0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Španělský ptáček podle Hany Kolářové

Španělský ptáček podle Hany Kolářové
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Španělský ptáček podle Hany Kolářové

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3505 kcal
Bílkoviny 309 g
Sacharidy 66 g
Tuky 219 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když se v redakci stočil hovor na téma španělský ptáček, ukázalo se, že i na tuto oblíbenou klasiku má každá rodina má svůj originální recept. A všechny jsou pochopitelně nejlepší na světě. Třeba maminka redaktorky Katky Kočičkové připravuje k ptáčkům smetanovou omáčku s brusinkami. A je to obrovská dobrota. 

Suroviny

hovězí maso 750 g
hovězí kýta či vysoký roštěnec
sůl
pepř
čerstvě mletý
ghí 1 PL
přepuštěné máslo + trocha navíc
cibule 1 ks
menší, nakrájená nadrobno
vejce 5 ks
rozšlehaná
slanina 100 g
gazdovská
šunka vepřová 200 g
od kosti, v plátcích
okurky nakládané 3 ks
nakrájené na plátky
vývar hovězí 250 ml
silný lze nařešit vodou
zakysaná smetana 3 kelímky
po 180 g
mouka pšeničná hladká
na zahuštění (nemusí být)
brusinková zavařenina 1 sklenka
nebo kompot
knedlíky houskové
nebo karlovarské, k podávání

Postup

1

Maso rozkrájejte přes vlákno na větší pravidelné obdélníky cca 1 cm vysoké. Paličkou
z obou stran lehce naklepejte. Z obou stran osolte a opepřete. Na másle opečte nakrájenou cibuli dozlatova, zalijte ji rozšlehanými vejci, která opečte dotuha. Na jiné pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu. Na maso položte vždy plátek šunky a na jeden okraj opečená vajíčka a na plátky nakrájené okurky. Každou porci zaviňte a svažte kuchyňským provázkem.

2

V nízkém kastrolu ptáčky osmahněte na připravené slanině a troše másla. Podlijte vývarem, aby maso neplavalo, zhruba na 1 cm. Podle potřeby podlévejte zbylým vývarem, popřípadě ještě navíc vodou. Pomocí grilovací jehly kontrolujte, zda jsou ptáčky měkké, trvá to nejméně 1 hodinu. Když dostatečně změknou, zalijte je zakysanou smetanou a mírně povařte. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustěte ji trochou hladké mouky a ještě provařte. Nakonec do omáčky přidejte vrchovatou lžíci brusinkového kompotu a omáčku promíchejte. 

3

Podávejte s kynutým či karlovarským knedlíkem a zbylými brusinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč