Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Španělské ptáčky babičky Marušky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3710 kcal
Bílkoviny 309 g
Sacharidy 43 g
Tuky 250 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Za dob mé babičky bylo maso spíš sváteční záležitostí a dostupnější bylo rozhodně vepřové. A tak i tuhle klasiku babička připravova z vepřové kýty místo hovězí. Moje maminka v téhle tradici pokračuje a já taky. Téměř až do své dospělosti jsem netušila, že naše ptáčky nejsou ty pravé,“ směje se naše kolegyně Martina Kojzarová. Nám variace na španělské ptáčky z vepřového masa tak zachutnala, že jsme vyprosili recept i pro vás.

Náš tip: Připravte si také Rozstřeleného španělského ptáčka z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Suroviny

nebo vepřová kýta
sůl
pepř
čerstvě mletý
hořčice plnotučná
na potření masa
troška na opečení vajec
vejce 2 ks
podélně nakrájené na čtvrtiny
2 nožičky, přepůlené
slanina 4 plátky
nakrájené na proužky
rostlinný olej 2 PL
nakrájené nadrobno
k podávání
rýže vařená
k podávání

Postup

1

Naklepejte 4 plátky z vepřové plece (nebo z kýty), osolte, opepřete a potřete plnotučnou hořčicí. V pánvi na troše másla umíchejte a opečte lehce osolená 2 vejce. Na plátky masa potřené hořčicí k jedné straně navrstvěte pruh míchaných vajíček, přidejte 2 podélné čtvrtiny okurky (z celkem 2 nakládaných okurek), posunuté tak, aby byly přes celou délku, popřípadě zkrácené, 1/2 nohy párku, zkrácenou, aby nepřečníval (z celkem 2 noh párku) a 1 proužek slaniny (z celkem 4 proužků slaniny). Zamotejte a svažte kuchyňským provázkem.

2

Ve větším (širším) hrnci poduste na 2 lžících oleje 2 cibule, nakrájené nadrobno,
a případně i osmahněte zbytek slaniny, kterou jste nepoužili do ptáčků, pak přidejte ptáčky a nechte ze všech stran zatáhnout a zrůžovět. Podlijte vodou a duste cca 1 hodinu.
Do omáčky přidejte zbytky surovin, které se nevešly do ptáčků , případně nakrájené.

3

Pak máte 3 možnosti:

  • Šťávu nezahušťovat, jen dochutit hořčicí, solí a pepřem.
  • Zahustit a nechat kousky okurek a vajíček.
  • Zahustit a rozmixovat na hladkou omáčku.

Pokud se rozhodnete zahušťovat, nasucho opražte 1 lžíci hladké mouky, smíchejte ji s vodou, vlijte do omáčky a nechte provařit. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo s rýží.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč