„Za dob mé babičky bylo maso spíš sváteční záležitostí a dostupnější bylo rozhodně vepřové. A tak i tuhle klasiku babička připravova z vepřové kýty místo hovězí. Moje maminka v téhle tradici pokračuje a já taky. Téměř až do své dospělosti jsem netušila, že naše ptáčky nejsou ty pravé,“ směje se naše kolegyně Martina Kojzarová. Nám variace na španělské ptáčky z vepřového masa tak zachutnala, že jsme vyprosili recept i pro vás.
Náš tip: Připravte si také Rozstřeleného španělského ptáčka z Líné kuchařky podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Naklepejte 4 plátky z vepřové plece (nebo z kýty), osolte, opepřete a potřete plnotučnou hořčicí. V pánvi na troše másla umíchejte a opečte lehce osolená 2 vejce. Na plátky masa potřené hořčicí k jedné straně navrstvěte pruh míchaných vajíček, přidejte 2 podélné čtvrtiny okurky (z celkem 2 nakládaných okurek), posunuté tak, aby byly přes celou délku, popřípadě zkrácené, 1/2 nohy párku, zkrácenou, aby nepřečníval (z celkem 2 noh párku) a 1 proužek slaniny (z celkem 4 proužků slaniny). Zamotejte a svažte kuchyňským provázkem.
Ve větším (širším) hrnci poduste na 2 lžících oleje 2 cibule, nakrájené nadrobno, a případně i osmahněte zbytek slaniny, kterou jste nepoužili do ptáčků, pak přidejte ptáčky a nechte ze všech stran zatáhnout a zrůžovět. Podlijte vodou a duste cca 1 hodinu. Do omáčky přidejte zbytky surovin, které se nevešly do ptáčků , případně nakrájené.
Pak máte 3 možnosti:
- Šťávu nezahušťovat, jen dochutit hořčicí, solí a pepřem.
- Zahustit a nechat kousky okurek a vajíček.
- Zahustit a rozmixovat na hladkou omáčku.
Pokud se rozhodnete zahušťovat, nasucho opražte 1 lžíci hladké mouky, smíchejte ji s vodou, vlijte do omáčky a nechte provařit. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo s rýží.