Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Španělský ptáček podle Hany Kolářové
Španělský ptáček podle Hany Kolářové
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Španělský ptáček podle Hany Kolářové

4.1/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Pro 4–5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3505 kcal
Bílkoviny 309 g
Sacharidy 66 g
Tuky 219 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když se v redakci stočil hovor na téma španělský ptáček, ukázalo se, že i na tuto oblíbenou klasiku má každá rodina má svůj originální recept. A všechny jsou pochopitelně nejlepší na světě. Třeba maminka redaktorky Katky Kočičkové připravuje k ptáčkům smetanovou omáčku s brusinkami. A je to obrovská dobrota. 

Náš tip: Připravte si také Rozstřeleného španělského ptáčka z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

hovězí kýta či vysoký roštěnec
sůl
pepř
čerstvě mletý
ghí 1 PL
přepuštěné máslo + trocha navíc
menší, nakrájená nadrobno
vejce 5 ks
rozšlehaná
slanina 100 g
gazdovská
od kosti, v plátcích
nakrájené na plátky
vývar hovězí 250 ml
silný lze nařešit vodou
po 180 g
na zahuštění (nemusí být)
brusinková zavařenina 1 sklenka
nebo kompot
nebo karlovarské, k podávání

Postup

1

Maso rozkrájejte přes vlákno na větší pravidelné obdélníky cca 1 cm vysoké. Paličkou
z obou stran lehce naklepejte. Z obou stran osolte a opepřete. Na másle opečte nakrájenou cibuli dozlatova, zalijte ji rozšlehanými vejci, která opečte dotuha. Na jiné pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu. Na maso položte vždy plátek šunky a na jeden okraj opečená vajíčka a na plátky nakrájené okurky. Každou porci zaviňte a svažte kuchyňským provázkem.

2

V nízkém kastrolu ptáčky osmahněte na připravené slanině a troše másla. Podlijte vývarem, aby maso neplavalo, zhruba na 1 cm. Podle potřeby podlévejte zbylým vývarem, popřípadě ještě navíc vodou. Pomocí grilovací jehly kontrolujte, zda jsou ptáčky měkké, trvá to nejméně 1 hodinu. Když dostatečně změknou, zalijte je zakysanou smetanou a mírně povařte. Pokud je omáčka příliš řídká, zahustěte ji trochou hladké mouky a ještě provařte. Nakonec do omáčky přidejte vrchovatou lžíci brusinkového kompotu a omáčku promíchejte. 

3

Podávejte s kynutým či karlovarským knedlíkem a zbylými brusinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...