typy pokrmu si v hrnci na sádle připravte základ: Orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte k ní trochu hořčice. Do základu vložte maso a nechte ho zatáhnout.
  • Na zavinuté ptáčky rozklepejte maso, osolte, potřete hořčicí, postupně poklaďte náplní dle receptu, pevně zaviňte a za pomoci jehel nebo potravinového provázku upevněte. 
  • Rozlítaní ptáčci mohou zahrnovat stejné ingredience jako ti zavinutí, jen je v hrnci i na talíři všechno zvlášť. V případě rozlítaných ptáčků opékejte na základu plátek masa, osolený a potřený hořčicí.
  • Na závěr ptáčky zalijte vývarem a pečte 2–3 hodiny v troubě rozehřáté na 150 stupňů – nejprve přiklopené pokličkou a na posledních 20 minut můžete pokličku sundat.

Ideální příloha k španělským ptáčkům

Nejčastěji se španělský ptáček podává s rýží. Chybu ale neuděláte ani se šťouchanými bramborami,  bramborovým pyré nebo houskovým knedlíkem či těstovinami. Záleží jen na vaší chuti, které příloze dáte přednost. 

Zdroje informací: Apetit, Metro, Český Rozhlas

Skryt pre seznam

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč