Když se v redakci stočil hovor na téma španělský ptáček, ukázalo se, že i na tuto oblíbenou klasiku má každá rodina má svůj originální recept. A všechny jsou pochopitelně nejlepší na světě. Třeba maminka redaktorky Katky Kočičkové připravuje k ptáčkům smetanovou omáčku s brusinkami. A je to obrovská dobrota.
Náš tip: Připravte si také Rozstřeleného španělského ptáčka z Líné kuchařky podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Maso rozkrájejte přes vlákno na větší pravidelné obdélníky cca 1 cm vysoké. Paličkou
z obou stran lehce naklepejte. Z obou stran osolte a opepřete. Na másle opečte nakrájenou cibuli dozlatova, zalijte ji rozšlehanými vejci, která opečte dotuha. Na jiné pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu. Na maso položte vždy plátek šunky a na jeden okraj opečená vajíčka a na plátky nakrájené okurky. Každou porci zaviňte a svažte kuchyňským provázkem.
V nízkém kastrolu ptáčky osmahněte na připravené slanině a troše másla. Podlijte vývarem, aby maso neplavalo, zhruba na 1 cm. Podle potřeby podlévejte zbylým vývarem, popřípadě ještě navíc vodou. Pomocí grilovací jehly kontrolujte, zda jsou ptáčky měkké, trvá to nejméně 1 hodinu. Když dostatečně změknou, zalijte je zakysanou smetanou a mírně povařte. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustěte ji trochou hladké mouky a ještě provařte. Nakonec do omáčky přidejte vrchovatou lžíci brusinkového kompotu a omáčku promíchejte.
Podávejte s kynutým či karlovarským knedlíkem a zbylými brusinkami.