0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Španělští ptáčci podle Dřevikovského

Španělští ptáčci podle Dřevikovského
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Španělští ptáčci podle Dřevikovského

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3583 kcal
Bílkoviny 350 g
Sacharidy 214 g
Tuky 145 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při redakční debatě o španělských ptáčcích jsme se zatoulali až k variantě z telecího masa, kterou nabízí František Dřevikovský v Novém kuchařském rádci (1935). Jeho předpis spíše než klasickým španelským ptáčkům odpovídá starým švábským masovým ptáčkům: telecí plátky jsou plněné nádivkou ze sekaného masa. Delikatesa je to ovšem ohromná!

Suroviny

telecí kýta 6 plátků
po cca 150 g
máslo 30 g
ančovičky (konzerva) 2 ks
2 ančovičkové (sardelové) řezy
vepřové maso mleté 150 g
telecí maso mleté 150 g
česnek 1 stroužek
drcený
víno bílé 1 PL
rýže dušená 3 PL
nakrájená nadrobno
petrželka 1 špetka
čerstvá, nadrobno nakrájená
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 18 proužků
silné proužky + odřezy
sádlo 30 g
cibule 1 ks
nadrobno
pepř celý 4 kuličky
bobkový list 2 ks
tymián sušený 1 špetka
rajčatový protlak 1 PL
rajče 4 ks
máslo
na potření ptáčků
vývar
masový, na podlévání
mouka pšeničná hladká 10 g
voda 500 ml

Postup

1

Naklepejte 6 řízků z telecí kýty (po cca 150 g) a potřete 30 g másla utřenými se 2 sardelovými řezy. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Na nádivku dobře promíchejte: po 150 g mletého vepřového a telecího masa, 1 stroužek česneku, drcený, 1 lžíci bílého vína, 3 lžíce dušené rýže, 20 g šunky, nakrájené nadrobno, špetku nadrobno nakrájené čerstvé petrželky. Osolte a opepřete.

3

Nádivku rozdělte na 6 dílů, položte na řízky a zabalte ji. Na místě, kde se nachází konec stočeného řízku, protáhněte pomocí špikovací jehly – jako byste špikovali a šili zároveň – vždy 3 silné nudličky slaniny (celkem je pak potřeba 18 silných nudliček slaniny), aby se při dušení řízek nerozbaloval. Závitky lze také namísto toho převázat provázkem.

4

V širokém kastrolu vhodném do trouby s odřezky slaniny a s 30 g sádla opečte 1 cibuli, nadrobno, se 4 kuličkami pepře, 1–2 bobkovými listy a špetkou sušeného tymiánu. K cibuli přidejte 1 vrchovatou lžíci rajského protlaku či 4 čerstvá rajská jablíčka, vložte ptáčky, potom každý ptáček potřete máslem a dejte do horké trouby odkryté opéct, pak je přiklopte a duste v troubě asi 1 hodinu, podle potřeby podlévejte masovým vývarem. Šťávu z nich vysmahněte na plotně, zaprašte 10 g hladké mouky, zalijte 500 ml vody, povařte asi 15 minut a proceďte na ptáčky – podle původního receptu, nebo nalijte na ptáčky, jak byla, jako my.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč