Španělský ptáček

Španělský ptáček

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (24)
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7667 kcal
Bílkoviny 275 g
Cukr 43 g
Tuky 704 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Náplně se dost odlišují podle kraje a rodiny. Okurka a uzenina, případně vejce ale patří ke stálým notám tohoto hitu.

Suroviny

4 plátky
zadní hovězí lze nahradit tenkými plátky roštěné, nakrájené přes vlákno
sůl
pepř
hořčice 2 PL
francouzská nebo kremžská
vejce 2 ks
máslo 1 PL
bylinky 1 PL
rozemnuté (tymián)
anglická slanina 8 plátků
šunka 4 plátků
lze nahradit velkým vuřtem / špalíčkem oblíbené uzeniny
1 ks
kyselá okurka velká nebo 4 malé
pórek 1
lze nahradit jarní cibulkou
olej 2 PL
uzená slanina 150 g
do základu
cibule 1 ks
velká, nakrájená
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
paprika sladká
či pálivá na dochucení
worcesterská omáčka
pár kapeka na dochucení
vývar 250 ml
mouka pšeničná hladká 1 PL

1. Maso lehce naklepejte, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na pánvičce na másle umíchejte vajíčka s trochou soli a bylinek nebo upečte tenkou omeletu. Na každý plátek masa položte dva plátky slaniny, šunky, nebo špalíček uzeniny a čtvrtinu vajec nebo omelety.
Přidejte čtvrtku podélně rozkrojené kyselé okurky nebo celou malou a kousek pórku či cibulky. Stočte a ovažte provázkem a/nebo spíchněte jehlami.

2. Na rozehřátém oleji osmažte slaninu a pak cibuli. V základu ze všech stran na vyšším plameni osmahněte (po jednom) ptáčky. Osolte, opepřete, poprašte paprikou, podlijte trochou vývaru a na malém plameni buď na plotně, nebo v troubě předehřáté cca na 180 stupňů duste doměkka asi hodinu. Ptáčky vyjměte, šťávu vysmahněte, zaprašte moukou, zasmahněte, podlijte vývarem a 15 minut povařte. Vraťte ptáčky, vše dochuťte a prohřejte.

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit