Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Španělské ptáčky babičky Marušky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3710 kcal
Bílkoviny 309 g
Sacharidy 43 g
Tuky 250 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Za dob mé babičky bylo maso spíš sváteční záležitostí a dostupnější bylo rozhodně vepřové. A tak i tuhle klasiku babička připravova z vepřové kýty místo hovězí. Moje maminka v téhle tradici pokračuje a já taky. Téměř až do své dospělosti jsem netušila, že naše ptáčky nejsou ty pravé,“ směje se naše kolegyně Martina Kojzarová. Nám variace na španělské ptáčky z vepřového masa tak zachutnala, že jsme vyprosili recept i pro vás.

Náš tip: Připravte si také Rozstřeleného španělského ptáčka z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Související recepty

Suroviny

nebo vepřová kýta
sůl
pepř
čerstvě mletý
hořčice plnotučná
na potření masa
troška na opečení vajec
vejce 2 ks
podélně nakrájené na čtvrtiny
2 nožičky, přepůlené
slanina 4 plátky
nakrájené na proužky
rostlinný olej 2 PL
nakrájené nadrobno
k podávání
rýže vařená
k podávání

Postup

1

Naklepejte 4 plátky z vepřové plece (nebo z kýty), osolte, opepřete a potřete plnotučnou hořčicí. V pánvi na troše másla umíchejte a opečte lehce osolená 2 vejce. Na plátky masa potřené hořčicí k jedné straně navrstvěte pruh míchaných vajíček, přidejte 2 podélné čtvrtiny okurky (z celkem 2 nakládaných okurek), posunuté tak, aby byly přes celou délku, popřípadě zkrácené, 1/2 nohy párku, zkrácenou, aby nepřečníval (z celkem 2 noh párku) a 1 proužek slaniny (z celkem 4 proužků slaniny). Zamotejte a svažte kuchyňským provázkem.

2

Ve větším (širším) hrnci poduste na 2 lžících oleje 2 cibule, nakrájené nadrobno, a případně i osmahněte zbytek slaniny, kterou jste nepoužili do ptáčků, pak přidejte ptáčky a nechte ze všech stran zatáhnout a zrůžovět. Podlijte vodou a duste cca 1 hodinu. Do omáčky přidejte zbytky surovin, které se nevešly do ptáčků , případně nakrájené.

3

Pak máte 3 možnosti:

  • Šťávu nezahušťovat, jen dochutit hořčicí, solí a pepřem.
  • Zahustit a nechat kousky okurek a vajíček.
  • Zahustit a rozmixovat na hladkou omáčku.

Pokud se rozhodnete zahušťovat, nasucho opražte 1 lžíci hladké mouky, smíchejte ji s vodou, vlijte do omáčky a nechte provařit. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo s rýží.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...