0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Španělští ptáčci podle Dřevikovského

Španělští ptáčci podle Dřevikovského
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Španělští ptáčci podle Dřevikovského

4/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3583 kcal
Bílkoviny 350 g
Sacharidy 214 g
Tuky 145 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při redakční debatě o španělských ptáčcích jsme se zatoulali až k variantě z telecího masa, kterou nabízí František Dřevikovský v Novém kuchařském rádci (1935). Jeho předpis spíše než klasickým španelským ptáčkům odpovídá starým švábským masovým ptáčkům: telecí plátky jsou plněné nádivkou ze sekaného masa. Delikatesa je to ovšem ohromná!

Suroviny

telecí kýta 6 plátků
po cca 150 g
máslo 30 g
ančovičky (konzerva) 2 ks
2 ančovičkové (sardelové) řezy
vepřové maso mleté 150 g
telecí maso mleté 150 g
česnek 1 stroužek
drcený
rýže dušená 3 PL
nakrájená nadrobno
petrželka 1 špetka
čerstvá, nadrobno nakrájená
sůl
pepř
čerstvě mletý
slanina 18 proužků
silné proužky + odřezy
sádlo 30 g
cibule 1 ks
nadrobno
pepř celý 4 kuličky
bobkový list 2 ks
tymián sušený 1 špetka
rajčatový protlak 1 PL
máslo
na potření ptáčků
vývar
masový, na podlévání
mouka pšeničná hladká 10 g
voda 500 ml

Postup

1

Naklepejte 6 řízků z telecí kýty (po cca 150 g) a potřete 30 g másla utřenými se 2 sardelovými řezy. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Na nádivku dobře promíchejte: po 150 g mletého vepřového a telecího masa, 1 stroužek česneku, drcený, 1 lžíci bílého vína, 3 lžíce dušené rýže, 20 g šunky, nakrájené nadrobno, špetku nadrobno nakrájené čerstvé petrželky. Osolte a opepřete.

3

Nádivku rozdělte na 6 dílů, položte na řízky a zabalte ji. Na místě, kde se nachází konec stočeného řízku, protáhněte pomocí špikovací jehly – jako byste špikovali a šili zároveň – vždy 3 silné nudličky slaniny (celkem je pak potřeba 18 silných nudliček slaniny), aby se při dušení řízek nerozbaloval. Závitky lze také namísto toho převázat provázkem.

4

V širokém kastrolu vhodném do trouby s odřezky slaniny a s 30 g sádla opečte 1 cibuli, nadrobno, se 4 kuličkami pepře, 1–2 bobkovými listy a špetkou sušeného tymiánu. K cibuli přidejte 1 vrchovatou lžíci rajského protlaku či 4 čerstvá rajská jablíčka, vložte ptáčky, potom každý ptáček potřete máslem a dejte do horké trouby odkryté opéct, pak je přiklopte a duste v troubě asi 1 hodinu, podle potřeby podlévejte masovým vývarem. Šťávu z nich vysmahněte na plotně, zaprašte 10 g hladké mouky, zalijte 500 ml vody, povařte asi 15 minut a proceďte na ptáčky – podle původního receptu, nebo nalijte na ptáčky, jak byla, jako my.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?
  • Zajímavosti

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?

Když se Kim před rokem objevila na akci Met Gala v ikonických šatech po Marilyn Monroe, rozpoutala se vlna diskuzí, jak americká kráska dokázala za krátkou dobu tak výrazně zhubnout. I nás zajímalo, jakou cestu Kim při snižování váhy...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč