Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se starat o nože

Jak se starat o nože
sdílet:

Nákupem to začíná, ale nekončí! Nůž vám bude dobře sloužit, jen když s ním budete správně zacházet a hezky se o něj starat.

KRÁJENÍ

Nůž patří na prkénko. V pražské brusírně Šafář radí dát přednost plastovému prkénku před dřevěným: „Spousta lidí si myslí, že když si koupí drahý nůž, ukrojí s ním všechno. Ale to je samozřejmě nesmysl, je to, jako když si koupíte sportovní auto a budete v něm chtít stěhovat skříň,“ vysvětluje Jaroslav Louda, který na našem trhu zastupuje japonské nože KAI.

MYTÍ

Na hygienu je nůž nenáročný – hned po použití ho stačí omýt pod tekoucí vodou, usušit a uložit.

SKLADOVÁNÍ

Mnohem lepší než přihrádka v šuplíku je blok nebo magnet. Nejdůležitější je, aby se nože navzájem nedotýkaly, a tím se netupily.

CO NESMÍTE

Nůž nepatří do myčky. Také byste s ním neměli píchat do brambor, které se vaří v horké vodě – horkost totiž nožům škodí. Stejně tak je neházejte bezhlavě do šuplíku, neotvírejte s nimi konzervu a nekrájejte s nimi na talíři, plechu či pracovní ploše.

Více o nožích najdete v listopadovém Apetitu.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...