Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Španělský ptáček podle Hany Kolářové
Španělský ptáček podle Hany Kolářové
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Španělský ptáček podle Hany Kolářové

4.1/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3505 kcal
Bílkoviny 309 g
Sacharidy 66 g
Tuky 219 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když se v redakci stočil hovor na téma španělský ptáček, ukázalo se, že i na tuto oblíbenou klasiku má každá rodina má svůj originální recept. A všechny jsou pochopitelně nejlepší na světě. Třeba maminka redaktorky Katky Kočičkové připravuje k ptáčkům smetanovou omáčku s brusinkami. A je to obrovská dobrota. 

Náš tip: Připravte si také Rozstřeleného španělského ptáčka z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

hovězí kýta či vysoký roštěnec
sůl
pepř
čerstvě mletý
ghí 1 PL
přepuštěné máslo + trocha navíc
menší, nakrájená nadrobno
vejce 5 ks
rozšlehaná
slanina 100 g
gazdovská
od kosti, v plátcích
nakrájené na plátky
vývar hovězí 250 ml
silný lze nařešit vodou
po 180 g
na zahuštění (nemusí být)
brusinková zavařenina 1 sklenka
nebo kompot
nebo karlovarské, k podávání

Postup

1

Maso rozkrájejte přes vlákno na větší pravidelné obdélníky cca 1 cm vysoké. Paličkou
z obou stran lehce naklepejte. Z obou stran osolte a opepřete. Na másle opečte nakrájenou cibuli dozlatova, zalijte ji rozšlehanými vejci, která opečte dotuha. Na jiné pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu. Na maso položte vždy plátek šunky a na jeden okraj opečená vajíčka a na plátky nakrájené okurky. Každou porci zaviňte a svažte kuchyňským provázkem.

2

V nízkém kastrolu ptáčky osmahněte na připravené slanině a troše másla. Podlijte vývarem, aby maso neplavalo, zhruba na 1 cm. Podle potřeby podlévejte zbylým vývarem, popřípadě ještě navíc vodou. Pomocí grilovací jehly kontrolujte, zda jsou ptáčky měkké, trvá to nejméně 1 hodinu. Když dostatečně změknou, zalijte je zakysanou smetanou a mírně povařte. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustěte ji trochou hladké mouky a ještě provařte. Nakonec do omáčky přidejte vrchovatou lžíci brusinkového kompotu a omáčku promíchejte. 

3

Podávejte s kynutým či karlovarským knedlíkem a zbylými brusinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč