Náplně se dost odlišují podle kraje a rodiny. Okurka a uzenina, případně vejce ale patří ke stálým notám tohoto hitu. Španělský ptáček s dušenou rýží pod taktovkou Apetitu se vám rozhodně povede. A tady je recept.
Náš tip: Připravte si také Rozstřeleného španělského ptáčka z Líné kuchařky podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Maso lehce naklepejte, osolte, opepřete a potřete hořčicí.
Na pánvičce na másle umíchejte vajíčka s trochou soli a bylinek nebo upečte tenkou omeletu.
Na každý plátek masa položte dva plátky slaniny, šunky, nebo špalíček uzeniny a čtvrtinu vajec nebo omelety.
Přidejte čtvrtku podélně rozkrojené kyselé okurky nebo celou malou a kousek pórku či cibulky. Stočte a ovažte provázkem a/nebo spíchněte jehlami.
Na rozehřátém oleji osmažte slaninu a pak cibuli.
V základu ze všech stran na vyšším plameni osmahněte (po jednom) ptáčky.
Osolte, opepřete, poprašte paprikou, podlijte trochou vývaru a na malém plameni buď na plotně, nebo v troubě předehřáté cca na 180 stupňů duste doměkka asi hodinu.
Ptáčky vyjměte, šťávu vysmahněte, zaprašte moukou, zasmahněte, podlijte vývarem a 15 minut povařte.
Vraťte ptáčky, vše dochuťte a prohřejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Poctivé „hnědé omáčky“ jsou stále v kurzu. Stačí zvládnout jeden recept a snadno vykouzlíte španělského ptáčka, znojemskou i roštěnou(17 receptů )
- Šest desítek nápadů, co s vařenými vejci aneb Kam s vejci na tvrdo(60 receptů )
- Španělského ptáčka ve Španělsku nehledejte. Jeho původ sahá do dob vlády Rudolfa II.(7 receptů )